Βάζει ακόμα μεγαλύτερη πίεση κατά της Κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών το ΑΚΕΛ με επί τόπου επίσκεψη στο Κέντρο Φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών στο «Πουρνάρα». Αντιπροσωπεία του κόμματος της Αριστεράς, σε συνέχεια της δημόσιας τοποθέτησης για παραίτηση του Νίκου Νουρή, βρέθηκε χθες στο Πουρνάρα, καταγγέλλοντας εικόνες ντροπής. Την ίδια ώρα, στην Πινδάρου σημειώνουν ότι είναι αδιαπραγμάτευτη ανάγκη η προστασία του παιδιού, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως δεν θα ακολουθήσουν τον δρόμο της μικροπολιτικής που ακολουθεί το ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις του χθες το μέλος του ΠΓ του κόμματος Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι στο Πουρνάρα υπάρχει σε εξέλιξη μία πολύ μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. «Ως Κύπριοι ντρεπόμαστε, ως βουλευτές ντρεπόμαστε διπλά και ως άνθρωποι προερχόμενοι από την Αριστερά εκφράζουμε κραυγή αγωνίας», σημείωσε. Όπως είπε, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ επισκέπτεται το Πουρνάρα «και ασφαλώς η ενασχόλησή μας με τα ζητήματα που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση γύρω από το μεταναστευτικό και το προσφυγικό δεν είναι σημερινή. Ωστόσο, αυτό που σήμερα διαπιστώσαμε είναι αυτό για το οποίο προειδοποιούσαμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Σε ένα χώρο, υποτιθέμενο προσωρινής κράτησης, υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης για πέντε, έξι και εφτά μήνες. Για έναν αριθμό πέραν των 360 ασυνόδευτων παιδιών, που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ δυνάμει διεθνών συμβάσεων, υπάρχουν δύο λειτουργοί, δηλαδή ένας λειτουργός των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας ανά 180 ασυνόδευτα παιδιά», δήλωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τους πήρε και τους σήκωσε στο Πουρνάρα – Ζημιές λόγω κακοκαιρίας

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι οι εικόνες θυμίζουν την προσφυγιά του 1974, σημειώνοντας πως 15 ανήλικα παιδιά βρίσκονται σε πλαστικές καμπίνες με μία στρατιωτική κουβέρτα. «Εκατοντάδες άτομα είτε στοιχειωδώς με flip-flops, είτε ρακένδυτοι, είτε με ενδυμασία που δεν ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στην ανθρώπινη ανάγκη για αξιοπρέπεια. Τουαλέτες που θυμίζουν ό,τι χειρότερο από στρατόπεδα της δεκαετίας του ‘60. Με μία φράση μία μεγάλη ντροπή για την Κυπριακή Δημοκρατία. Για πολλοστή φορά απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση Αναστασιάδη- Δημοκρατικού Συναγερμού και στον αρμόδιο Υπουργό και υπογραμμίζουμε την αναγκαιότητα η Κυπριακή Δημοκρατία να ευθυγραμμιστεί άμεσα με τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο. Είναι λυπηρό ένα κράτος προσφύγων, ένα κράτος μεταναστών να μεταχειρίζεται ανθρώπους με αυτό τον τρόπο. Με έναν τρόπο που πλήττει καθημερινά την ανθρώπινη φύση, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα των ατόμων», δήλωσε. 

Πρόσθεσε πως πολλά έχουν λεχθεί στο παρελθόν για πολιτική ευθιξία. «Δεν αναμένουμε ανάληψη πολιτικής ευθύνης και επίδειξη πολιτικής ευθιξίας. Αυτό που απαιτούμε όμως είναι ανθρωπιά. Διερωτώμαι αν οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε από εμάς θα διανοείτο να ζήσει έστω και 24 ώρες κάτω από αυτές τις συνθήκες που σε κάποιες περιπτώσεις δεν προσομοιάζουν με χώρο φιλοξενίας, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό, αλλά πολύ φοβάμαι ότι προσομοιάζουν με στρατόπεδα συγκέντρωσης άλλων εποχών», κατέληξε.

Τα όσα αναφέρθηκαν από πλευράς ΑΚΕΛ δεν έμειναν αναπάντητα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος σήκωσε και χθες το βάρος της υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής. Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ έχει μελετήσει τις εκθέσεις των δύο ανεξάρτητων Επιτρόπων για τις συνθήκες διαβίωσης των ασυνόδευτων παιδιών στο Πουρνάρα. «Για μας είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή η υπηρεσία του καλώς εννοούμενου συμφέροντος του παιδιού. Και το συμφέρον των ασυνόδευτων ανήλικων επιβάλλει τη διαβίωση σε αξιοπρεπείς συνθήκες», ανέφερε, για να προσθέσει ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο του ΑΚΕΛ. «Δεν κάνουμε μικροπολιτική πάνω στα παιδιά αυτά. Εμείς λειτουργούμε στον δρόμο των λύσεων. Και σήμερα χρειάζονται λύσεις στη βάση των εισηγήσεων των Επιτρόπων», υπέδειξε. 

Καταλήγοντας ο Δημήτρης Δημητρίου κάλεσε το ΑΚΕΛ αντί να ζητά παραιτήσεις που «σε καμία περίπτωση δεν περιορίζουν το πρόβλημα, ας επικεντρωθεί σε αυτό που οφείλει να πράξει κάθε σοβαρή κομματική παράταξη. Την πρόταση άμεσων και εφαρμόσιμων λύσεων που να βοηθούν την Κυβέρνηση στην προσπάθεια διαχείρισης του τιτάνιου θέματος του μεταναστευτικού. Εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός επεξεργαζόμαστε με ομάδες ειδικών και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και της Κυβέρνησης, λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.