Δύο πειθαρχικές υποθέσεις καταγράφηκαν τα τελευταία 11 χρόνια (2009 – Μάιο του 2019) εναντίον δύο μελών της Αστυνομίας που αφορούν ρατσιστικές συμπεριφορές ή και ξενοφοβία.
 
Σύμφωνα με τη γραπτή ενημέρωση της οποίας έτυχαν χθες οι βουλευτές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Νομικών από το γραφείο του Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη, η εκδίκαση της μίας υπόθεσης έχει ολοκληρωθεί και έχει επιβληθεί ποινή, ενώ η δεύτερη πειθαρχική υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι την εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα: 
 
* Η πρώτη πειθαρχική υπόθεση αφορά γεγονότα που έλαβαν χώρα το έτος 2014 με εμπλεκόμενο αστυνομικό που υπηρετούσε κατά την επίμαχη περίοδο στη ΜΜΑΔ. Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα που στάλθηκαν στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της πειθαρχικής έρευνας, η υπόθεση τέθηκε ενώπιον προεδρεύοντα αξιωματικού για εκδίκαση. Αυτή ολοκληρώθηκε στις 17/2/2017 και στο υπό κατηγορία μέλος επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο. Παρόλο που στην επιστολή δεν αναγράφονται λεπτομέρειες της υπόθεσης από έρευνα διαπιστώσαμε ότι το συμβάν διαδραματίστηκε στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας, όταν σε έλεγχο για εξακρίβωση στοιχείων, ο υπό κατηγορία αστυνομικός εκδήλωσε ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στον παραπονούμενο αλλοδαπό. 
 
* Η δεύτερη πειθαρχική υπόθεση αφορά γεγονότα που συνέβησαν το 2016. Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Βουλή, μέχρι σήμερα εξακολουθεί να ευρίσκεται σε εκκρεμότητα μέχρι την ολοκλήρωση της εκδίκασης της αντίστοιχης ποινικής υπόθεσης που καταχωρήθηκε ενώπιον Επαρχιακού Δικαστηρίου και είναι ορισμένη για συνέχιση την ερχόμενη Τετάρτη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορούμενη είναι γυναίκα αστυνομικός που επιτέθηκε φραστικά σε αλλοδαπούς που βρίσκονταν στο κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών στη Μενόγεια. Το ρατσιστικό παραλήρημα της αστυνομικού καταγράφηκε σε κινητό τηλέφωνο και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ). 
 
Τα παραπάνω στοιχεία ζητήθηκαν να κατατεθούν στη Βουλή στο πλαίσιο πρόσφατης κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Νομικών, όπου οι βουλευτές έθεσαν κάτω από το μικροσκόπιό τους τις διαδικασίες που ακολουθεί η Αστυνομία για τη διακρίβωση της τύχης των προσώπων που δηλώνονται ως ελλείποντα. Αιτία αποτέλεσε η αποκάλυψη της δράσης του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δολοφόνησε πέντε γυναίκες και δύο παιδιά που είχαν δηλωθεί ως ελλείποντα πρόσωπα, αλλά η Αστυνομία, όπως διαπιστώθηκε, δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στις ύποπτες αυτές εξαφανίσεις. Αντίθετα, επιδείχθηκε εγκληματική αμέλεια από μέλη του Σώματος. Προς αποφυγή επανάληψης παρόμοιων εγκληματικών λαθών λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα για καλύτερη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών. Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε χθες η Βουλή από το γραφείο του Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη, πρόκειται για τα ακόλουθα μέτρα:
 
* Η εποπτεία και ο έλεγχος των υποθέσεων ελλειπόντων προσώπων ανατέθηκε σε ειδική ομάδα που θα υπάγεται στο Γραφείο Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια.
* Εφαρμογή αστυνομικής διάταξης στην οποία θα ενσωματωθεί πρωτόκολλο ενεργειών για τις περιπτώσεις καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα. 
* Συγκροτήθηκαν ομάδες ανά επαρχία που ήδη επιθεωρούν όλες τις υφιστάμενες υποθέσεις ελλειπόντων προσώπων και εξετάζουν κατά πόσο κάποιες από αυτές έχουν ελλείψεις για να καλυφθούν.
* Θα υποβληθούν εισηγήσεις για εξασφάλιση πρόσθετων νομικών εργαλείων.
* Θα γίνουν πρόσθετες εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις μελών που ασχολούνται με τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων.
* «Case study» των υποθέσεων για αποφυγή μελλοντικών λαθών.
* Μελέτη των επισημάνσεων που θα προκύψουν από την έρευνα που διενεργείται.
* Αναβάθμιση λογισμικής εφαρμογής και δημοσιεύσεις αναφορικά με ελλείποντα πρόσωπα.
* Περαιτέρω ενδυνάμωση των επαφών και σχέσεων με ομάδες πληθυσμού και κοινότητες με σκοπό την υποβοήθηση του ανακριτικού έργου σε περιπτώσεις ελλειπόντων προσώπων.