Η περίοδος μέχρι την πραγματοποίηση των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο κρύβει εκπλήξεις. Θα δούμε μετακινήσεις πολιτικών προσώπων σε αντίπαλα στρατόπεδα. Θα δούμε πολιτικές… ιστορικές «κωλοτούμπες», αφού ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι δεδομένος, και ας λέει ότι θα υποστηρίξει τον υποψήφιο του κόμματός του. Αφού ούτε να τον «μυρίσει» μπορεί… 

Το πρώτο ατόπημα ήταν αυτό της μονίμως χαμογελαστής Προέδρου της Βουλής, κ. Αννίτας Δημητρίου, η οποία δέχθηκε να ανακοινωθεί ότι αναλαμβάνει υπεύθυνη της εκλογικής εκστρατείας του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για την επαρχία Λάρνακας. Ο ισχυρισμός ότι δεν ήξερε είναι παραμύθι για νήπια. Και γνώριζε και έγκρινε με χαρά να γίνει η ανακοίνωση. 

Σίγουρα ανέβασε τον …πήχυ η κ. Δημητρίου στο πολιτικό «παζάρι» του νησιού, και της πήρε ένα 24ωρο να αντιληφθεί ότι τους Θεσμούς δεν τους μπλέκουμε με τα κόμματα, διότι σε μία εκλογική εκστρατεία θα ειπωθούν και θα ακουστούν κουβέντες που υποβιβάζουν αυτούς τους Θεσμούς, που πρέπει να προστατεύονται. 

Μετά από τις αντιδράσεις που δημοσιοποιήθηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα, η Πρόεδρος της Βουλής έσπευσε να αποσυρθεί -τρόπος του λέγειν- αλλά και να υπογραμμίσει ότι παραμένει αντιπρόεδρος του κόμματος, άρα θα αναμειχθεί και στην εκστρατεία του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ).  

Ως γνωστό, ο κ. Νεοφύτου δεν είχε την καλύτερη γνώμη για την κ. Δημητρίου, αλλά από τότε που την χρησιμοποίησε για να κατακτήσει την Προεδρία της Βουλής -και του βγήκε- την έχει αναδείξει σε «αυτοκράτειρα». Παρακολουθώντας κανείς -από τους τηλεοπτικούς δέκτες- τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προσπαθεί να μιμηθεί τη Βασίλισσα Ελισάβετ! Και δεν τα καταφέρνει για τους λόγους που καταλαβαίνει ο καθένας. 

Προκάλεσε εντύπωση ότι σοβαρά στελέχη του ΔΗΣΥ, όπως ο κ. Μιχάλης Σοφοκλέους, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «μισογυνισμό» τις αντιδράσεις για τον διορισμό της κ. Δημητρίου στον μηχανισμό του κ. Νεοφύτου. Κρίμα… Ξεχνά ότι η Πρόεδρος της Βουλής επιλέχθηκε για τη θέση ακριβώς επειδή είναι γυναίκα. Αυτό το ακραία ρατσιστικό δεν ειπώθηκε από τον ΔΗΣΥ; Διότι δεν επιλέχθηκε επειδή έχει τα προσόντα… 

Είναι αποτέλεσμα παλαιοκομματικής πρακτικής η αντίδραση των εν λόγω στελεχών του ΔΗΣΥ, και θυμίζει τους άλλους, που όταν πολίτες εκφράζουν διαφωνίες για τη φιλοτουρκική λύση του Κυπριακού, τους χρεώνουν «εθνικισμό», και τους εντάσσουν στην ακροδεξιά. Και δεν καταλαβαίνουν οι ανόητοι ότι έτσι αναδεικνύουν τον άκρατο εθνομηδενισμό τους. Αλλά πράττουν και το χειρότερο. Ότι χαρίζουν τον πατριωτισμό στους εθνικιστές και τους ακροδεξιούς. 

Και επειδή ομιλούμε για εθνικιστές και ακροδεξιούς, ακούγεται πως ο κ. Νεοφύτου έχει ήδη συμφωνήσει με τα «κοπέλια» του ΕΛΑΜ, αν και μία τάση επιμένει να κατέβει στον στίβο των προεδρικών ο πρόεδρος του κόμματος, που διετέλεσε σοφέρ και υπασπιστής του φυλακισμένου Μιχαλολιάκου, ηγέτη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. 

Θα πρέπει να εξηγήσουν κάποια στιγμή τα ευαίσθητα στελέχη του ΔΗΣΥ, που ανήκουν στη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα, πώς μπορούν να συναγελάζονται και να συνεργάζονται με τους Ελαμίτες, αλλά και την «εθνικόφρονη» πλευρά του κόμματος. 

Κάθε φορά γράφουμε ότι οι προεδρικές εκλογές είναι κρίσιμες για τον τόπο, και στο τέλος αποδεικνύονται ασήμαντες. Όμως, η εκλογική αναμέτρηση του 2023 είναι όντως πολύ σημαντική, διότι τα δεδομένα στο Κυπριακό έχουν αλλάξει και ο κίνδυνος για την Κύπρο είναι υπαρκτός. 

