Τη μάχη του γρήγορου πληκτρολογίου θα δώσουν την επόμενη Δευτέρα στη Λευκωσία και την ερχόμενη Τρίτη στη Λάρνακα σχολές οδηγών και υποψήφιοι για εξέταση άδειας οδηγού, αφού το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, ανοίγει για τον Σεπτέμβριο τη δυνατότητα για υπερωριακές εξετάσεις οδηγών στις δύο επαρχίες.
 
Πρόκειται για περίοδο με ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση για ένα «παράθυρο» εξέτασης μαθητευόμενων οδηγών για να αποκτήσουν άδεια οδήγησης και οι εξετάσεις εκτός κανονικών ωρών – δηλαδή τα απογεύματα και τα Σάββατα, είναι η μοναδική ευκαιρία για πολλούς να εξασφαλίσουν ώρα εξέτασης εντός του 2019.
 
Να σημειωθεί ότι με βάση και τα χθεσινά «online» δεδομένα των ψηφιακών συστημάτων του ΤΟΜ, υποψήφιος που θέλει σήμερα να κανονίσει εξέταση για άδεια οδηγού αυτοκινήτου – μοτοσυκλέτας – ειδικού οχήματος ή επαγγελματικές άδειες φορτηγών και λεωφορείων, θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μερικούς μήνες.
 
Για παράδειγμα στη Λεμεσό, οι πρώτες επόμενες ελεύθερες ώρες για ραντεβού εξέτασης είναι στις 13 Ιανουαρίου 2020, στη Λευκωσία και τη Λάρνακα στις αρχές Νοεμβρίου 2019 και ανάλογη είναι η κατάσταση σε ελεύθερη Αμμόχωστο και Πάφο. Η προσθήκη υπερωριακών εξετάσεων τα απογεύματα τις καθημερινές και καθ’ όλο το Σάββατο τον Σεπτέμβριο στη Λευκωσία, ουσιαστικά προσθέτει δυνατότητα για εξέταση ακόμα 27 υποψηφίων στους περίπου 45 που εξετάζονται καθημερινά, αριθμοί που αυξομειώνονται ανάλογα με τους διαθέσιμους εξεταστές.
 
Υπερωριακές εξετάσεις είχε εξασφαλίσει το ΤΟΜ και τον Αύγουστο, ωστόσο το γεγονός ότι είναι περίοδος αδειών και για τους εξεταστές οδηγών, δεν επέτρεπε πλήρη αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής, δεδομένης και της έλλειψης προσωπικού που υπάρχει. Η πλήρης αξιοποίηση του συστήματος προβλέπεται ότι θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
 
Στην επαρχία Λευκωσίας το ημερολόγιο κράτησης ώρας για υπερωριακή εξέταση οδηγών μέσω ίντερνετ, θα ανοίξει τη Δευτέρα 26/8/2019 και ώρα 10:00 π.μ. θα προστεθούν εξετάσεις υποψηφίων οδηγών που θα διενεργούνται εκτός κανονικού ωραρίου δηλαδή σε υπερωριακή απασχόληση, για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2019.
 
Στην Επαρχία Λάρνακας την Τρίτη 27/8/2019 και ώρα 9:00 π.μ. θα προστεθούν εξετάσεις υποψηφίων οδηγών που θα διενεργούνται εκτός κανονικού ωραρίου δηλαδή σε υπερωριακή απασχόληση, στις 4, 11 και 18 Σεπτεμβρίου του 2019. 
 
Όπως αναφέρουν πηγές του ΤΟΜ στον «Φ», το Τμήμα εξαντλεί όλο το κονδύλι που εγκρίνεται από την κυβέρνηση μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες για υπερωριακές εξετάσεις οδηγών. Να σημειωθεί πάντως, ότι το κράτος έχει επιπλέον έσοδα από τις υπερωριακές εξετάσεις οδηγών, αφού οι υποψήφιοι πληρώνουν ποσό μεγαλύτερο από την υπερωριακή αποζημίωση των εξεταστών και το πρόσθετο κόστος του κράτους για μια εξέταση. Συγκεκριμένα, πρώτα μπαίνει στον προϋπολογισμό του έτους και μετά για να ανοίξουν υπερωριακές εξετάσεις το ΤΟΜ πρέπει να υποβάλει αίτημα στην επιτροπή «υπερωριών» για έγκριση.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» η κυβέρνηση θα εγκρίνει έξι πρόσθετες θέσεις εξεταστών έναντι του αιτήματος του ΤΟΜ για 12 πρόσθετους εξεταστές ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες παγκύπρια.