Τον τεχνοκράτη που είχε ανταλλάξει ηλεκτρονικά μηνύματα με τη Διεύθυνση Νομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα του μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα ακίνητα (δίνοντας μια μάλλον παραπλανητική εικόνα ως προς το τι ίσχυε πραγματικά στην Κύπρο), φωτογραφίζει ευκρινώς, με επιστολή του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Στην επιστολή Πετρίδη αναφέρεται πως η αλληλογραφία που διεξήχθη σε τεχνοκρατικό επίπεδο και αφορούσε ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων ήταν μεταξύ του Εφόρου Φορολογίας και των Ευρωπαίων αρμόδιων λειτουργών. «Η αλληλογραφία αφορά ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ του Εφόρου Φορολογίας και λειτουργών της Διεύθυνσης Νομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Unıt C3)» σημειώνει ο υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν θα δεχθεί νέα κόλπα με τον ΦΠΑ στα σπίτια η Κομισιόν

Παρόλο που ο κ. Πετρίδης δεν κάνει καμία αναφορά στο όνομα του Εφόρου Φορολογίας, ωστόσο, την περίοδο που γινόταν η ανταλλαγή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, επικεφαλής του Τμήματος Φορολογίας ήταν ο Γιάννης Τσαγκάρης (διετέλεσε Έφορος από τις 21/02/2016 μέχρι 06/07/2021), κάτι που είναι ευρέως γνωστό, ιδιαίτερα στους παραλήπτες της επιστολής.

Ο υπουργός απαντούσε σε επιστολή της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτή του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί για τον τεχνοκράτη που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ζήτησε επίσης την κατάθεση στη Βουλή της σχετικής αλληλογραφίας. Σε σχέση με την κατάθεση της αλληλογραφίας, όπως σημειώνει ο υπουργός, έχει ζητηθεί η έγκριση από την ΕΕ για να κατατεθεί στη Βουλή.

Η αλληλογραφία και η… παράλειψη

Προ ημερών είχε λεχθεί σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών πως οι κυπριακές αρχές απέκρυψαν τα πραγματικά δεδομένα γύρω από τον ΦΠΑ σε κατοικίες από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με έγγραφα που κατέχει ο «Φ», στις 18 Δεκεμβρίου του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικοινώνησε με τις κυπριακές αρχές, ζητώντας πληροφορίες για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% που εφαρμόζεται στην Κύπρο. Στις 12 Ιανουαρίου του 2021, οι κυπριακές αρχές εξήγησαν γραπτώς πως ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής (σ. Φ. όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή Οδηγία) και καλύπτει περιπτώσεις όπου η κατοικία στην Κύπρο χρησιμοποιείται από δικαιούχο πρόσωπο ως μόνιμος χώρος διαμονής του και εφαρμόζεται για τα πρώτα 200 τ.μ., υπό την προϋπόθεση ότι η κατοικία δεν υπερβαίνει τα 275 τ.μ.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρακτική στην οποία έγινε λόγος εφαρμοζόταν μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, καθώς από τότε η νομοθεσία τροποποιήθηκε και μέχρι σήμερα προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 200 τ.μ. μιας κατοικίας, χωρίς να υπάρχει όριο (πλαφόν) στο συνολικό εμβαδό του ακινήτου.

Όπως σημείωναν οι ευρωπαϊκές Αρχές σε σημείωμα τους «οι κυπριακές Αρχές παρέλειψαν να αναφέρουν στα στοιχεία που παρείχαν στην Επιτροπή ότι το ανώτατο συνολικό εμβαδόν των 275 τ.μ. των σχετικών κατοικιών απαλείφθηκε με τον τροποποιητικό νόμο του 119(Ι)2016».

Το συγκεκριμένο γεγονός αποκαλύφθηκε στις 9 Απριλίου του 2021, μέσα από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Στις 15 Ιουλίου του 2021, η Κομισιόν κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Δημοκρατίας, καλώντας την να προχωρήσει σε διαφοροποίηση του νομικού πλαισίου, για να εξυπηρετεί τον κοινωνικό σκοπό της ευρωπαϊκής Οδηγίας. Παράλληλα, η ΕΕ προχώρησε σε πολλές νομικές παρατηρήσεις και αναφέρθηκε -εν είδει αιχμών και παρατηρήσεων- στην αρχή της καλόπιστης συνεργασίας που πρέπει να έχουν τα κράτη μέλη με την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Σύμφωνα με την Κομισιόν, «η Ένωση και τα κράτη μέλη εκπληρώνουν τα καθήκοντα βάσει αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας», προσθέτοντας πως «η υποχρέωση καλόπιστης συνεργασίας είναι γενικής εφαρμογής στην έννομη τάξη της ΕΕ. Υποδεικνύει, επίσης, πως αποτελεί βασική συνταγματική αρχή γενικής εφαρμογής στην έννομη τάξη της ΕΕ. 

ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΦΠΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Τη Δευτέρα, σε νέα συνεδρία της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει ξανά το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλεται 5% ΦΠΑ στα 140 τ.μ. μιας κατοικίας, με συνολικό εμβαδό μέχρι 200 τ.μ. Το νομοσχέδιο αποτελεί την απάντηση των κυπριακών αρχών προς τις συστάσεις της ΕΕ και την προειδοποιητική επιστολή της.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, τόσο από επαγγελματικούς φορείς, όσο και από κόμματα, αλλά και πολίτες των οποίων επηρεάζονται τα στεγαστικά τους σχέδια. Στη συνεδρία της Επιτροπής τη Δευτέρα θα λάβει μέρος ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος θα ακούσει τις εισηγήσεις των κομμάτων και των επηρεαζομένων, κάποιοι από τους οποίους επιμένουν στο προηγούμενο (προ 2016) καθεστώς. Δηλαδή, να επιβάλλεται 5% ΦΠΑ για τα πρώτα 200 τ.μ του ακινήτου, με συνολικό εμβαδό μέχρι 275 τ.μ.

Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, η ΕΕ ενδεχομένως να μην αποδεχθεί αύξηση του εμβαδού. Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στην εισήγηση για την επιβολή ΦΠΑ βάσει (και) της αξίας ανά τ.μ. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη προσθήκη θα είναι μια ασφαλιστική δικλείδα για να μην γίνεται κατάχρηση του μέτρου από άτομα με υψηλά εισοδήματα που αγοράζουν πολυτελείς επαύλεις και -κυρίως- διαμερίσματα, μικρότερου εμβαδού από τα 200 τετραγωνικά που προβλέπει το νομοσχέδιο.