Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Βολιβία από την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Έβο Μοράλες, μετά την παρέμβαση του στρατου που του ζήτησε να παραιτηθεί «για το καλό της Βολιβίας». Την παραίτηση ακολούθησε κύμα συλλήψεων και παραιτήσεων κυβερνητικών στελεχών, ενώ εκδόθηκε και «ένταλμα σύλληψης» σε βάρος του Μοράλες. Για πραξικόπημα κάνουν λόγο Αργεντινή και Βενεζουέλα, ενώ το Μεξικό ανακοίνωσε ότι προσφέρει άσυλο στον Μοράλες.

«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, που κυβερνά τη Βολιβία από το 2006 και την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ο στρατός και η Αστυνομία, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων ενάντια στην επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία.

«Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη» δήλωσε ο Μοράλες, ο αντιπρόεδρος του οποίου Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα θα υποβάλει επίσης την παραίτησή του.

Νωρίτερα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας, στρατηγός Ουίλιαμς Κάλιμαν, ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες αντιμέτωπος με ένα κύμα διαμαρτυριών για την επανεκλογή του, να παραιτηθεί «για το καλό της Βολιβίας».

«Για το καλό της Βολιβίας μας»

«Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας» δήλωσε ο στρατηγός ενώπιον του Τύπου.

Με την πολιτική κρίση να επιδεινώνεται στη Βολιβία, υπουργοί και βουλευτές, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους.

Η ανακοίνωση του 60χρονου ηγέτη, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006, για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, μια πιθανότητα που απέρριπτε έως σήμερα, δεν κατάφερε να φέρει την ηρεμία και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας συνεχίστηκαν και σήμερα.

Ο στρατός διέταξε να «διεξαχθούν αεροπορικές και χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των ένοπλων ομάδων που ενεργούν εκτός του νόμου», επισήμανε ο στρατηγός Κάλιμαν.

Παραιτήσεις βουλευτών

Έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο διαδηλωτών που πυρπόλησαν το σπίτι του στο Ποτόσι, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Βίκτορ Μπόρντα παραιτήθηκε, ενώ τον μιμήθηκαν καμιά δεκαριά βουλευτές.

Λίγο μετά, ο υπουργός Ορυχείων Σεζάρ Ναβάρο υπέβαλε επίσης την παραίτησή του, λέγοντας ότι θέλει «να προστατεύσει την οικογένειά του» μετά την πυρπόληση της κατοικίας του και την επίθεση που δέχθηκε ο ανιψιός του.

«Η εξέλιξη των γεγονότων αντίκειται των προσωπικών αρχών μου, όπως και των πνευματικών και δημοκρατικών αξιών μου» έγραψε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υδρογονανθράκων Λουίς Αλμπέρτο Σάντσες, στην επιστολή παραίτησής του που εστάλη στον πρόεδρο και αναρτήθηκε στο Twitter.

Στο κύμα διαμαρτυρίας που κλονίζει τη χώρα εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους 3 άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί 383.

Συλλήψεις και παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών στη Βολιβία

Συνελήφθη η πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής στη Βολιβία, Μαρία Εουχένια Τσόκε, ενώ παραιτήθηκε η πρόεδρος της Γερουσίας Αντριάνα Σαλβατιέρα, μετά την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου της χώρας Εβο Μοράλες.

Η Αστυνομία της Βολιβίας συνέλαβε την πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής κατ’ εντολή της εισαγγελίας που διενεργεί έρευνα για τις παρατυπίες στις εκλογές του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βλαντίμιρ Γιούρι Καλδερόν.

«Θα θέλαμε να ανακοινώσουμε ότι (…) κατέστη δυνατό να συλληφθεί η πρόεδρος του εκλογοδικείου Μαρία Εουχένια Τσόκε», είπε ο αρχηγός της Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξαίροντας το «σχολαστικό έργο» των ανδρών του.

Η εγκατάλειψη από τον στρατό

Η αποχώρηση Μοράλες ήρθε μετά την αμφισβήτηση της επανεκλογής του από την αντιπολίτευση, τις διαδηλώσεις και ταραχές που την ακολούθησαν επί τρεις εβδομάδες και κυρίως μετά την εγκατάλειψή του από μονάδες της αστυνομίας και τον στρατό.

