Τρία πλην ένα σχέδια θα υλοποιήσει τελικά η Κυβέρνηση, για στήριξη των δανειοληπτών που έχουν κόκκινα δάνεια. Εδώ και μια εβδομάδα είναι σε ισχύ το σχέδιο Εστία για προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και για το οποίο υπέβαλαν αιτήσεις, μέχρι στιγμής, μόνο 53 άτομα. Τους αμέσους επόμενους μήνες, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να ετοιμαστεί και σχέδιο για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στο Εστία διότι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις δόσεις τους. Ο αριθμός αυτών που θα εμπίπτουν στο νέο κυβερνητικό σχέδιο, θα ξεκαθαρίσουν όταν υποβληθούν οι αιτήσεις για το Εστία. Εκτιμάται πως το Υπουργείο Εργασίας, θα ολοκληρώσει την εξέταση των αιτήσεων περί τα μέσα Μαρτίου.
Πάντως χθες ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, έκοψε τον βήχα των βουλευτών που απαιτούσαν σχέδιο και για τους συνεπείς δανειολήπτες. Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο υπουργός ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συναινεί σε σχέδιο για τους συνεπείς δανειολήπτες. Όπως, είπε, «είναι με λεφτά των φορολογούμενων που γίνονται αυτά τα σχέδια, το κράτος θεωρεί πως αν υπάρχουν κάποιοι πόροι μπορούν να διατεθούν σε άτομα τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν από το Εστία». Μάλιστα, για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών, ανέφερε πως οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες, τα τελευταία χρόνια επωφελούνται της μείωσης των επιτοκίων. Όπως, είπε, τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά 50%. 
 
Υπέδειξε πως η Κυβέρνηση εστιάζει σε νέα σχέδια του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, ώστε να γίνει προσιτή η κατοικία για νέα ζευγάρια. Την ίδια ώρα Εκτελεστική και Νομοθετική Εξουσία απηύθυναν από κοινού έκκληση στους δανειολήπτες για να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο Σχέδιο. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως, δεν πρέπει οι δανειολήπτες να έχουν την προσδοκία πως η Κυβέρνηση πλην του Εστία 2 για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες, θα προωθήσει καλύτερο Σχέδιο από το Εστία. Αξίζει να αναφερθεί πως στο Σχέδιο αναμένεται να ενταχθούν άλλες δύο κατηγορίες δανειοληπτών, οι οποίοι αρχικά αποκλείονταν από αυτό. Πρόκειται για τους δανειολήπτες στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης που έκτισαν σπίτι σε κυβερνητική γη και δεν έχουν την ιδιοκτησία της γης και για όσους έχουν δάνεια μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Για τους μεν πρώτους, θα ετοιμαστεί πανομοιότυπη αίτηση με αυτή του Εστία και για τους δε δεύτερους έχει ετοιμαστεί ειδικό σχέδιο. 
Επίσης θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις και όσοι δανειολήπτες είναι οριακά εκτός κριτηρίων. Ερωτηθείς για τους δανειολήπτες που έκαναν αναδιάρθρωση και ήταν συνεπείς μέχρι το 2017 και τώρα δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους, ο υπουργός ανέφερε πως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που θα είναι σε μια γκρίζα ζώνη και εισηγήθηκε όπως και αυτοί κάνουν αίτηση. Αναφορικά με τις αντιδράσεις σε σχέση με την ετοιμασία της αίτησης και των εγγράφων που απαιτούνται, ο υπουργός είπε πως και να καθυστερήσει η υποβολή της αίτησης, απλά η επιχορήγηση από το κράτος θα είναι πιο αργά.
Τόσο ο υπουργός όσο και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τραπεζών, επανέλαβαν πως από την ώρα που οι δανειολήπτες υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο και μέχρι τη λήψη της τελικής απάντησης από το Υπουργείο Εργασίας, θα αναστέλλονται οι διαδικασίες εκποιήσεων. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν ικανοποιήθηκαν από τις θέσεις της Κυβέρνησης, γι’ αυτό κάθε μήνα η Βουλή θα εξετάζει την πορεία του Εστία.