Το σχέδιο Εστία έχει αποτύχει. Το παραδέχονται πλέον και στην Κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τη λήξη της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων, έχουν υποβληθεί μόλις περίπου 1.600 που αφορούν δάνεια €400 εκατ. σε σχέση με 15 χιλ. δυνητικά δικαιούχους και δάνεια πέραν των €3,5 δισ.

Το Εστία ήταν ένα λανθασμένο σχέδιο από την αρχή, δεν αφορούσε τις σωστές ομάδες πληθυσμού και δεν είχε κτιστεί στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων. Είναι επομένως ένα Σχέδιο που απέτυχε δύο φορές (και όχι τυχαία): από τη μια ως προς τη δομή του και από την άλλη ως προς την ανταπόκριση των δυνητικά δικαιούχων. Κι αυτό παρόλο που ήταν σχέδιο πλουσιοπάροχο και απευθυνόταν σε ομάδες δανειοληπτών που κανονικά έπρεπε να τρέξουν να το αξιοποιήσουν. Εκτός κι αν οι εκτιμήσεις των τραπεζών και του Υπουργείου Οικονομικών ήταν λανθασμένες. Και απ’ ό,τι φαίνεται ήταν λανθασμένες και οι εκτιμήσεις και οι πολιτικές επιλογές.

Και δεν έφτανε που από την αρχή το σχέδιο ήταν λανθασμένο, η Κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από τη Βουλή, έκανε λάστιχο τις προϋποθέσεις για να υποβάλει ένας δανειολήπτης αίτηση. Και πάλιν όμως το Σχέδιό της απέτυχε. Και εκεί που νόμιζε ότι θα λύσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα των υποθηκευμένων πρώτων κατοικιών και θα αγοράσει έναν μεγάλο μπελά μέχρι και 15 χιλ. οικογενειών, τώρα δημιούργησε έναν νέο μπελά και μάλιστα πιο μεγάλο. Από τη μια πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που η κατοικία τους είναι υποθηκευμένη και από την άλλη να ανακαλύψει τι πήγε λάθος με τους λιγότερο ευάλωτους και με κατοικίες αξίας πέραν και του 0,5 εκατ. και να βρει τρόπο να δώσει προοπτική που να πείθει τις τράπεζες ώστε αυτές οι κατοικίες να μην οδηγηθούν σε εκποίηση.

Και πλέον, όπως τα έχει κάνει, οι λύσεις θα είναι πολύ πιο ακριβές και με πολύ υψηλότερο κόστος. Είτε οικονομικό, είτε πολιτικό – κομματικό. Και ως συνήθως επιλέγεται το πρώτο, το οποίο εξάλλου άλλοι το πληρώνουν. Οι φορολογούμενοι!