«Ένταλμα σύλληψης» σε βάρος του Μοράλες – Άσυλο προσφέρει το Μεξικό

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η Αστυνομία ψάχνει για να συλλάβει τον Έβο Μοράλες, ανακοίνωσε ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης οργάνωσης της αντιπολίτευσης στη Σάντα Κρους, ενώ το Μεξικό προσφέρει άσυλο στον παραιτηθέντα πρόεδρο της Βολιβίας.

Η Αστυνομία ψάχνει για να συλλάβει τον Μοράλες, ανέφερε μέσω Twitter ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης οργάνωσης της αντιπολίτευσης στη Σάντα Κρους, η οποία πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις εναντίον του σοσιαλιστή πολιτικού μετά τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου.

«Επιβεβαιώθηκε! Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Μοράλες! Η αστυνομία και ο στρατός τον ψάχνουν στην Τσαπαρέ», ανέφερε μέσω Twitter ο Καμάτσο.

Άσυλο από το Μεξικό

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ προσέφερε χθες Κυριακή άσυλο στον Εβο Μοράλες, εάν το επιθυμεί, μετά την παραίτησή του από την προεδρία της Βολιβίας και γνωστοποίησε ότι η μεξικανική πρεσβεία έχει ήδη υποδεχθεί περίπου είκοσι κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τόνισε νωρίτερα μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του κατέγραψε την «υπεύθυνη συμπεριφορά του προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες, ο οποίος προτίμησε να παραιτηθεί παρά να εκθέσει τον λαό του στη βία».

Ο Εμπράρδ σημείωσε ότι «το Μεξικό, όπως ορίζει η παράδοσή του [σ.σ. να προσφέρει] άσυλο και να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών, υποδέχθηκε 20 πρόσωπα που ανήκουν στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της Βολιβίας στην επίσημη κατοικία [του μεξικανού πρεσβευτή] στη Λα Πας, και, εάν το αποφασίσει, θα προσφέρουμε επίσης άσυλο στον Εβο Μοράλες».

«Στρατιωτική επιχείρηση»

Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Βολιβία, την οποία απορρίπτουμε», καθώς είναι «παρόμοια με τα τραγικά γεγονότα που αιματοκύλισαν τη Λατινική Αμερική τον προηγούμενο αιώνα».

«Το Μεξικό παραμένει προσηλωμένο στη θέση του για τον σεβασμό της δημοκρατίας και των θεσμών. Οχι στα πραξικοπήματα», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού.

Φερνάντες και Μαδούρο καταδικάζουν «το πραξικόπημα»

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αντέδρασαν έντονα στην παραίτηση του ομολόγου τους της Βολιβίας Εβο Μοράλες, κρίνοντας ότι ήταν αποτέλεσμα «πραξικοπήματος» που έγινε στη χώρα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες χαρακτήρισε την Κυριακή μέσω Twitter «πραξικόπημα» την εξέλιξη της πολιτικής κρίσης στη Βολιβία που οδήγησε στην παραίτηση τον πρόεδρο Εβο Μοράλες.

«Στη Βολιβία έγινε πραξικόπημα με τη συντονισμένη δράση βίαιων πολιτών, στελεχών της αστυνομίας τα οποία στασίασαν και την παθητικότητα του στρατού. Πρόκειται για πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Εβο Μοράλες, ο οποίος είχε προκηρύξει νέα εκλογική διαδικασία», ανέφερε ο Φερνάντες, περονιστής κεντροαριστερός, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκεμβρίου.

«Καταδικάζουμε»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε «κατηγορηματικά» χθες Κυριακή το «πραξικόπημα» σε βάρος του προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξουσία έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που αμφισβητούσε την επανεκλογή του, τη στάση μονάδων της αστυνομίας και την εγκατάλειψή του από τον στρατό.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά το πραξικόπημα εναντίον του αδελφού προέδρου Εβο Μοράλες», ανέφερε ο Μαδούρο, σύμμαχος του αυτόχθονα βολιβιανού ηγέτη, καλώντας σε «κινητοποίηση για να απαιτηθεί να προφυλαχθεί η ζωή των αυτόχθονων βολιβιανών λαών», θυμάτων του «ρατσισμού».

Πηγή: ΑΠΕ