Έχει λατρέψει τις ηρωίδες του Τενεσί Ουίλιαμς, ιδιαίτερα την Αμάντα στο έργο «Γυάλινος Κόσμος», την οποία έχει ερμηνεύσει σε τέσσερις διαφορετικές παραστάσεις. Αυτή τη φορά όμως, στο Θέατρο Ανεμώνα, η γνωστή ηθοποιός δίνει στον συγκεκριμένο ρόλο νέες προεκτάσεις.
 
Το 1987 το θέατρο Ένα εγκαινιάστηκε µε τον «Γυάλινο Κόσµο» του Τενεσί Ουίλιαµς, µε τη νεαρή τότε ηθοποιό Ιωάννα Σιαφκάλη, στον ρόλο της Αµάντας. «Θυµάµαι, κάναµε πρόβες µ’ ένα φανάρι, σε ένα µισοτελειωµένο θέατρο, αλλά µε απέραντη αγάπη, δόσιµο, προσµονή και ελπίδα για καταξίωση. Στη µνήµη µου κρατώ την πρώτη φορά που συστήθηκα στον Τενεσί Ουίλιαµς σαν µια ηθοποιός που τον λάτρεψε, που βίωσε το δράµα των ηρωίδων του. Είχα την τιµή να ερµηνεύσω την Αµάντα, την Μπλανς Ντιµπουά, την πριγκιπέσσα, κάνοντας ένα γλυκόπικρο συµβόλαιο µ’ αυτόν τον υπέροχο συγγραφέα που απεικόνισε όσο κανένας άλλος τη γυναικεία ψυχή». 
 
Μέσα στα χρόνια που πέρασαν, η ταλαντούχα ηθοποιός θα ερμηνεύσει την Αμάντα άλλες τρεις φορές: Τη δεύτερη στο Θέατρο Ένα, έπειτα στην ΕΘΑΛ σε σκηνοθεσία του Εύη Γαβριηλίδη και άλλη μία σε ένα μονόλογο – αναφορά σε όλες τις ηρωίδες του Τενεσί Ουίλιαμς, του Ανθούλη Δημοσθένους. Αυτές τις μέρες ερμηνεύει την Αμάντα με μια άλλη προσέγγιση, σε μια παραγωγή του Θεάτρου Ανεμώνα και σκηνοθεσία Ανδρέα Τηλεμάχου. «Όσο και αν τον ξέρω τον ρόλο, με τον Τηλεμάχου κλήθηκα να αντιμετωπίσω μια Αμάντα με άλλες προεκτάσεις, προσθέτοντας όχι πινελιές αλλά συγκλονιστικές αλλαγές στην ερμηνεία του ρόλου», λέει. 
 
Τι είναι αυτό που την αγγίζει ιδιαίτερα σ’ αυτόν τον χαρακτήρα; «Με συγκλονίζει ότι είναι μια γυναίκα από το οικογενειακό περιβάλλον του συγγραφέα, το έργο είναι αυτοβιογραφικό. Είναι η μάνα του, στην οποία έχει προσθέσει και πολλά χαρακτηριστικά του πατέρα του, που ασκούσε βία στα παιδιά του. Αυτή η μάνα που βιώνει τον πόνο της εγκατάλειψης, τη μοναξιά και την αγωνία για το μέλλον των παιδιών της, που βρίσκει διέξοδο ξαναζώντας το λαμπρό παρελθόν της σαν παιδούλα αναπολώντας την αριστοκρατική καταγωγή της, με κατάκτησε από την πρώτη στιγμή».
 
Λέει επίσης πως αυτό που τη γοητεύει στο θεατρικό, είναι η διαχρονικότητά του, αφού θεωρεί πως η οικογένεια Ουίνγκφιλντ είναι η οικογένεια της διπλανής πόρτας. «Πόσες μάνες παλεύουν μόνες σήμερα; Πόσα παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν κάπου που δεν τους εκφράζει για να συντηρούν την οικογένεια και πόσες οικογένειες δεν έχουν άτομο άρρωστο που θέλει ιδιαίτερη φροντίδα; Είναι ένα έργο που διαδραματίζεται στην Αμερική, αλλά μπορεί να είναι τόσο επίκαιρο στη σημερινή κοινωνία της Κύπρου».
 
Τι κέρδισε όμως η ίδια, σ’ αυτή την πορεία από το 1987 μέχρι σήμερα; «Κατάφερα να επιβιώσω σ’ αυτόν τον αδηφάγο χώρο όλα αυτά τα χρόνια, κρατώντας τις αξίες μου. Έκανα ανώδυνες υποχωρήσεις, διατήρησα όμως την αξιοπρέπειά μου και παρέμεινα δημιουργική για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πάνω απ’ όλα, κέρδισα την αποδοχή και την εκτίμηση του κοινού, που για μένα είναι ο μεγαλύτερος κριτής. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την υγεία, είναι κέρδος και ευλογία».

* Το θεατρικό «Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς ανεβαίνει στο Θέατρο Ανεμώνα – Παρασκευή, Σάββατο 20:30 και Κυριακή 19:00, τηλ. 70007721

 
Φιλgood, τεύχος 255.