To Top
04:20 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Όσα είδαμε και μάθαμε αυτή τη βδομάδα
ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Όσα είδαμε και μάθαμε αυτή τη βδομάδα
  06 Δεκεμβρίου 2017, 9:23 πμ  

Αν μένω να κοιτάω ένα έργο σε κάθε επίσκεψη στη Λεβέντειο, ακόμα και τώρα με την «Παράδοξη Αφροδίτη», είναι ο Κόσμος της Κύπρου. Οι λεπτομέρειές του, ο άνθρωποι, τα χρώματά του, όλα όσα εμπνεύστηκε ο Διαμαντής για να το φτιάξει. Σ’ αυτόν, τον σπουδαίο ζωγράφο αφιερώνει την επόμενη έκθεσή του, η Πινακοθήκη με στόχο να εμβαθύνει την ιστορία της κυπριακής τέχνης. Η έκθεση, που θα ανοίξει την επόμενη χρονιά, θα επικεντρωθεί στο σημαντικό κύκλο της δουλειάς του Αδαμάντιου Διαμαντή με γενικό τίτλο «Αγωνίες». Πρόκειται για οκτώ εμβληματικά έργα που ζωγράφισε από το 1963 έως το 1977. Στην έκθεση θα συμπεριληφθεί και το επιμύθιο της σειράς, το έργο «Γυναίκα με απλωμένα χέρια», το τελευταίο ολοκληρωμένο έργο του καλλιτέχνη, το οποίο ζωγράφισε το 1983-84 και θεωρείται ως το επιστέγασμα του κύκλου των Αγωνιών και ταυτόχρονα της μακράς καλλιτεχνικής του πορείας, η οποία καλύπτει όλο σχεδόν τον 20ό αιώνα.
 
Αυτή η σκόνη όταν επιστρέφει, δεν προκαλεί καθόλου ασφυξία. Αντίθετα τα νέα είναι ευχάριστα. Η παράσταση που θα έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι δεν τα κατάφεραν μέχρι σήμερα, φτάνει ένα χρόνο μετά τη συμμετοχή της στην Μπιενάλε Νέων Δημουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου για δύο παραστάσεις στο Pop Up Festival 2017 στη Λευκωσία. Η devised θεατρική παράσταση της ομάδας enacttheatre group «Αισθητή η μείωση της σκόνης από αύριο» με τους Μαρίνα Μακρή, Έλενα Καλλινίκου και Δημήτρη Χειμώνα, παρουσιάζεται στο Θέατρο Πόλης στο πλαίσιο του Nicosia Pop-up Festival 2017, στις 15 και 29/12.   
 
Στο Pop Up θα βρεθεί και η Λία Χαράκη, η οποία είχε δηλώσει έντονα παρούσα από την πρώτη κιόλας χρονιά διεξαγωγής του. Το «The Active Spectator» το οποίο υπογράφει σε ερμηνεία του Μάριου Ιωάννου πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Τhe Performance Shop 2015. Το συγκεκριμένο είναι μία παράσταση που απευθύνεται σε 16 άτομα κάθε φορά, τα οποία εμπλέκονται με πολύ οργανικό τρόπο μέσα στις διάφορες πραγματικότητες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της παράστασης. Ο ηθοποιός χειρίζεται τις δράσεις και τις αντιδράσεις των θεατών με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει ως θεατρικό υλικό. Απολαύστε τους στις 5, 7, 19, 21 Δεκεμβρίου διπλές παραστάσεις στις 19.30 και 21:00    
 
Ο τίτλος «Αυλαία» δεν είναι καθόλου τυχαίος για την έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Μαρκίδειο Πάφου, η τελευταία εικαστική δράση για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται στις 28/12 (η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 14/1) και η έκθεση είναι συνδεδεμένη με την επίσημη τελετή παράδοσης του τίτλου στις επόμενες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης Valletta και Leeuwarden, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα μέσα από γλυπτικές εγκαταστάσεις το χώρο και την έννοια του θεάτρου αλλά και ζητήματα της σύγχρονης Ευρώπης. Συμμετέχουν οι εικαστικοί Θεόδουλος Γρηγορίου, Άγγελος Μακρίδης, Νίκος Κουρούσιης, Γιάννος Οικονόμου, Ανδρέας Σάββα και Γιούλα Χατζηγεωργίου από την Κύπρο, η Δανάη Στράτου, ο Κώστας Βαρώτσος, η Πέγκυ Κλιάφα, η Γιασεμί Ράπτη και η Βάλλυ Νομίδου από την Ελλάδα, ο Vince Briffa από τη Μάλτα. Η επιμέλεια είναι της Γιούλας Χατζηγεωργίου.
 
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε αυτή ειδικά την εποχή σε νέες παιδικές παραστάσεις. Η «Μικρή Ιστορία από Χαρτί: Οι ΧΑΡΤΟ-φύλακες» φτάνει από το Θέατρο Ειδεκανού. Με μοναδικό σκηνικό μέσο το χαρτί σε διάφορες μορφές, η παράσταση επινοημένου θεάτρου xωρίς λόγια, απευθύνεται σε παιδιά από 3 χρονών. Οι δύο ηθοποιοί - Νικολέττα Βερύκιου και Ειρήνη Ανδρέου- αντλούν τα εργαλεία τους από το παιδικό σύμπαν με στόχο να τους επιστρέψουν μια παράσταση βασισμένη στο παιχνίδι. Παραστάσεις στη Λευκωσία δίνονται στο Ίδρυμα Άρτος στις 28, 19 και 30/12.

  Χριστίνα Σκορδή   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.