Μια διαδραστική παράσταση από το Ισραήλ είναι το «Q&A» της Ραχέλ Ερντός, που παρουσιάζεται στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο, τη Παρασκευή 10 Ιουνίου, στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου.

Το έργο «Q&A», κάτι ανάμεσα σε talk show και κυριακάτικη εξομολόγηση, αποκαλύπτει ενδόμυχες στιγμές από τις ζωές των χορευτών και δημιουργεί μία συμμετοχική, παρά παραδοσιακή περφόρμανς διάρκειας 50 λεπτών. Στην αρχή της παράστασης, διανέμεται στο κοινό γραπτώς μία σειρά από ερωτήσεις. Μετά την παράσταση, το κοινό καλείται να παραμείνει στην αίθουσα και να συνεχίσει τη συζήτηση.

To 1977, ο ψυχολόγος Άρθουρ Άρον, σε συνεργασία με μία ομάδα ερευνητών, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Η πειραματική γενιά διαπροσωπικής εγγύτητας». Στην έρευνά του, συγκέντρωσε 36 προκαθορισμένες ερωτήσεις, σχεδιασμένες για διάλογο ανάμεσα σε δύο αγνώστους, οι οποίες γίνονται σταδιακά όλο και πιο προσωπικές. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, όταν γίνεται κανείς εξωστρεφής και βάζει τον εαυτό του σε θέση ευαλωτότητας, δημιουργείται στιγμιαία μία ισχυρή οικειότητα που οδηγεί σε συναισθήματα αγάπης. 

  • «Θα ήθελες να ήσουν διάσημος;
  • Πότε ήταν η τελευταία φορά που τραγούδησες στον εαυτό σου;
  • Ποια είναι η πιο φρικτή ανάμνησή σου;
  • Πόσο στοργική είναι η οικογένειά σου;»

4 χορευτές, 36 ερωτήσεις.

Σε τελική ανάλυση, όλοι ψάχνουμε τη σύνδεση με τον άλλον, και αυτή η διεργασία με τις 36 ερωτήσεις προσφέρει μία ευκαιρία να καταρρίψουμε τα εμπόδια και τους φραγμούς μας από τους άλλους. Εάν εφαρμόσουμε το πείραμα αυτό, δεν θα εισπράξουμε απλώς αγάπη, αλλά και αμοιβαία κατανόηση, θα συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους και, κατ’ επέκταση, με άλλες κοινότητες, αυξάνοντας έτσι την κατανόηση και την ανεκτικότητά μας.

Ραχέλ Ερντός είναι βραβευμένη ανεξάρτητη χορογράφος από το Τελ Αβίβ. Σπούδασε στη σχολή The Laban Centre του Λονδίνου από όπου αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στη Χορογραφία. Μεταξύ πολλών άλλων βραβείων και διακρίσεων, το 2015 απέσπασε Βραβείο Καλύτερου Ανεξάρτητου Χορογράφου, το οποίο της απένειμε το Υπουργείο Πολιτισμού του Ισραήλ.

Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε κορυφαία ιδρύματα ανά τον κόσμο όπως The Kennedy Centre(Ουάσιγκτον), The Joyce (Νέα Υόρκη) και Royal Opera House (Λονδίνο). Η Rachel διδάσκει σε επαγγελματίες και μη χορευτές, ενώ το 2018 υπήρξε επισκέπτρια καθηγήτρια/καλλιτέχνης στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ.

Πρόσφατα,  ξεκίνησε να συνεργάζεται ως δραματουργός χορογράφος με ιδρύματα και οργανισμούς όπως Yossi Berg & OdedGraf Dance Theatre, Ido Gidron. Το 2020 και 2021, διορίσθηκε καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού MASHDance Festival στην Ιερουσαλήμ. 

Συντελεστές

  • Χορογράφος: Rachel Erdos
  • ΠερφόρμερMatan David, Tomer Giat, Shay Haramaty, Ori Lenkinski

Παράσταση

  • Παρασκευή 10 Ιουνίου, Λεμεσός Θέατρο Ριάλτο, 8.30μ.μ. 77777745 rialto.com.cy

Χορηγοί Επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος,  Αctive 107.4