Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας κλήθηκε η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της υποστελέχωσης στα ιδρύματα που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παρόν στη συνεδρία και ο γενικός διευθυντής του αρμόδιου Υπουργείου.
 
Κατά την έναρξη της συζήτησης του θέματος, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, ζήτησαν ενημέρωση από την διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ενημέρωση σχετικά με τις πρόσφατες τραγικές υποθέσεις θανάτων του 12χρονου στο Γέρι και του 14χρονου από τον Κοτσιάτη. Η ενημέρωση έγινε κεκλεισμένων των θυρών.
 
Στη συνέχεια, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, τέθηκαν ερωτήματα προς την διευθύντρια των ΥΚΕ σχετικά με τα θέματα που αφορούν τις δομές που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, ζητήματα ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών  που διαμένουν σε δομές ή βρίσκονται υπό την επίβλεψη του γραφείου ευημερίας.
 
 
Η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυρατζή, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής, είπε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα λειτουργούν 27 ιδρύματα παγκύπρια στα πλαίσια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας
Η κα. Κυρατζή είπε ότι ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων δεκαπλασιάστηκε από το 2012 μέχρι το 2019, γεγονός που δημιουργεί «μια μεγάλη ανάγκη στο κράτος». 
 
Αναφορικά με τα παιδιά που παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ να εγκαταλείπουν τις στέγες όπου φιλοξενούνται, η ίδια απέδωσε το γεγονός αυτό στη «συνθετότητα των σημερινών κοινωνικών προβλημάτων» και στις δυσκολίες αντιμετώπισής τους.
Είπε, επίσης, ότι προκειμένου οι Υπηρεσίες να ανταποκριθούν στοχευμένα στις ανάγκες κάθε παιδιού έχουν επιδιώξει συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και θέτουν σε εφαρμογή πιο εξειδικευμένα προγράμματα.
 
Απαντώντας σε σχετικό σχόλιο του μέλους της Επιτροπής Σκεύης Κουκουμά, η κα. Κυρατζή είπε ότι δεν έχουν κλείσει προγράμματα, παρά μόνο κάποια κτίρια λόγω του ότι αντιμετώπιζαν κάποια κτιριολογικά προβλήματα. Η κα. Κουκουμά έκανε συγκεκριμένα λόγο για πρόθεση της Κυβέρνησης να κλείσει τη στέγη ηλικιωμένων Άγιος Γεώργιος στη Λάρνακα.
 
Απαντώντας, εξάλλου, σε κριτική που άσκησε η κα. Κουκουμά περί συστέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων με ηλικιωμένους και παιδιών που κοιμούνται στο πάτωμα λόγω πληρότητας χώρων φιλοξενίας παιδιών στη Λάρνακα, η κα. Κυρατζή παραδέχτηκε ότι σε “κάποιο στάδιο είχε δημιουργηθεί ένας συνωστισμός παιδιών σε κάποιους χώρους”.
 
Η κα. Κυρατζή απέρριψε, επίσης, τη θέση που εξέφρασε η κα. Κουκουμά ότι η έγκριση των αναδόχων οικογενειών δόθηκε στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στη μη κυβερνητική οργάνωση Hope for Children, διευκρινίζοντας ότι αυτό που δόθηκε είναι η διαδικασία της μελέτης και όχι η έγκριση.  
 
Υποστελέχωση και στο βάθος … ιδιωτικός τομέας
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, αναφέρθηκε ακόμη ότι εκκρεμεί μέχρι σήμερα η πλήρωση 64 μόνιμων κενών θέσεων για στελέχωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής, Μάριος Μαυρίδης, δήλωσε ότι «τα προβλήματα της κοινωνίας αυξάνονται και κάθε χρόνο είναι και περισσότερα». «Πιστεύουμε ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του κράτους θα πρέπει να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες».  
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Φακοντής, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «τα τραγικά συμβάντα με τους θανάτους ανηλίκων και άσκησης ενδοοικογενειακής βίας που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες έχουν συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία και έχουν προκαλέσει έντονους προβληματισμούς για τους χειρισμούς των αρμόδιων τμημάτων».
 
«Αναμφίβολα», είπε, «διερωτάται για το ρόλο και τις ευθύνες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και την αδράνεια που έχουν επιδείξει» στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών «ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα».
 
 
Ο κ. Φακοντής είπε ότι «ακούσαμε σήμερα ότι η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να γίνει ανεξάρτητη έρευνα από την Επίτροπο Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με το τελευταίο τραγικό περιστατικό. Αναμένουμε ότι θα τεθεί χρονοδιάγραμμα για την διεκπεραίωση αυτής της έρευνας και ότι το πόρισμα θα υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση».
 
«Ως ΑΚΕΛ», πρόσθεσε, «έχουμε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης των δομών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ώστε οι λειτουργοί του τμήματος να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σημερινές αυξημένες ανάγκες, να μπορούν να ενεργούν προληπτικά και να παρέχουν την αναγκαία στήριξη στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη».
 
«Αντί αυτού», συνέχισε, « διαπιστώνεται σοβαρή καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και ανάλωση του χρόνου των λειτουργών των Υπηρεσιών σε διεκπεραιωτικού χαρακτήρα εργασία, κυρίως για σκοπούς του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος».   
Είπε, επίσης, ότι «το σχέδιο αναδιοργάνωσης που έχει δημοσιοποιηθεί δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παθογένειες της υπηρεσίας. Ταυτόχρονα διαχέεται από μια ξεκάθαρη φιλοσοφία περιορισμού του ρόλου των δημόσιων Υπηρεσιών Κοινωνικών Ευημερίας, σε ένα επιτελικό επίπεδο, μια ανάθεση του ρόλου των παρεμβάσεων και της εφαρμογής κοινωνικών προγραμμάτων στον ιδιωτικό τομέα».
 
Πηγή: philenews