Ατύχησε ο φίλτατος Οδυσσέας. Αποφάσισε να μας διηγηθεί ένα «παραμύθι». Γιατί αυτός ο χαρακτηρισμός; Διότι όλη η πλοκή μόνο στο μυαλό ενός παραμυθά θα μπορούσε να υπάρξει. Ή μερικών ανθρώπων που ενίοτε εξυφαίνουν απίστευτης πανουργίας σχέδια με στόχο την εξασφάλιση οικονομικού κέρδους. Με «προύχοντες», με πανούργους «αυλικούς», με δάση που κρύβουν «θησαυρούς» και με μπόλικη ραδιουργία. Θέλησε μέσω μιας τέτοιας μυθιστορηματικής αφήγησης να μας μπάσει ο άνθρωπος στον κόσμο της ασυδοσίας. Να μάθουμε κι εμείς οι αφελείς, πώς στο καλό γίνονται ένα σωρό ανθρωπάκια πλούσιοι σε αυτό τον τόπο. Πώς στο καλό, εν μια νυκτί, μια χούφτα τύποι, βρίσκονται στη λίστα των κυπρίων εκατομμυριούχων. Ατύχησε όμως. Δημοσιοποίησε το «παραμύθι» του την ημέρα, που ο Ακάμας έγινε κόλαση και η προσοχή της κοινής γνώμης ήταν αποκλειστικά εστιασμένη εκεί.
 
Ως εκ τούτου, το σκάνδαλο ολκής το οποίο αποκάλυψε σαν παραμύθι ο Γενικός Ελεγκτής, πέρασε ολίγον τι απαρατήρητο. Είναι κρίμα κι άδικο, όμως, να χαθεί μια τέτοιας εμβέλειας μεθόδευση πλουτισμού. Είναι κρίμα κι άδικο να χάσει την ευκαιρία ο λαουτζίκος να μάθει πώς γίνεται κάποιος εκατομμυριούχος.
 
Προσέξτε λοιπόν. Το 2007, η τότε Κυβέρνηση αποφάσισε την ανταλλαγή ιδιωτικών ιδιοκτησιών στην περιοχή του Ακάμα, με περιοχές κρατικής και δασικής γης. Τις περιοχές αυτές επέλεξαν τα Τμήματα Κτηματολογίου, Πολεοδομίας και Δασών. Προς τον σκοπό αυτόν έγινε και αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών, έτσι ώστε να μπορούν οι περιοχές κρατικής γης να χαρακτηρισθούν ως ζώνες παραθεριστικής κατοικίας και να μπορούν να αναπτυχθούν από τους ιδιώτες με τους οποίους θα γινόταν η ανταλλαγή περιουσιών.
 
Στο πλαίσιο αυτό, επιλέγηκε έκταση στην περιοχή «Ορείτες» στα Κούκλια. Στη ζώνη παραθεριστικής κατοικίας περιελήφθησαν και δύο τεμάχια ενός και μόνο επιχειρηματία, που συνόρευαν με την επιλεγείσα κρατική γη, υπό το πρόσχημα της ανάγκης πρόσβασης οδικού δικτύου. Εντελώς… συμπτωματικά, τα τεμάχια αυτά ανήκαν σε συγγενή εξ αγχιστείας του τότε διευθυντή του Κτηματολογίου, που συμμετείχε στην επιλογή των περιοχών οι οποίες θα ανταλλάσσονταν.
 
Διαβάστε τώρα, αυτή η… διαβολική σύμπτωση, τι ρόλο έπαιξε στον… τυχερό εξ αγχιστείας συγγενή! Μην διαγράψετε ούτε μια στιγμή από τον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου σας (ιδίως αν τυγχάνει να είναι εντίμως σκεπτόμενος) ότι από όλη αυτή την υπόθεση, ο εν λόγω συγγενής είναι ο μοναδικός ο οποίος ευνοήθηκε. Λοιπόν, το ένα από τα δύο τεμάχια τα οποία ανήκαν στον εν λόγω… τυχερό επιχειρηματία είχε αγοραστεί έναντι 125.000 ευρώ. Μετά την ένταξή του στη ζώνη παραθεριστικής κατοικίας, η αξία του εκτοξεύτηκε στα 31 εκατ. (με τιμές του 2018)! Για το ίδιο τεμάχιο, ο επιχειρηματίας έχει υποβάλει αίτηση διαχωρισμού 339 οικοπέδων. Το δεύτερο τεμάχιο είχε αγοραστεί έναντι 83.000 ευρώ και η αξία του μετά την ένταξη του στη ζώνη παραθεριστικής κατοικίας εκτοξεύθηκε στα 83 εκατ. (με τιμές του 2018)! Μάλιστα, πωλήθηκε στη συνέχεια στην Τράπεζα Κύπρου έναντι 90 εκατ.!
 
