Σημαντικό όπλο για τη θωράκιση του πληθυσμού από τη Γρίπη Α΄ και τις εποχικές λοιμώξεις, ενόψει του χειμώνα, χαρακτήρισε το εμβόλιο ο Δρ Βασίλης Καραθάνος, Προσωπικός Ιατρός, Γραμματέας της Εταιρείας Γενικής Ιατρικής Κύπρου, ο οποίος κάλεσε το κοινό που εμπίπτει στις ομάδες που χρειάζεται να εμβολιαστούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους μέσω των ΠΙ τους. Μάλιστα, όπως είπε, εάν έχουν οποιανδήποτε αμφιβολία ή ανησυχία, να τη συζητήσουν και να λάβουν τις κατάλληλες συμβουλές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει από σήμερα το πρωί. 

Μιλώντας στο philenews, ο Δρ Καραθάνος ανέφερε ότι τα εμβόλια έχουν παραληφθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο ανέλαβε τη διανομή τους στους Προσωπικούς Γιατρούς. Ο αριθμός των εμβολίων, είπε, είναι ικανοποιητικός, ενώ εάν οι Προσωπικοί Ιατροί έχουν προχωρήσει έγκαιρα στον προγραμματισμό τους θα έχουν τις ανάλογες ποσότητες που χρειάζονται. Οι Προσωπικοί Γιατροί έχουν ήδη παραλάβει 110 χιλιάδες εμβόλια. Το υπουργείο Υγείας παρήγγειλε συνολικά 180 χιλιάδες εμβόλια.

Δικαιούχοι για εμβολιασμό, είναι τα παιδιά από έξι μηνών μέχρι 15 ετών, οι πολίτες άνω των 65 ετών, πρόσωπα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εργάζονται σε νοσοκομειακές ή άλλες κλειστές δομές, καθώς επίσης και πρόσωπα τα οποία εργάζονται και έχουν επαφή με παιδιά. Το κόστος του εμβολιασμού καλύπτεται από το ΓεΣΥ, ωστόσο, σε ό,τι αφορά στον γενικό πληθυσμό, εάν επιθυμεί μπορεί να εμβολιαστεί από τα φαρμακεία με την ιατρική συμβουλή του προσωπικού ιατρού. Μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε ο Δρ Καραθάνος, έχει καταγραφεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την ηλικιακή ομάδα 65+.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κληθείς να αναφέρει εάν μπορούν να συνυπάρξουν γρίπη και κορωνοϊός, ο Δρ Καραθάνος απάντησε καταφατικά, ξεκαθαρίζοντας πως το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Συνήθως οι έντονες εξάρσεις των δύο ιώσεων παρατηρούνται το διάστημα Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να συνυπάρχουν. 

Σε ό,τι αφορά στις παρενέργειες από τον εμβολιασμό από την εποχική γρίπη, ο Δρ Καραθάνος, σημείωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ο εμβολιασθείς να παρουσιάσει συμπτώματα ελαφράς γρίπης, όπως για παράδειγμα μυαλγίες, κεφαλαλγίες κ.α.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί για την εποχική γρίπη και τον κορωνοϊό ή ακόμη και αν συγκρούονται, απάντησε πως, αν και οι συστάσεις του ΠΟΥ αναφέρουν πως τα δύο εμβόλια δύνανται να χορηγηθούν την ίδια μέρα, εντούτοις προτιμάται να διατηρείται ένα διάστημα 15 ημερών μεταξύ των δυο, προκειμένου να παρατηρηθούν ξεκάθαρα, φαινόμενα παρενεργειών.