Η κεντρική γραπτή εξέταση, δηλαδή η εξέταση του πρώτου τετραμήνου όπως έχει εφαρμοστεί μέσα από τον νέο τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, πονοκεφαλιάζει εκπαιδευτικούς φορείς, οι οποίοι συμφωνούν στο ότι ο θεσμός, όπως εφαρμόστηκε φέτος, έχει προβλήματα, αδυναμίες και στρεβλώσεις. Χθες, συναντήθηκαν ΟΕΛΜΕΚ και Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, συζητώντας διάφορα ζητήματα που άπτονται του θεσμού, μεταξύ των οποίων οι εξετάσεις, το δεύτερο τετράμηνο και τα πλαίσια μάθησης. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η γραπτή εξέταση του πρώτου τετραμήνου, απασχολεί έντονα καθώς και οι δύο φορείς έχουν εντοπίσει προβλήματα. Πονοκέφαλος δημιουργείται και για το πότε πρέπει να γίνεται, εάν πρέπει να γίνεται, κατά πόσον είναι εφικτό να καταργηθεί, εάν πρέπει να είναι κεντρική, δηλαδή από το υπουργείο Παιδείας όπως είναι τώρα, ή κατά πόσο η θεματοθέτηση να είναι ευθύνη του κάθε σχολείου ξεχωριστά. Όπως πληροφορούμαστε, οι προβληματισμοί τόσο της ΟΕΛΜΕΚ (η οποία υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα επανέφερε τη θέση της για κατάργηση των εξετάσεων), όσο και των οργανωμένων γονέων έγκεινται στο γεγονός ότι διαπιστώνουν πως δεν γίνεται διαμορφωτική αξιολόγηση, όπως είναι ο στόχος και η φιλοσοφία του θεσμού, παρά μόνο συγκριτική αξιολόγηση των μαθητών. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Επίσης, ΟΕΛΜΕΚ και γονείς συμφώνησαν όπως σύντομα αποστείλουν από κοινού επιστολή στο υπουργείο Παιδείας, με την οποία να το καλούν όπως άμεσα εγκαινιάσει νέα διαδικασία ουσιαστικού διαλόγου, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθεί ένας άλλος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών, ο οποίος θα κριθεί ως ο καταλληλότερος. Μάλιστα, στη διαδικασία αυτή, θα ζητήσουν και τη συμμετοχή ακαδημαϊκών. Κι αυτό, στον απόηχο της πρόσφατης δημόσιας τοποθέτησης του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο εντόπισε προβλήματα στην εξεταστική διαδικασία που ακολουθήθηκε. 

Εξάλλου, όπως δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, η οργάνωσή του προγραμματίζει πορεία διαμαρτυρίας την πρώτη εβδομάδα Απριλίου. Όπως ανέφερε, θετικά απάντησε η ΠΣΕΜ (το οργανωμένο κίνημα των μαθητών) για συμμετοχή στην πορεία, ενώ οι γονείς αναμένουν απάντηση και από την ΟΕΛΜΕΚ.