Ανώτερη επιστημονική συνεργάτιδα, Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ζούμε σε μια ενδιαφέρουσα εποχή απομυθοποίησης των πάντων

1. Πώς θα περιγράφατε με μια λέξη το 2019; Ως τη χρονιά της αλήθειας, όπου κατέρρευσε παταγωδώς το αφήγημα της πολιτικής ορθότητας και των προσχημάτων. 

2. Πώς ακριβώς το αποσαφηνίζετε; Ζούμε σε μια ενδιαφέρουσα εποχή απομυθοποίησης των πάντων. Βιώνουμε την ωμή χρήση της ισχύος, χωρίς προφάσεις, πέρα του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. O ρόλος του OHE, ως οργανισμού που προσπαθεί να διατηρήσει την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, έχει πλέον ατονήσει τόσο, ώστε οι προσπάθειες για επίλυση σοβαρών προβλημάτων να γίνονται μακριά από τα δικά του θεσμικά όργανα και διαδικασίες. Η Τουρκία εισέβαλε απροκάλυπτα στη Συρία, χωρίς έστω οποιαδήποτε προσπάθεια νομιμοποίησης των πράξεών της, όπως θα μπορούσε να είχε συμβεί στο παρελθόν. Οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Συρίας δεν εμπλέκουν ουσιαστικά τα ΗΕ. Το ίδιο συμβαίνει και στη διένεξη Ουκρανίας – Ρωσίας, στο Μεσανατολικό, στη διαπραγματευτική διαδικασία με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, στην αντιπαράθεση Δύσης – Ιράν, στην αντιπαλότητα Δύσης – Βορείου Κορέας.

3. Υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας στην ανθρωπότητα; Ίσως υπάρχει έλλειψη ηγετών όπως θα θέλαμε να υπάρχουν! Ο Ντόναλντ Τράμπ και ο ΜπόριςΤζόνσον, όσο αντιπαθείς κι αν είναι σε κάποιους από εμάς, εξακολουθούν να είναι εκλελεγμένοι ηγέτες, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Προφανώς, ο μισογυνιστικός, ομοφοβικός, ρατσιστικός, ξενοφοβικός λόγος, που χρησιμοποιούν, αντικατοπτρίζει τις πεποιθήσεις των ψηφοφόρων τους, εκφράζει τις απόψεις μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας, σε χώρες θεωρητικά προοδευτικές σε τέτοια ζητήματα. Προσωπικά, αυτό με τρομάζει περισσότερο. 

4. Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020; Πρόκληση θα αποτελούν οι οικονομικοί και πολιτικοί κλυδωνισμοί που θα προκαλέσει το Brexit κι η άρνηση κρατών, όπως οι Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των Βρυξελλών στο Μεταναστευτικό. Δεν θα υποτιμούσα, επίσης, τις εθνικιστικές εντάσεις μέσα στα ίδια κράτη-μέλη. 

5. Και η Κύπρος το 2020; Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή ενός αναθεωρημένου δόγματος ασφάλειας, το οποίο θα ενσωματώνει υβριδικές απειλές και κυβερνοπόλεμο.