Νέο σενάριο με αιχμή τη διατήρηση του υφιστάμενου ορίου στο Δήμο Αθηναίων περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την άνοδο του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού επένδυσης για αγορά ακινήτου από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος χορήγησης άδειας παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa).

Ειδικότερα, σύμφωνα με παράγοντες του real estate το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η αύξηση του ποσού για την απόκτηση ακινήτου στις 500.000 ευρώ να ισχύσει για τα όρια του Δήμου Αθηναίων, το Παλαιό Φάληρο, τον Άλιμο, το Ελληνικό, την Γλυφάδα, τη Βούλα, τη Βάρη, το Μαρούσι, την Κηφισιά, τα Μελίσσια, τα Βριλλήσια, τον Διόνυσο και την Εκάλη. Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής το κόστος της επένδυσης του ακινήτου για τη χορήγηση Golden Visa να παραμείνει στις 250.000 ευρώ. 

Η αύξηση του ποσού που θα απαιτείται για τη χορήγηση Golden Visa στις 500.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μάλιστα, με πρόσφατη επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος τονίζει ότι “η ενέργεια αυτή θα επιφέρει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείτε, δηλαδή θα πιέσει προς τα πάνω τις τιμές των ακινήτων δεδομένου ότι οι αλλοδαποί επενδυτές περισσότερο επηρεάζονται από τη σύγκριση των τιμών  τη Ελλάδας με τις τιμές των ακινήτων στην χώρα τους.”. 

Μάλιστα όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία “με την αύξηση του απαιτούμενου ποσού της χορήγησης της χρυσής βίζας, η Ελλάδα χάνει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα ως πόλο επενδύσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. 

Οι επενδυτές οι οποίοι ήδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία, είχαν αρχίσει να “γυρίζουν την πλάτη τους” στο πρόγραμμα Golden Visa σήμερα θα περιορισθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας του μεγαλύτερου ποσού που απαιτείται και όπως λένε παράγοντες της αγοράς ακινήτων θα εστιάσουν σε ακριβές αγορές όπως τα Νότια Προάστια (κυρίως στην Αθηναϊκή Ριβιέρα) αλλά και σε επιλεκτικές τοποθεσίες των βορείων προαστίων. 

Τα σημάδια κρίσης στις ξένες επενδύσεις μέσω της Χρυσής Βίζας είχε αρχίσει να διαφαίνεται τους προηγούμενους μήνες με το Σύλλογο Μεσιτών Αθήνας να αναφέρει χαρακτηριστικά: “καμπανάκι” κινδύνου αποτελούν και για τον κλάδο μας τα στοιχεία, που δείχνουν πως αρκετοί επενδυτές εγκαταλείπουν τη Χρυσή Βίζα και πωλούν το ακίνητο, που αγόρασαν στην Ελλάδα για να την αποκτήσουν.

“Με βάση τα επίσημα στοιχεία 544 επενδυτές επέλεξαν να “εγκαταλείψουν” τη Χρυσή Βίζα τους πιθανότατα για μια αντίστοιχη  άλλης… εθνικότητας και επενδύσεις πιο γρήγορες χωρίς γραφειοκρατία”.

Μειώθηκαν κατά 544 στο πρώτο εξάμηνο του 2022

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των κατόχων αδειών παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος “Χρυσή Βίζα” έχει μειωθεί κατά 544 μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης οι κάτοχοι στο τέλος Ιουνίου είχαν υποχωρήσει σε 9.075, έναντι 9.619 στο τέλος του φετινού Ιανουαρίου. Η μείωση αυτή παρατηρείται για πρώτη φορά από την έναρξη εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος, στα μέσα του 2014.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2021 χορηγήθηκαν 1.035 νέες άδειες, αριθμός που ήταν υψηλότερος κατά 10,3% από το 2020, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στις 9.619 άδειες στο τέλος Ιανουαρίου του 2022.

Ωστόσο ο αριθμός αυτός όπως αναφέρουν πηγές του real estate είναι πλασματικός καθώς τουλάχιστον 1.500 με 2.000 αιτήσεις χορήγησης Golden Visa εκκρεμούν από Κινέζους, οι οποίοι δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα και να υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία τα απαιτούμενα βιομετρικά στοιχεία, εξαιτίας των περιορισμών των τελευταίων ετών λόγω covid. 

Πηγή: Capital.gr