Δημόσια άνοιξε χθες τον διάλογο για το ενδεχόμενο επέκτασης των χρόνων χρηματοδότησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων από το Κράτος, το ΑΚΕΛ, τη στιγμή που η μέχρι τώρα τοποθετήσεις από πλευράς της Κυβέρνησης, μάλλον δεν αφήνουν περιθώρια για ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος το οποίο είχε τεθεί από τον ίδιο τον ΟΚΥπΥ προ μερικών μηνών στο υπουργείο Υγείας. 

Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ έστρεψε τα πυρά του κατά της Κυβέρνησης και για τις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα το Γενικό Σύστημα Υγείας, με τον γενικό γραμματέα του κόμματος Στέφανο Στεφάνου να αναφέρει κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διασκεψης ότι «κάποιοι κύκλοι, εντός της Κυβέρνησης, καιροφυλακτούν για να πλήξουν το ΓεΣΥ, επειδή ποτέ δεν τους άρεσε αυτός ο τύπος του ΓεΣΥ ο οποίος εφαρμόζεται». 

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια νοσοκομεία και τον ΟΚΥπΥ, ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση έχει ευθύνες και για την ανεπάρκεια του Οργανισμού, αφού αυτή διορίζει το διοικητικό του συμβούλιο», προσθέτοντας ότι «είναι επιβεβλημένο να ρυθμιστεί νομοθετικά η αλλαγή της σύνθεσης του συμβουλίου αυτού». 

Η περίοδος οικονομικής στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, είπε, «πρέπει να επεκταθεί», ενώ ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΑΚΕΛ, Άθως Γεωργίου, διευκρίνισε ότι «η οικονομική στήριξη πρέπει να επεκταθεί για τουλάχιστον  δύο χρόνια, μετά από τη λήξη της πανδημίας». Ανέφερε ότι «ο ΟΚΥπΥ πρέπει να παρουσιάσει άμεσα ποιος είναι ο στρατηγικός του σχεδιασμός και το επιχειρησιακό πλάνο» και πρόσθεσε ότι «ο ΟΚΥπΥ, πρέπει να κοστολογήσει αυτόν τον σχεδιασμό και να ζητήσει με βάση αυτόν τον σχεδιασμό τι οικονομική στήριξη χρειάζεται, ώστε να επιβιώσει».

Για τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα γύρω από το Γενικό Σύστημα Υγείας, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι «υπάρχουν συμφέροντα, που δεν βολεύονται με την ύπαρξη του ΓεΣΥ και έχουν κάθε λόγο και συμφέρον να το υποσκάπτουν, είτε για να του αλλοιώσουν τη φιλοσοφία και το χαρακτήρα και μέσα από αυτό το χαρακτήρα να κάνουν τη δουλειά τους και να εξυπηρετήσουν τα ιδιοτελή συμφέροντά τους, είτε να ανατρέψουν το σύστημα δυσφημίζοντάς το και δαιμονοποιώντας το, για να κάνουν αυτό που θα ήθελαν να κάνουν».

Ανέφερε ότι, το  ΑΚΕΛ ζητά από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας μεταξύ άλλων, «τη βελτίωση της εποπτείας και την άσκηση ουσιαστικών ελέγχων για αντιμετώπιση των καταχρήσεων, την εντατικοποίηση της ενημέρωσης των ασθενών, τη βελτίωση της πρόσβασης όλων των ασθενών  σε Προσωπικούς Ιατρούς, αλλά και σε ειδικότητες, τη βελτίωση της πρόσβασης σε καινοτόμα και φτηνά φάρμακα, τη διαμόρφωση συστήματος εφημερίας από τους Προσωπικούς Ιατρούς και δημιουργία δομών τοπικών ιατρείων με τοπογραφικό διαχωρισμό, που να μπορούν να εφημερεύουν, καθώς και την ένταξη στο ΓεΣΥ των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εφόσον φυσικά πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, στελέχωση, εξοπλισμό».

Η Κυβέρνηση εφάρμοσε το ΓεΣΥ

Απάντηση στο ΑΚΕΛ έδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός ο οποίος σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι «το ΓεΣΥ κλείνει το Ιούνιο τρία χρόνια ύπαρξης και μπορεί στο ΑΚΕΛ να θεωρούν ότι πρωτοστάτησαν αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε για πολλοστή φορά πως είναι η κυβέρνηση Αναστασιάδη που το εφάρμοσε. Την ίδια ώρα, ποτέ δεν ειπώθηκε και από κανέναν πως έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα που αφορούν το ΓεΣΥ. Αν το ΑΚΕΛ θέλει απλά να κάνει κάθε λίγο διάστημα τον σηματωρό των προβλημάτων και να κουνά το δάχτυλο προς κυβέρνηση και Δημοκρατικό Συναγερμό, ας το κάνει. Η κοινωνία έχει αγκαλιάσει το ΓεΣΥ που είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση. Υπάρχουν ενώπιόν μας συγκεκριμένες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η καταπολέμηση των καταχρήσεων και η περαιτέρω ενδυνάμωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε αυτή τη διαρκή προσπάθεια όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουμε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε και όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, πρέπει να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που δεν αγγίζουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ αλλά θα βελτιώσουν