To Top
13:04 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΡΟΑΤΙΑ: Ο Πέτρος Σουτζιής οδηγεί τη νέα γενιά Opel Corsa
ΑΡΧΙΚΗAUTOΑΠΟΣΤΟΛΕΣ • ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΡΟΑΤΙΑ: Ο Πέτρος Σουτζιής οδηγεί τη νέα γενιά Opel...
  11 Δεκεμβρίου 2019, 10:08 πμ  
Ξαναζωντανεύει η μικρή κατηγορία;

Πεντακόσιοι και πλέον δημοσιογράφοι βρέθηκαν στ Σπλιτ της Κροατίας για την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του νέου Opel Corsa. Οι 31 δημοσιογράφοι του Autobest ήταν οι πρώτοι που κάθισαν πίσω από τιμόνι του νέου Corsa 6ης γενιάς, μεταξύ των οποίων και εμείς.

Ένα μοντέλο που δέχθηκε μια καθόλα ριζική αλλαγή και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να προσφέρει υψηλές πωλήσεις στο εργοστάσιο. Άλλωστε, όπως μας ανέφεραν οι υπεύθυνοι της Opel, το Corsa κατέχει τον τίτλο του best seller στους πρώτους εννέα μήνες του 2019.

Υπό τη σκέπη πλέον του γαλλικού Ομίλου της PSA το Corsa σχεδιάστηκε από λευκό χαρτί. Τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά με νέους κινητήρες βενζίνης, πετρελαίου και φυσικά με ένα ηλεκτροκινητήρα!


Οι εξωτερικές διαστάσεις για την πεντάθυρη έκδοση (δεν θα υπάρξει τρίθυρη) διατηρεί το ίδιο μήκος με την προηγούμενη γενιά Corsa, 4.06 μ., ενώ το ύψος είναι πλέον στα 1.433 χλστ. (-48 χλστ.) και το πλάτος στα 1.765 χλστ. Ξεχωρίζει η έντονη μάσκα και οι μεγάλοι αεραγωγοί ενώ τα νέα φωτιστικά σώματα (με τη γνωστή και βραβευμένη πλέον τεχνολογία της Opel) αγκαλιάζουν τις γωνίες του αμαξώματος. Αυτό που εντυπωσιάζει και παράλληλα προσδίδει δυναμισμό στο όλο σύνολο, είναι σίγουρα η διχρωμία της οροφής (μαύρο ή άσπρο), οι τροχοί που τραβήχτηκαν στις άκρες του αμαξώματος αλλά και η αεροτομή στην πόρτα του χώρου αποσκευών. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το μεταξόνιο είναι αυξημένο κατά 28 χλστ. (2.538 χλστ. έναντι 2.510), κάτι που προσφέρει περισσότερους εσωτερικούς χώρους και 24 επιπλέον λίτρων στο χώρο των αποσκευών (309 λίτρα).

Εντελώς καινούριος είναι και ο εσωτερικός χώρος με νέα μοντέρνα σχεδίαση που προσφέρει υψηλά επίπεδα άνεσης και πρακτικότητας. Τα υλικά παραμένουν κορυφαία για την κατηγορία ενώ η στιβαρότητα του όλου συνόλου γίνεται άμεσα αντιληπτή από τη στιγμή που βρεθείς πίσω από το τιμόνι.

Επανασχεδιασμένο ταμπλό, ψηφιακός πίνακας οργάνων, κεντρική οθόνη 7 ή 10 ιντσών (ανάλογα με την έκδοση με το χρώμιο να κάνει την εμφάνιση σου σε αρκετά τμήματα. Το μοντέλο διαθέτει μια μακρά λίστα συστημάτων ασφάλειας, άνεσης και συνεδσιμότητας που πριν λίγα χρόνια ήταν προνόμιο μόνο των μεγαλυτέρων μοντέλων της αγοράς. Στη διάθεση οδηγού και επιβατών τα εργονομικά καθίσματα με την πατέντα της Opel, με τη θέση οδήγησης να βρίσκεται πλέον 28 χλστ πιο χαμηλά, δίδοντας μια σπορ αίσθηση στον οδηγό.

Το Corsa είναι κτισμένο πάνω σε ένα καινούριο πλαίσιο, το CMP (Common Modular Platform), το οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποιείται και από την Opel, καθώς προέρχεται από τον Όμιλο PSA και είναι ίδια με αυτή του νέου Peugeot 208. Πλαίσιο που αυξάνει τη στρεπτική ακαμψία του κατά 15% ενώ είναι κατά 108 κιλά ελαφρύτερο με ότι αυτό συνεπάγεται στον τομέα των επιδόσεων και της κατανάλωσης.


Στην Κροατία είχαμε την ευκαιρία να καλύψουμε αρκετά χιλιόμετρα  στις πανέμορφες Δαλματικές Ακτές με τρεις διαφορετικούς κινητήρες του Corsa. Πρώτα με την πετρελαιοκίνητη έκδοση των 1.5 λίτρων απόδοσης 102 ίππων και κιβώτιο μηχανικό 6 ταχυτήτων και στη συνέχεια με τον 1.2 λίτρων βενζίνης με 100 ίππους και 6άρι μηχανικό κιβώτιο. Μαζί και η πιο γρήγορη έκδοση GS Line με τον κινητήρα των 1.2 λίτρων και τους 130 ίππους εφοδιασμένη με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων οκτώ σχέσεων, paddles στο τιμόνι και ηλεκτρικό χειρόφρενο.


Από τα πρώτα χιλιόμετρα μπορείς εύκολα να αντιληφθείς την ποιοτική δουλειά των μηχανικών της Opel. H ποιότητα κύλισης βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα ενώ η ανάρτηση προσφέρει εντυπωσιακή άνεση για την κατηγορία που ανήκει το Corsa. Κάτι που θα εκτιμήσει ιδιαίτερα ο υποψήφιος αγοραστής είναι σίγουρα η ηχομόνωση της καμπίνας.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η έκτη γενιά του Opel Corsa είναι ένα από τα πέντε φιναλίστ (με τα Nissan Juke, Peugeot 208, Renault Cliο και Skoda Scala) του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού δημοσιογραφικού οργανισμού AutoBest για τον τίτλο του «Best Buy Car in Europe 2020».