Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει αύριο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2019-2024 σε ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 12.00 (τοπική ώρα – 13.00 ώρα Κύπρου). Για την έγκριση της Επιτροπής απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Η ψήφος της ολομέλειας την Τετάρτη δίνει τέλος σε μία μακρά διαδικασία αξιολογήσεων από το ΕΚ στους υποψήφιους Επιτρόπους και τις ομάδες τους. Στόχος της διαδικασίας ήταν να διασφαλιστεί, ότι η Επιτροπή ως εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει την αξιοπιστία να λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών.

Οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν τον Ιούλιο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οι κοινοβουλευτικές επιτροπές αξιολόγησαν τους υποψήφιους Επιτρόπους μέσω ακροάσεων, όπου έκριναν την καταλληλόλητά τους.

Στις 9.00 (τοπική ώρα – 10.00 ώρα Κύπρου), η Ursula von der Leyen, ως εκλεγείσα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παρουσιάσει την ομάδα των ορισθέντων Επιτρόπων (την οποία εξέτασαν ήδη οι ευρωβουλευτές στις πρόσφατες ακροάσεις) και θα συζητήσει τους στόχους της νέας Επιτροπής με το Κοινοβούλιο.

Μετά τη συζήτηση, κάθε πολιτική ομάδα θα συγκαλέσει σύντομη συνάντηση για να συζητήσει τις προθέσεις της για την ψηφοφορία.

Της ψηφοφορίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, θα προηγηθούν δηλώσεις των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, με αντίστροφη σειρά βάσει του μεγέθους των ομάδων τους.

Στις 21 Νοεμβρίου οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων και ο Πρόεδρος του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι συμφώνησαν, ότι η διαδικασία αξιολόγησης ολοκληρώθηκε και το ΕΚ είναι σε θέση να διεξαγάγει την τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ δήλωσε στις 21/11 ότι «κατά τους τελευταίους δύο μήνες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διετέλεσε το δημοκρατικό του ρόλο, ελέγχοντας εξονυχιστικά τις επιδόσεις των υποψηφίων Επιτρόπων. Οι ακροάσεις υπήρξαν λεπτομερείς, και κάποιες φορές δύσκολες, αλλά αποτέλεσαν έναν πολύτιμο και διαφανή τρόπο για να επιβεβαιώσουν τα μέλη του ΕΚ ότι οι ορισθέντες Επίτροποι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα καθήκοντά τους».

«Τα επόμενα πέντε χρόνια, η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει πληθώρα ζητημάτων – από την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων για τη μετανάστευση και το άσυλο μέχρι την ανάγκη να ηγηθεί στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτοιμη να αναλάβει δράση για τα ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους. Ως ο συνδετικός κρίκος με τους πολίτες της ΕΕ, το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να ελέγχει το έργο της Επιτροπής και να διασφαλίζει ότι εκπληρώνει τις υποσχέσεις της», ανέφερε.

Έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΕΚ David Sassoli και της εκλεγείσας Προέδρου von der Leyen για τις 13.30 (τοπική ώρα – 14.30 ώρα Κύπρου).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε ισχυρή εντολή μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, στις οποίες ψήφισαν περισσότεροι από 200.000.000 πολίτες. Οι ευρωεκλογές ήταν το πρώτο βήμα για μια σειρά αλλαγών στα Ευρωπαϊκά όργανα, η οποίες ολοκληρώνονται με την έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εφόσον πάρει την έγκριση, η νέα Επιτροπή πιάνει δουλειά την 1η Δεκεμβρίου.

 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