Ο σεβασμός της στήλης (και) στον Γιάνη Βαρουφάκη δεν μπορεί να αποκρυβεί. Και δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος άλλωστε.

Για μια ανακοίνωση προ ολίγων ημερών του πανευρωπαϊκού αριστερού κινήματος DIEM 25 (Democracy in Europe Movement 2025 ή ΜεΡΑ 25 στα ελληνικά) του οποίου ηγείται ο κ. Βαρουφάκης, ως γραμματέας, θεωρώ πως πρέπει να λάβουν γνώση και οι αναγνώστες του Φιλελεύθερου, όσοι από αυτούς δεν διάβασαν για το θέμα σε ελλαδικά ΜΜΕ.

Όταν ο Βαρουφάκης φθάνει στο σημείο να δηλώνει στον Guardian πως υπάρχουν πράγματα που τον κάνουν να χάνει τη θέλησή του για ζωή και πράγματα (έστω λίγα, όπως λέει) που τον κάνουν να θέλει να τρέξει σε μια σπηλιά και να εξαφανιστεί από προσώπου γης, πάει να πει πως είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να ενοχλούν όλους μας, γύρω μας. Και να ενισχύουν τη θέλησή μας για ζωή. Και τη θέληση του Βαρουφάκη.

Ο Πολ Μέισον είναι ένας αριστερός, πολύ γνωστός και πολυδιαβασμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, αλλά σε όλο τον κόσμο. Προσωπικά, όσο κι αν προσπάθησα, ποτέ δεν ήμουν σίγουρος αν καταλαβαίνω τι πραγματικά λέει στα κείμενά του -αλλά αυτό είναι δικό μου πρόβλημα, όχι δικό του- κυρίως στα βιβλία του, γιατί η δημοσιογραφική του δουλειά είναι πολύ πιο εύληπτη. Και καθόλου αντικειμενική, όπως είναι κάθε δημοσιογραφική δουλειά, ας μην κοροϊδευόμαστε.

Ο Μέισον, λοιπόν, προβάλλεται ή αυτοπροβάλλεται ως αντισυστημικός. Πολέμησε τις πολιτικές λιτότητας στην παγκόσμια κρίση μετά το 2008, στήριξε τις φωνές κατά της άγριας λιτότητας στην Ελλάδα μετά το 2010, στήριξε Τσίπρα, στήριξε Βαουφάκη, στήριξε Τσίπρα όταν αυτός εκβίασε την παραίτηση Βαρουφάκη από το Υπουργείο Οικονομικών μετά το ΟΧΙ της πλειοψηφίας των Ελλαδιτών πολιτών που δεν έγινε σεβαστό, πολέμησε το ιερατείο της ΕΕ, έγραψε και βιβλίο για τον μετακαπιταλισμό, κλπ.

Πριν μερικές μέρες, το αμερικάνικο ιστολόγιο Grayzone υποστήριξε ότι ο Μέισον ήρθε σε επαφή με επιτελείς του Φόρεϊν Όφις και άλλων κρατικών υπηρεσιών, προκειμένου να καταγράψει βρετανικά ΜΜΕ και πολιτικούς ή οργανώσεις που διάκεινται φιλικά προς τη Ρωσία και τον Πούτιν.

Όπως διαβάζουμε σε ελλαδικά ΜΜΕ, υπάρχουν σχετικά μέιλ τα οποία ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε ο Μέισον. Αρκέστηκε να πει, διαβάζουμε, ότι «είτε πρόκειται για αλλοιωμένα, είτε για πλαστά στοιχεία». Προφανώς, διαβάζουμε από τον Γ. Τριάντη (news247.gr), «αν δεν είχε καμία σχέση, ο Μέισον θα τα διέψευδε μετά βδελυγμίας και αμέσως θα προσέφευγε στην Δικαιοσύνη εναντίον των σκευωρών».

