• Νέα στοιχεία στο φως από την περαιτέρω ανάλυση των ευρημάτων της κλινικής δοκιμής MOVe-OUT
  • Το αντιικό φάρμακο της MSD χορηγήθηκε σε περισσότερους από 8500 ασθενείς στην Κύπρο

Νέα ενθαρρυντικά δεδομένα, σε σχέση με τα οφέλη του αντιικού φαρμάκου Lagevrio (molnupiravir), κατά της covid 19, προκύπτουν μέσα από περαιτέρω ανάλυση των ευρημάτων της τυχαιοποιημένης και ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο κλινικής δοκιμής MOVe-OUT.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine» διαπίστωσαν ότι η χορήγηση της θεραπείας (800 mg κάθε 12 ώρες, επί πέντε μέρες) σε 1.433 μη νοσηλευόμενους ασθενείς άνω των 18 ετών, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, οδήγησε σε ταχύτερη αποκατάσταση βιοδεικτών όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), σε λιγότερες αναπνευστικές παρεμβάσεις και σε μικρότερη ανάγκη για βραχύχρονη φροντίδα των μη νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό.

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν και σε ότι αφορά τους νοσηλευόμενους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο. Σύμφωνα με την έρευνα, η ανάγκη για αναπνευστικές παρεμβάσεις ήταν επίσης μειωμένη στους νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ πήραν εξιτήριο, κατά μέσο όρο, τρεις μέρες πριν από εκείνους που είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο. Με βάση τα πιο πάνω, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Lagevrio έχει οφέλη για τους ασθενείς, αλλά και για τα συστήματα υγείας, πέρα από εκείνα που έχουν γίνει ήδη γνωστά, καθώς μειώνονται οι μέρες νοσηλείας.

 

Ισχυρά όπλα

Η εισαγωγή αντιικών φαρμάκων κατά της covid 19 στο θεραπευτικό οπλοστάσιο των γιατρών αποτελεί, σύμφωνα με τον επιστημονικό κόσμο, ένα ακόμη όπλο για την αντιμετώπιση της νόσου και δη τη μείωση των νοσηλειών. Στη χώρα μας κυκλοφόρησε πρώτο, από τα μέσα Ιανουαρίου, το Lagevrio της ΜSD. Πρόκειται για από του στόματος θεραπεία κατά της COVID-19 η οποία, όπως είναι γνωστό, χορηγείται στη βάση πρωτοκόλλου σε καθορισμένες κατηγορίες ασθενών οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο βαριάς νόσησης από κορωνοϊό και  συνταγογραφείται από τους προσωπικούς γιατρούς και από συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, τις πρώτες πέντε μέρες από τη διάγνωση.

Στους έξι μήνες που είναι διαθέσιμο στην αγορά της Κύπρου, το φάρμακο έχει συνταγογραφηθεί σε περισσότερους από 8.500 ασθενείς. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ύστερα από την χορήγηση του φαρμάκου και δεν έχουν δηλωθεί σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση του. Από τους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο, χρειάστηκε νοσηλεία ποσοστό μικρότερο του 5%.

Η Δρ Nικολέττα Κωνσταντίνου Κουσπή, ειδική παθολόγος, χαρακτήρισε πολύ ισχυρά όπλα τις από του στόματος αντιικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της COVID 19 καθώς, όπως είπε, φαίνεται, σε συνδυασμό με τα εμβόλια, να μειώνουν τη βαριά νόσηση, κατά συνέπεια και τις νοσηλείες. Σε ότι αφορά στο Lagevrio, το οποίο βρίσκεται στη φαρέτρα των γιατρών από τα μέσα Ιανουαρίου, ανέφερε: «Μέχρι στιγμής έχω συνταγογραφήσει το εν λόγω σκεύασμα σε περισσότερους από 50 ασθενείς, στη βάση του πρωτοκόλλου. Το φάρμακο ήταν καλά ανεκτό σε όλους, ουδείς δήλωσε παρενέργειες και δε χρειάστηκε κάποιος να νοσηλευτεί. Βέβαια, η πλειοψηφία των ασθενών ήταν και εμβολιασμένοι».