Τι δεν καταλαβαίνετε; Ο άνθρωπος (ο επιχειρηματίας) εν μια νυκτί, στη βάση μιας απόφασης, για τη λήψη της οποίας είχε συμμετάσχει και ο εξ αγχιστείας συγγενής, κέρδισε 173 εκατ.! Αυτό πάει να πει… τύχη! Να ξυπνάς μια μέρα και να συνειδητοποιείς ότι σου πέρασαν δύο τεμάχια σε μια ζώνη που σου αποφέρει 173 εκατ.! Το πιο ωραίο ο Οδυσσέας ο φύλαξε στο τέλος του «παραμυθιού» του. Η ανταλλαγή ιδιοκτησιών, που είχε αποφασίσει το 2007 η τότε Κυβέρνηση, δεν έγινε ποτέ. Ακυρώθηκε η απόφαση. Οι πολεοδομικές ζώνες, όμως, τις οποίες είχαν τροποποιήσει για αυτό τον σκοπό, δεν τις άλλαξαν ποτέ! Τα 173 εκατομμυριάκια του… τυχερού επιχειρηματία παρέμειναν ανέγγιχτα…
 
Η συνέχεια του «παραμυθιού» είχε άγρια εξέλιξη. Ο Γενικός Ελεγκτής ουρλιάζει από το 2017 για το σκάνδαλο ολκής και ζητά ανάκληση των πολεοδομικών ζωνών. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η Κυβέρνηση κωφεύει. Ο υπουργός Εσωτερικών έχασε τη λαλιά του. Πέντε επιστολές και έξι υπενθυμίσεις του απέστειλε ο Ελεγκτής αλλά δεν του απάντησε σε ούτε και μία! Χθες, μετά από την δημοσιοποίηση του «παραμυθιού» (της Έκθεσης) από τον Οδυσσέα, αίφνης άρχισαν να βρίσκουν τη λαλιά τους. Μας είπαν ότι ζήτησαν γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα και διέταξαν διοικητική έρευνα. Τα προηγούμενα δύο χρόνια, όμως, τι κάνατε, κύριοι;
 
Βεβαίως, το «παραμύθι» του πλουτισμού, που μας αφηγήθηκε ο Οδυσσέας, έχει και ουρά. Η οποία ενδέχεται να αποφέρει και επιπρόσθετο κόστος. Διότι μια ανάκληση πολεοδομικών ζωνών μετά από 12 χρόνια, ενδέχεται να δημιουργήσει και θέμα διεκδίκησης αποζημιώσεων από τον εν λόγω… υπερτυχερό επιχειρηματία. Ποιος θα τις πληρώσει; Πού είναι άραγε ο Χρίστος Πατσαλίδης, υπουργός Εσωτερικών του 2007; Πού είναι ο τότε –συγγενής εξ αγχιστείας- διευθυντής του Κτηματολογίου; Πού είναι ο τότε διευθυντής της Πολεοδομίας;
 
Έτσι θησαύριζαν σε αυτό τον τόπο της οργής, αγαπητοί φίλοι. Έτσι συνεχίζουν ακόμη και σήμερα κάποιοι. Κι εσύ λαέ, συνεχίζεις να παρακολουθείς αδρανής. Παραμένεις σε διαρκή χειμερία νάρκη. Επιμένεις να ανέχεσαι όλους αυτούς. Αλήθεια μέχρι πότε; Σήμερα είναι μια ακόμη μαύρη επέτειος. Της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Εμείς κατέχουμε το νόμιμο κράτος. Πλην, όμως, μερικοί συμπεριφέρονται με τρόπο που το κάνουν να ομοιάζει με κλεφτοκράτος!