Η Τουρκία εισήγαγε την απαράδεκτη διευθέτηση των δύο κρατών και δημιούργησε παράνομα «δεδομένα» στην Αμμόχωστο. Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον του ξένου παράγοντα για λύση είναι ανύπαρκτο. Αν εξαιρέσουμε τους ανθέλληνες Βρετανούς, που δεν θα ικανοποιηθούν αν δεν παραδοθεί το νησί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας, στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες «βλέπει» κανείς μία αδιαφορία -και δεν θα υποστηρίξω ότι είναι αδικαιολόγητη. 

Ακούγοντας οι ξένοι τους πολιτικούς μας, εύκολα αντιλαμβάνονται ότι δεν ξέρουν τι θέλουν. Μελετώντας τις δηλώσεις των προεδρικών υποψηφίων και αυτών που αναμένονται να εισέλθουν στον εκλογικό αγώνα, για το Κυπριακό, εξάγεται το συμπέρασμα ότι εκτός του κ. Κολοκασίδη που έχει καθαρή θέση για τη φιλοτουρκική διευθέτηση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, οι υπόλοιποι υποστηρίζουν «λύση» πολύ κοντά στις απαιτήσεις της Τουρκίας. 

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν ευθύνες. Διότι οι πολίτες ψηφίζουν τους προέδρους. Και μέχρι τώρα ψηφίζουν κομματικά και όχι εθνικά. Αν, ας πούμε, εκλεγεί ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και χαρίσει, όπως υποσχέθηκε, την πολιτική ισότητα στην κατοχική Τουρκία, ποιοι θα ευθύνονται; Οι ψηφοφόροι, βεβαίως. Αυτός τη δουλειά του θα κάνει… 

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Οι υπουργοί του Δημοκρατικού Συναγερμού στην κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη δέχονται «μπούλινγκ» από τους «λοχαγούς» του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για να ανακοινώσουν την υποστήριξή τους στον προεδρικό υποψήφιο. Βέβαια, μερικοί δεν χρειάζονται καμία πίεση για να ανακοινώσουν την υποστήριξή τους στον κ. Νεοφύτου. Δεν… κρατιούνται, ούτε… συγκρατιούνται για να τον διώξουν από το κόμμα, ο οποίος έτσι κι αλλιώς θα φύγει εάν εκλεγεί πρόεδρος ή αν χάσεις τις εκλογές, που είναι και το πιθανότερο. Πάντως όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο ο κ. Νεοφύτου θα έχει αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα. Ούτε κάνει… Ούτε είναι εκλέξιμος… 

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Η κ. Έρικα Όλσον, Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, έφτασε στη Λευκωσία για μία σειρά επαφών που αφορούν τις σχέσεις της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο. Η κ. Όλσον είναι αρμόδια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Νότιας Ευρώπης και Καυκάσου. 

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, που συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και είχε «ανέβει» και στο Προεδρικό Μέγαρο για την υπογραφή της συμφωνίας στους τομείς της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, στόχευσε σε αυτό το ταξίδι την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων σε μία περίοδο κατά την οποία το Κυπριακό είναι στάσιμο και η κατοχική Τουρκία γίνεται πιο επιθετική. 

Η αμερικανική πλευρά θεωρεί καλή κίνηση τις προτάσεις της Λευκωσίας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς ήδη απέρριψαν, αν και άλλες πληροφορίες φέρουν τους Τούρκους να το σκέφτονται, μιας και οι δύο εισηγήσεις της Λευκωσίας τους βολεύουν. Παράνομοι είναι και θα γίνουν ημι-παράνομοι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Όλσον έφερε καλά νέα για την τριμερή συν ένας (3+1), τη συνάντηση του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, επανέλαβε την υποστήριξή της στους Interconnectors που θα ενώσουν την Ασία και την Αφρική με την Ευρώπη μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Να υπενθυμίσω ότι ουδείς στο νησί -ούτε η αντιπολίτευση- ασχολείται με το σοβαρό θέμα της διαφθοράς, που σαρώνει το νησί. Και δεν ασχολούνται επειδή το πολιτικό και οικονομικό σύστημα είναι χωμένο μέχρι τα μπούνια στο τεράστιο σκάνδαλο. Η Γενική Εισαγγελία και η Αστυνομία γιατί δεν κινητοποιούνται; Μα για τους γνωστούς λόγους… Περίεργη είναι και η στάση της ανύπαρκτης δημοσιογραφικής ένωσης ΕΣΚ, και βεβαίως του δημοσιογραφικού κόσμου, εκτός 2-3 εξαιρέσεων. Την διαφθορά του πολιτικού και οικονομικού συστήματος δεν την αγγίζει κανείς… Ούτε το χαριτόβρυτο ΑΚΕΛ, ούτε και εκείνοι οι περίεργοι του «Ως Δαμαί», που αλώθηκαν από τους εισαγόμενους Εξαρχειώτες. 

[email protected]