Χωρισμένη στα δύο ως προς τις μακροοικονομικές επιδόσεις -ανάπτυξη ή ύφεση- είναι η Ευρώπη, με τις χώρες του Βορρά να αποδυναμώνονται λόγω της ενεργειακής κρίσης και τις χώρες του Νότου να σώζονται για την ώρα από τον κίνδυνο βαθιάς ύφεσης, εξαιτίας του τουρισμού, εκτός αν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στο ενεργειακό σκέλος το επόμενο διάστημα.

Σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital.gr γίνεται αναφορά στις εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, που αναμένει πλέον ύφεση στην Ευρωζώνη, η οποία, όπως εκτιμά, έχει ήδη ξεκινήσει στο τρέχον τρίτο τρίμηνο και θα συνεχιστεί και στο τέταρτο τρίμηνο. Πάντως, το χάσμα ανάπτυξης Βορρά-Νότου είναι τεράστιο, όπως τονίζεται, με την ανθεκτικότητα και την ισχυρή ανάπτυξη στις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία (σ.σ. ανάπτυξη έχει και η Κύπρος), χάρη στις δυναμικές επιδόσεις του τουρισμού, να σώζει την Ευρωζώνη από σοβαρή ύφεση – εκτός αν επιδεινωθεί σημαντικά η ενεργειακή κρίση.

Μπορεί η Κύπρος να μην συγκαταλέγεται στην έκθεση της Goldman Sachs, αλλά πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι αναμένει ρυθμό ανάπτυξης πέραν του 5% για το 2022, με τον τουρισμό να στηρίζει την οικονομία τα χώρας και να δίνει ώθηση στην ανάπτυξη. Οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2023ν όπως και η διακύμανση του πληθωρισμού, θα γίνουν γνωστές με την κατάθεση του προϋπολογισμού από το Υπουργείο Οικονομικών, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, στη Βουλή. Θα έχει ενδιαφέρον ποιες θα είναι οι προβλέψεις της Κυβέρνησης εν μέσω υψηλού πληθωρισμού (και) για το 2023 και αν ληφθεί υπόψη ότι το πρώτο τρίμηνο ή ακόμη και τετράμηνο κάθε έτους οι επιδόσεις του τουρισμού είναι κατά κανόνα σε χαμηλότερα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

H αμερικανική επενδυτική τράπεζα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του capital.gr, αναφέρει ότι τα διαθέσιμα στοιχεία για τα καλοκαιρινά ταξίδια υποδηλώνουν μια ισχυρή τουριστική περίοδο, που θα μπορούσε να υποστηρίξει σημαντικά την ανάπτυξη στον Νότο, ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη να αποδειχθεί πιο ανθεκτική από ό,τι αναμένει η Goldman, οδηγώντας πιθανόν σε ελαφρά μόνο συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο.

Πριν δυο μέρες, οι οικονομολόγοι του ομίλου UBS προέβλεψαν πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και στη συνέχεια κατά ακόμη 0,2% το τέταρτο. Σημείωσαν ότι η Ευρωζώνη έχει ήδη εισέλθει σε μια «ρηχή» ύφεση, την οποία προκάλεσε η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. Παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις τους για το τρίμηνο που διανύουμε και για το τελευταίο του έτους, οι οικονομολόγοι της UBS αναθεώρησαν προς τα πάνω την εκτίμησή τους για το σύνολο του έτους, καθώς έχει προηγηθεί η καλή επίδοση της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, μέχρι και τον Ιούνιο. Για το επόμενο έτος, αντιθέτως, αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους και εκτιμούν τώρα πως θα σημειωθεί ανάπτυξη μόλις 0,8%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη μιλούσε για ανάπτυξη 1,2%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οικονομολόγοι της Morgan Stanley. Εκφράζουν μεγαλύτερη απαισιοδοξία για την Ευρωζώνη, καθώς προβλέπουν βαθύτερη ύφεση από την προηγούμενη εκτίμησή τους, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, οι αναλυτές της Morgan Stanley υπογραμμίζουν πως «δεν είναι όλα γκρίζα», καθώς προεξοφλούν πως θα ακολουθήσει ανάκαμψη, επειδή θα αυξηθούν τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι δημόσιες επενδύσεις.

ΑΠΟΨΗ

Το καλοκαίρι δίνει ανάσες στην οικονομία

Καλά που υπάρχουν ο τουρισμός και η μεγάλη διάρκεια του καλοκαιριού και η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί και να συντηρήσει την ανάπτυξη εν μέσω υψηλού πληθωρισμού. Η ακρίβεια είναι πιο επώδυνη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από ό,τι μία προσωρινή συρρίκνωση του ΑΕΠ, αν και οι θεωρίες των οικονομολόγων διίστανται. Όπως και να εξελιχθούν οι καταστάσεις, η δυναμική της οικονομίας του τελευταίου τριμήνου του 2022 θα μεταφερθεί στους πρώτους μήνες του 2023, που αναμένεται να είναι και οι πιο δύσκολοι, αν κρίνουμε τι έγινε φέτος με τους ψηλούς λογαριασμούς ρεύματος που πλήρωσαν οι καταναλωτές και την ακρίβεια του πετρελαίου θέρμανσης.