Η προσοχή (και) του επιχειρηματικού κόσμου θα είναι στραμμένη σήμερα στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει μέτρα για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία δεν αποκλείεται να ενταθεί ενόψει του χειμώνα, που θα αυξήσει τις ανάγκες σε ενέργεια. Ενόψει του σημερινού συμβουλίου, τα Ευρωεπιμελητήρια συνεδρίασαν την Τετάρτη και απαίτησαν τη λήψη μέτρων για στήριξη των επιχειρήσεων δεδομένων των αυξανόμενων τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν (στην Κύπρο την ανακοίνωση γνωστοποίησε το ΚΕΒΕ), δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία που υπάρχει στο επιχειρείν, ούτε και τους κινδύνους που ελλοχεύουν εξαιτίας της κρίσης που εντάθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Οι εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιστολή της παραγωγής, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και την αγορά εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των  Ευρωεπιμελητηρίων, Luc Frieden.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένας μισθός τον χρόνο χρειάζεται για τις αυξήσεις δανείων

Στην ανακοίνωση τους, τα Επιμελητήρια ζητούν όπως ληφθούν άμεσα μέτρα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και εισηγούνται συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν στοχευμένες οικονομικές αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις, ισορροπημένες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και καλά στοχευμένες, προσωρινές παρεμβάσεις στην αγορά. Επεσήμαναν δε, κατά τη διάρκεια συζήτησης τους με τον Τσέχο Υπουργό της ΕΕ Mikuláš Bek, τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους στην ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Τα Επιμελητήρια επιμένουν επίσης στη δίκαιη κατανομή των προσπαθειών μεταξύ των διαφόρων καταναλωτών. Επιπλέον, αναφέρουν, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω. Θα πρέπει, επίσης, να γίνουν πρόσθετες επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Χρειαζόμαστε επειγόντως στοχευμένες πολιτικές ανακούφισης, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης οικονομικής αποζημίωσης για τις επιχειρήσεις, καθώς και γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης για βιώσιμα έργα», είπε ο κ. Frieden. Τα Επιμελητήρια, τέλος,  τόνισαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι, τυχόν μέτρα που λαμβάνονται, δεν παρεμποδίζουν τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, ούτε θέτουν σε κίνδυνο την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο στον τομέα της παραγωγής, όσο και στον τομέα της κατανάλωσης.

Δεν εξαρτόμαστε από το αέριο, αλλά…

Μιλώντας στον «Φ», ο λειτουργός Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων ΚΕΒΕ Μενέλαος Ξενοφώντος, ανέφερε πως στόχος της παρέμβασης των Επιμελητηρίων είναι να υπάρξουν λύσεις σήμερα σε επίπεδο ΕΕ, που να είναι συλλογικές και εφαρμόσιμες και να μην θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή γενικότερα. Ο ίδιος είπε πως, παρά τη μηδαμινή έκθεση της Κύπρου στο ρωσικό αέριο, χωρίς τη λήψη μέτρων για διασφάλιση της επιχειρηματικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επηρεαστεί έμμεσα και η χώρα μας, που ήδη πλήττεται λόγω των αυξημένων λογαριασμών της ΑΗΚ.

Το γεγονός ότι υπάρχει ανησυχία και στην Κύπρο επιβεβαίωσε στον «Φ» και ο διευθυντής του Τμήματος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της ΟΕΒ Αντώνης Φραγκούδης, αναφέροντας πως, ναι μεν δεν χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο, αλλά οι τιμές ενέργειες έχουν εκτοξευθεί, επηρεάζοντας ήδη τη λειτουργικότητα και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, αναμένεται να ζητήσουν μέτρα για ελαφρύνσεις και σε εθνικό επίπεδο.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ο ρόλος της Κυβέρνησης

Η ενεργειακή κρίση, που διαδέχεται την υγειονομική, έχει ως μόνο δεδομένο την αβεβαιότητα και την ανησυχία. Αλλά και τα πλήγματα που δέχονται εξαιτίας και του υψηλού πληθωρισμού τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Σίγουρα, για αντιμετώπιση της κατάστασης χρειάζεται συνεννόηση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αλλά ρόλο και λόγο έχουν και οι εθνικές κυβερνήσεις. Στην περίπτωση μας, η μη εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν αντανακλάται στους λογαριασμούς ενέργειας, καθώς αυξημένη παραμένει και η τιμή του πετρελαίου. Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση καλείται και σε εθνικό επίπεδο να αντιμετωπίσει την εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.