Πέντε αλλοδαποί που καταζητούνται από τις κυπριακές Αρχές για διάφορα εγκλήματα, από φόνους μέχρι ένοπλες ληστείες, συγκαταλέγονται στους 92 πιο διαβόητους καταζητούμενους στην Ευρώπη από τη Europol. Μεταξύ τους και δύο επικίνδυνοι κακοποιοί που ανήκουν στην οργάνωση «Ροζ Πάνθηρες» που ληστεύουν κοσμηματοπωλεία.

Σε κατάλογο που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Αστυνομία περιλαμβάνονται τα ονόματα διαβόητων εγκληματιών που καταζητούνται για ένταξή τους στο οργανωμένο έγκλημα. Όπως εξήγησε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, το σλόγκαν της φετινής καμπάνιας της Europol και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενεργών Ομάδων Αναζήτησης Καταζητούμενων Προσώπων/ ENFAST είναι: «Θα μπορούσατε να εξαρθρώσετε το δίκτυο – #GameOver». Μάλιστα ετοιμάστηκαν γραφικά για την καμπάνια τα οποία περιστρέφονται γύρω από μια σειρά από τραπουλόχαρτα, που αντιπροσωπεύουν διάφορους τύπους εγκληματιών:

–    Ρήγας: Επικεφαλής εγκληματικών οργανώσεων

–    Ντάμα: Έμποροι ναρκωτικών

–    Βαλές: Βίαιοι εγκληματίες

–    Τζόκερ: Διοργανωτής

Το σλόγκαν «Θα μπορούσατε να εξαρθρώσετε το δίκτυο – #GameOver», βασίζεται στην ιδέα πως ένα εγκληματικό δίκτυο είναι όπως ένας πύργος από τραπουλόχαρτα. Το κάθε τραπουλόχαρτο διαδραματίζει κάποιο ρόλο, στηρίζοντας τον πύργο και το εγκληματικό δίκτυο. Μια πληροφορία που οδηγεί στον εντοπισμό κάποιου καταζητούμενου, αφαιρεί ένα τραπουλόχαρτο από τον πύργο από χαρτιά και ολόκληρο το εγκληματικό δίκτυο μπορεί να καταρρεύσει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 19 συλλήψεις για επεισόδια σε γήπεδα από την αρχή της σεζόν

Οι καταζητούμενοι από τις κυπριακές Αρχές είναι:

-Μεχμέτ Ακπινάρ, 28 ετών Τούρκος υπήκοος και Αχμέτ Σάλι, 49 χρονών από τη Βουλγαρία. Καταζητούνται για τη δολοφονία με μαχαίρια του Βρετανού υπηκόου Τζορτζ Χένρι Λόου στις 14/8/2016 στην Αγία Νάπα και για την απόπειρα φόνου δεύτερου Βρετανού, επίσης, με μαχαίρι.

-Γκόραν Μιλασίνοβιτς, 43 ετών από το Μαυροβούνιο καταζητούμενος για ένοπλες ληστείες, που περιγράφεται ως επικίνδυνος. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που δίνει η Europol, στις 28/02/09, τρεις ένοπλοι μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο στη Λεμεσό και έκλεψαν διάφορα είδη κοσμηματοπωλείων αξίας €212.936. Από τα στοιχεία που συνέλεξε η Αστυνομία ως αποδεικτικά, το προφίλ DNA του αντιστοιχίστηκε και ταυτοποιήθηκε. Το εν λόγω άτομο πιστεύεται ότι είναι μέρος της ευρύτερης εγκληματικής ομάδας Pink Panthers (Ροζ Πάνθηρες).

-Γκόραν Μλαντένοβιτς, 54 ετών από τη Σερβία που περιγράφεται ως επικίνδυνος. Στις 16/12/2012, δύο δράστες που θεωρούνταν ότι ανήκουν στο κύκλωμα του εγκλήματος Pink Panthers (Ροζ Πάνθηρες), έσπασαν τον τοίχο και εισήλθαν από διπλανό κτήριο σε κοσμηματοπωλείο στη Λεμεσό και κατάφεραν να κλέψουν τιμαλφή ύψους €617.081,77. Τράπηκαν σε φυγή μετά από καταδίωξη από φύλακα. Η ιατροδικαστική εξέταση της σκηνής κατάφερε να απομονώσει ένα προφίλ DNA που είχε αντιστοιχιστεί με αυτό που καταζητούμενου.

-Άλεξ Μπουρέλ, 54 ετών Αλβανός. Στις 23/06/2016 και περίπου στις 22:10 στην Αγία Νάπα ο δραπέτης και ένας συνεργός φορώντας κουκούλες μπήκαν σε εστιατόριο και με πιστόλια και αυτόματα σκότωσαν τρία άτομα (έναν επιχειρηματία, έναν αστυνομικό και τη σύζυγό του παρουσία δύο ανήλικων παιδιών) και τραυμάτισαν σοβαρά έναν δεύτερο αστυνομικό και ένα ακόμη άτομο που βρίσκονταν στο σημείο. Επίσης, από την ανταλλαγή πυροβολισμών ο συνεργός του δραπέτη πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε επί τόπου. Ο δραπέτης τράπηκε σε φυγή από το σημείο με αυτοκίνητο το οποίο αργότερα βρέθηκε να καίγεται. Σε προηγούμενο στάδιο το εν λόγω άτομο συνωμότησε για να διαπράξει άλλους φόνους στην Κύπρο ως μέρος του ίδιου εγκληματικού κυκλώματος που οργάνωσε τη δολοφονία στην Αγία Νάπα.