Το σχέδιο της Αστυνομίας έφερε αποτελέσματα και η επέτειος για τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ήταν από τις πιο ήρεμες στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας.
 
Φυσικά, δεν έλειψαν εντελώς οι εντάσεις, καθώς γύρω από τα Εξάρχεια υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά, ωστόσο, τα πράγματα κύλησαν ήρεμα στη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία και η Αστυνομία έκανε έγκαιρες παρεμβάσεις όπου χρειαζόταν.

Πολυτεχνείο: 20.000 διαδηλωτές, 5.000 αστυνομικοί

 
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής το κέντρο της Αθήνας είχε γίνει φρούριο, με τους δρόμους να είναι κλειστοί.
 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, συμμετείχαν 20.000 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 8.000 διαδήλωσαν με το μπλοκ του ΠΑΜΕ, στους 1.000 οι διαδηλωτές στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας μετείχε στην πρώτη σειρά και περίπου 11.000 στα υπόλοιπα μπλοκ.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν από τη μία το μεσημέρι, ενώ φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση με πορεία προς την πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης για την αμερικανική πρεσβεία. Εκεί, έφτασε πρώτο το μπλοκ της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.

Περιορισμένα επεισόδια στα Εξάρχεια

 
Η πορεία στην πρεσβεία κύλησε χωρίς προβλήματα και έτσι η ΕΛ.ΑΣ. είχε εστιάσει στα Εξάρχεια, όπου είχε σχηματίσει κλοιό γύρω από την περιοχή.
 
Εκεί κατάφερε να σταματήσει δύο ομάδες κουκουλοφόρων που επιχείρησαν να ανέβουν σε ταράτσες κτιρίων για να εφοδιαστούν με πολεμοφόδια που έκρυβαν εκεί, ενώ στη διάρκεια της νύχτας υπήρξε ένας κλεφτοπόλεμος με την Αστυνομία, ο οποίος οδήγησε συνολικά στη σύλληψη 33 ατόμων και συνολικά 53 προσαγωγές.
 
Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Βόλο, όπου κι εκεί η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές, σε μία βραδιά πάντως που σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ πιο ήρεμοι και χωρίς σοβαρά επεισόδια.

Στη Θεσσαλονίκη μετά το τέλος της πορείας, αντιεξουσιαστές πέταξαν μολότοφ στους αστυνομικούς, πίσω από τη Ροτόντα, με ορισμένα αυτοκίνητα να τυλιχθούν στις φλόγες. Τα επεισόδια έληξαν γρήγορα, ενώ στη Πάτρα, ομάδα κουκουλοφόρων στην συμβολή των οδών Κορίνθου και Ερμού, έβαλαν φωτιά σε κάδους, τους οποίους μάλιστα οι κάτοικοι προσπαθούσαν να σβήσουν από τα μπαλκόνια τους! 

 
Επεισόδια μικρής έντασης είχαμε και σε Βόλο, Ηράκλειο και Χανιά.
 
Συνολικά σρις άλλες πόλεις προσήχθησαν 31 άτομα για συμμετοχή σε επεισόδια. Ειδικότερα, 14 στη Θεσσαλονίκη, 10 στην Πάτρα και 7 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Εντύπωση προκαλεί πως στο στόχαστρο των εκδηλώσεων βρέθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις έφτασαν στην αμερικανική πρεσβεία, κάποιοι τους γιούχαραν και μάλιστα τους πέταξαν και αντικείμενα, με αποδέκτες των αποδοκιμασιών να είναι οι Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Φίλης, Νίκος Τόσκας, Θοδωρής Δρίτσας, Στέλιος Παππάς και Θάνος Μωραΐτης. Δεν ξέφυγε η κατάσταση, αλλά δεν ήταν μόνο στην Αθήνα που έγιναν αποδέκτες αποδοκιμασιών. Και στα Χανιά έγιναν αποδέκτες αποδοκιμασιών, όπου η κατάσταση όμως ηρέμησε σχετικά γρήγορα.

Αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον Τσίπρα

 
Στην πορεία της Αθήνας, ο Αλέξης Τσίπρας μετείχε πηγαίνοντας με ένα δερμάτινο μπουφάν και αθλητικά παπούτσια. Έκανε αίσθηση το ντύσιμό του, το οποίο ωστόσο «ακολούθησαν» και άλλα στελέχη, όπως η Έφη Αχτσιόγλου με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Η ΝΔ σχολίασε την παρουσία του Τσίπρα στη πορεία με ειρωνικό ύφος, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν ακολούθησε ως το τέλος την πορεία.

Το κόμμα της κυβέρνησης ανέφερε χαρακτηριστικά «σταμάτησε κάπου στη Μεγάλη Βρετανία για τσάι», με την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντά με αντίστοιχο σχόλιο για την παρουσία του στο Λονδίνο το Σαββατοκύριακο.

 
Και το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, σχολίασε την παρουσία του Τσίπρα στη πορεία, κάνοντας λόγο για υποκρισία από πλευράς κ. Τσίπρα.
 
Πηγή: philenews / iefimerida.gr