Ο ίδιος γράφει «βέβαια, γεννάται μια απλή απορία: Χρειάζονται τον Μέισον οι ποικιλώνυμες υπηρεσίες της Βρετανίας για να έχουν τον χάρτη φιλορωσικών Μέσων και πολιτικών; Σιγά το δύσκολο. Εκτός κι αν η καταγραφή συνοδεύεται με πληροφορίες ή συκοφαντίες για τα interna corporis κομμάτων (π.χ. των Εργατικών), καθώς και για δραστηριότητες προσώπων που ανήκουν στον ευρύτερο ριζοσπαστικό χώρο».

Ο Πώλ Μέισον υπήρξε στενός φίλος του Γιάνη Βαρουφάκη, κάτι που επιβεβαιώνει ο Έλληνας πολιτικός, οικονομολόγος, συγγραφέας, ακτιβιστής. Αλλά, ως συνήθως, ο Βαρουφάκης δεν έβγαλε τον σκασμό, όπως θα ήθελαν ή θα έκαναν πάρα πολλοί άλλοι. Το DIEM 25 (ή ΜεΡΑ 25) εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής, σε σχέση με συνέντευξη του Βαρουφάκη στον δημοσιογράφο του Guardian, Owen Jones:

* Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε (τα δημοσιεύματα για τον Πολ Μέισον) λέγοντας πως ένα από τα πράγματα που τον κάνουν να χάνει τη θέλησή του για ζωή είναι ο εμφύλιος πόλεμος εντός της Αριστεράς και ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να είναι μέρος αυτού του εμφύλιου πολέμου. 

* Τον Paul Mason τον γνωρίζει χρόνια, τον έχει υποδεχτεί στο κτήριο της ελληνικής βουλής, δούλεψαν μαζί, έκλαψαν μαζί κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα και είχαν διαφωνήσει έντονα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί ο Paul Mason υποστήριξε την παράδοση του Τσίπρα, θεωρώντας ότι ο Τσίπρας δεν είχε εναλλακτική. Από την άλλη, o Γιάνης Βαρουφάκης θεώρησε αυτό που έκανε ο Τσίπρας ασυγχώρητο, γι’ αυτό και είχαν με τον Paul Mason μια ευγενική μεν, διαφωνία δε.

* Έχοντας διαβάσει τα email που διέρρευσαν, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υποστήριξε πως αν αυτά τα email είναι πραγματικά, τότε το απεχθές ανταγωνίζεται το ποταπό. Γιατί είναι απεχθές και ποταπό να χαρτογραφήσεις τους συντρόφους σου με έναν τρόπο που παραπέμπει σε τακτικές της CIA και της NSA, όταν χαρτογραφούν ανατρεπτικά στοιχεία που δημιουργούν προβλήματα στις δυνάμεις εξουσίας, και μάλιστα τοποθετώντας τον Jeremy Corbyn στο επίκεντρο, ως την αιχμή του δόρατος στην προπαγάνδα υπέρ του Πούτιν.

* Για τον Γιάνη Βαρουφάκη αυτό είναι αρκετό. Γιατί γνωρίζει τον Jeremy Corbyn (σ.σ. τέως ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος), έχουν ασκήσει ο ένας στον άλλον κριτική, αλλά είναι σύντροφοι, και υπάρχει ένα πράγμα που γνωρίζει καλά: ότι ο Jeremy δεν είναι υποστηρικτής του Πούτιν. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εύχεται ο Paul Mason να μην είναι μέρος μιας σκοτεινής προσπάθειας δαιμονοποίησης συντρόφων του. Ιδίως όταν είναι τόσο πρόδηλο ψέμα.

* Αυτού του είδους οι πρακτικές είναι από τα λίγα πράγματα που κάνουν τον Γιάνη Βαρουφάκη να θέλει να τρέξει σε μια σπηλιά και να εξαφανιστεί από προσώπου γης. Και δεν είναι πολλά αυτά που του δημιουργούν αυτή την αίσθηση».

Ναι στη ζωή, όχι στις σπηλιές, κ. Βαρουφάκη.