Η πανάρχαιη και πανέμορφη τέχνη και τεχνική κατασκευής των λαπηθιώτικων αγγείων, παρουσιάζεται στην έκδοση με τίτλο  «Αγγείων Τέχνη από τη γη της Λαπήθου», η οποία παρουσιάζεται την Τρίτη 15 Οκτωβρίου. 

Πρόκειται για μια έκδοση δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά), ιστορικού-αρχαιολογικού περιεχομένου, με επιστημονική προσέγγιση και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η τέχνη της κατασκευής των λαπηθιώτικων αγγείων παρουσιάζεται τόσο επιστημονικά από έγκυρες πηγές και ερευνητικές διατριβές, όσο και από τις εμπειρίες και τις γνώσεις των αγγειοπλαστών της Λαπήθου, της παλιάς και της νέας γενιάς.

Ο Δήμος Λαπήθου με την επιστημονική συνεργασία του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου  Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς επίσης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Λαπήθου προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου αυτού. 

 

Την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης είχε η Διευθύντρια του Λεβέντειου Μουσείου Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή και συνεργάστηκαν καταξιωμένοι επιστήμονες και ερευνητές όπως για τη γεωλογία της Λαπήθου και τις ιδιότητες του χώματος της, οι γεωλόγοι Γιώργος Κωνσταντίνου και ο αείμνηστος Ιωάννης Παναγίδης, για τη λαπηθιώτικη κεραμική παραγωγή κατά την Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού η αρχαιολόγος  καθηγήτρια Τζένιφερ Γουέμπ, για τη σύσταση της κεραμικής της ίδιας περιόδου η αρχαιολόγος ερευνήτρια Μαρία Δικωμίτου-Ηλιάδου, ενώ η αρχαιολόγος-ερευνήτρια Άννα Γεωργιάδου συνεργάστηκε με άρθρο για την κεραμική της Λαπήθου της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου.
 
Η αρχαιολόγος Δήμητρα Παπανικόλα- Μπακιρτζή συμμετέχει στην έκδοση με άρθρο για τη Μεσαιωνική εφυαλωμένη κεραμική, όπου αποδεικνύεται με αναμφισβήτητα επιχειρήματα πως η τεχνική της εφυάλωσης υπήρξε στη Λάπηθο συνεχής από τον Μεσαίωνα έως τις μέρες μας. Το ίδιο επιβεβαιώνει και η Ελένη Παπαδημητρίου με άρθρο για τη νεότερη λαπηθιώτικη κεραμική. Συνεργασία που αναφέρεται στην παρουσία των Μικρασιατών αγγειοπλαστών στη Λάπηθο από την Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή και τον Νεοπτόλεμο Κότσαπα κλείνει εν είδει επιλόγου την έκδοση.

Το βιβλίο και η έρευνα γύρω από την κεραμική τέχνη από την προϊστορική περίοδο έως και τη σύγχρονη αγγειοπλαστική της Λαπήθου,  φέρνει στο φως νέα δεδομένα και αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Λάπηθος υπήρξε ένα σπάνιο διαχρονικό και  σημαντικό κέντρο παραγωγής αγγείων. 
 
Η έκδοση «Αγγείων Τέχνη από τη γη της Λαπήθου» απευθύνεται όχι μόνο στους απλούς αναγνώστες αλλά αποτελεί και σημαντικό εγχειρίδιο για αρχαιολόγους, ιστορικούς της τέχνης, ερευνητές και φιλότεχνους οι οποίοι ενδιαφέρονται για την κεραμική τέχνη και την τεχνολογία της αγγειοπλαστικής.
 
Την έκδοση συνοδεύει μικρής διάρκειας ταινία με τον εύγλωττο τίτλο «Λάπηθος: Μνήμες αγγειοπλαστών», παραγωγή Anadysis Films Ltd. Η καλλιτεχνική και τυπογραφική επιμέλεια της έκδοσης οφείλεται στον εκδοτικό οίκο  «Εν Τύποις».
 
Η παρουσίαση της έκδοσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις 7.30μ.μ. στους χώρους του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. Η έκδοση θα διατίθεται με έκπτωση. Κρατήσεις: 22661475 

* Στην κύρια φωτογραφία: Ερυθροστιλβωτές προχοΐσκες και φιάλη  με εγχάρακτη διακόσμηση. Εποχή του Χαλκού. ©Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. 

Πηγή: philenews