Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις παραγόντων του τουρισμού πως οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής (late bookings) θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της φετινής αγοράς. Μπήκαμε για τα καλά στο καλοκαίρι καθώς ο υδράργυρος κτυπά 40άρια. Ωστόσο, τα μουρμουρητά των ξενοδόχων για τις χαμηλές κρατήσεις συνεχίζονται, ενώ εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους τουρίστες της τελευταίας στιγμής. Σημαντικό μέρος των ξενοδόχων εμφανίζεται να ελπίζει μόνο σε ισχυρή άνοδο των κρατήσεων το επόμενο διάστημα, προκειμένου να διατηρήσουν τον περσινό αριθμό των αφίξεων. Μικρή υστέρηση σε σύγκριση με πέρυσι εμφανίζουν, μέχρι στιγμής, οι κρατήσεις και για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο. Ωστόσο, για το αν οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής θα είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον τουρισμό σε νέα ρεκόρ, όπως υπογραμμίζουν οι τουριστικοί πράκτορες, θα κριθεί στο τέλος της φετινής σεζόν. 
 
Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, τόνισε ότι υπάρχει μειωμένο τουριστικό ρεύμα όχι μόνο προς την Πάφο, αλλά γενικότερα προς όλη την Κύπρο. Όπως ανέφερε, στην Πάφο εξακολουθεί η αγγλική αγορά να καταγράφει πτώση 7%, ενώ οι Ρώσοι είναι 30% πιο κάτω από πρόπερσι, δηλαδή, διευκρίνισε, η ρωσική αγορά κινείται στα περσινά χαμηλά επίπεδα. «Δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα κάποια σημεία ανάκαμψης. Οι ξενοδόχοι επιδιώκουν να διατηρήσουν υψηλές πληρότητες και μειώνουν τις τιμές για να περιορίσουν τον αντίκτυπο», σχολίασε ο κ. Μιχαηλίδης.
 
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, ο Απρίλιος και ο Μάιος κινήθηκαν με χαμηλές κρατήσεις και παρόλο που έγιναν ειδικές προσφορές από τους ξενοδόχους, αυτές οι απώλειες δεν θα ανακτηθούν. «Το δεύτερο κομμάτι του καλοκαιριού κινείται κάπως καλύτερα. Οι μήνες Ιούλιος – Αύγουστος έχουν καλύτερες κρατήσεις, αν και κινούνται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι». 
 
Πάντως, ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής δεν θα κάνουν διαφορά στον αριθμό των τουριστών καθώς οι απώλειες των προηγούμενων μηνών δεν θα ανακτηθούν. «Η αγορά της Γερμανίας έπαθε σοβαρή ζημιά με το κλείσιμο της Germania. Μετά κάποια αεροπλάνα της Boeing προσγειώθηκαν και οι αεροπορικές εταιρείες έπρεπε να βρουν άλλα αεροπλάνα. Μειώθηκε ο ανταγωνισμός των αεροπορικών εταιρειών, επομένως ακρίβυναν και τα εισιτήρια», σχολίασε ο κ. Μιχαηλίδης. 
 
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρος Τάκκας, σημείωσε ότι οι ξενοδόχοι είναι στο ακουστικό. «Κάνουμε τις κινήσεις μας με ειδικά πακέτα προσφορών και αναμένουμε την ανταπόκριση των τουριστικών αγορών», σχολίασε ο κ. Τάκκας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου τόνισε ότι είναι συγκρατημένες οι κρατήσεις σε σχέση με πέρσι. «Όλες οι αγορές παρουσιάζουν κάμψη. Μέχρι σήμερα ο Απρίλιος και ο Μάιος σημειώνουν πτώση 5%. Φοβόμαστε ότι τον Ιούνιο ίσως αυξηθούν τα ποσοστά των απωλειών», ανέφερε ο κ. Τάκκας. 
 
Παράλληλα, τόνισε ότι οι ξενοδόχοι βασίζονται στους τουρίστες της τελευταίας στιγμής. «Το φαινόμενο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής είναι μια αρνητική τάση που μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι όλες οι αγορές τείνουν προς τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Τέλος, ανέφερε ότι οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν ότι ανταποκρίνονται οι αγορές και οι ξενοδόχοι αναμένουν ώστε να διαπιστώσουν εάν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα συγκρατήσουν τα περσινά νούμερα.