Αποφασισμένη είναι η Τζέιν Χολ Λουτ να μην φύγει από την Λευκωσία αν δεν πάρει αυτό που θέλει γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Χαβαντίς, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια της ειδικής απεσταλμένης εργάζεται ώστε και οι δύο πλευρές να συμφωνούν στις αρχές και την μέθοδο που θα διενεργηθεί μια ενδεχόμενη νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων.
 
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η κ. Λουτ συνεχίζει το πήγαινε – έλα για να φέρει τις δύο πλευρές πιο κοντά σε μια συμφωνία για τους όρους αναφοράς, που στόχο έχει, εάν αρχίσει μια διαδικασία συνομιλιών, να είναι επικεντρωμένη στη λύση και να καταλήξει σε μια στρατηγική συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης οι πλευρές να επικεντρωθούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
 
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε πηγές των ΗΕ σύμφωνα με τις οποίες μετά από μια σοβαρή πρόοδο στις διεργασίες της κ. Λουτ, «η τελευταία πινελιά» θα μπορέσει να μπει σε μια συνάντηση των δύο ηγετών με την Τζέιν Χολ Λουτ. Αμέσως μετά, προστίθεται, η ειδική απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ θα επισκεφθεί τις εγγυήτριες δυνάμεις.
 
Η Χαβαντίς αναφερόμενη στις «ευαισθησίες της τ/κ πλευράς» γράφει ότι θεωρεί πως μετά την αποτυχία της διαδικασίας που ξεκίνησε από το 2015 και διήρκησε μέχρι την κατάρρευση στο Κραν Μοντάνα, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα διαδικασία. Με βάση αυτό, η τ/κ πλευρά δέχεται από τα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα και θέλει να μπουν στους όρους αναφοράς: το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, ως βασικό στοιχείο, καιτο πλαίσιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα.
 
Σύμφωνα με τις πηγές των ΗΕ στην Χαβαντίς, το τελικό σημείο της διαδικασίας θα είναι στην Νέα Υόρκη και στόχος είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ να ανακοινώσει την έναρξη μιας νέας διαδικασίας μετά την συνάντησή του με τους δύο ηγέτες. Έτσι, σημειώνεται, θα μπορεί να ανανεωθεί και το καθεστώς, τα καθήκοντα της κ. Λουτ.
 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