Μεγάλη άσκηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο πεδίο βολής του Καλού Χωριού Λάρνακας, και συγκεκριμένα στο ύψωμα «Μούττες», μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του Ελληνικού Στρατού. Επρόκειτο για την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την επωνυμία «Ατσάλινο Βέλος»
 
Στην άσκηση εκτέλεσαν πτήσεις και τρία ελληνικά F16, τα οποία με πραγματικά πυρά έπληξαν επίγειους «στόχους». Συμμετέχουν επίσης και δυο ελικόπτερα της ΕΦ τύπου Gazelle. Αξίζει να σημειωθεί πως η παρουσία των ελληνικών F16 σημειώθηκε 19 χρόνια μετά την τελευταία τους παρουσία σε κοινή άσκηση Ελλάδας και Κύπρου.
 
Η άσκηση είχε να κάνει με τον έλεγχο και την διοίκηση των διακλαδικών επιχειρήσεων για καλύτερη ανταπόκριση σε επιχειρησιακές αποστολές, καθώς και αύξηση της ικανότητας των διακλαδικών επιχειρήσεων από ξηράς και αέρος.
 
Στην τελική φάση της άσκησης, μεταξύ άλλων συμμετείχαν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) της Εθνικής Φρουράς, τύπου ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ενώ γίνεται χρήση και αντιαρματικών πυραύλων MILAN και ΗΟΤ, όλμων πεζικού από δυο λόχους και πυροβόλων 155 χιλιοστών από μία πυροβολαρχία.
 
Σε ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, ανέφερε πως «ο επαγγελματισμός και το ηθικό που επέδειξε σήμερα το προσωπικό με κάνουν πραγματικά περήφανο», ενώ πρόσθεσε πως «η έλευση των Ελληνικών F16 επιδεικνύει την εξαίρετη και αδιάλειπτη συνεργασία με την Ελλάδα».
 

 

 

Πηγή: philenews