Προκηρύχθηκε το πρώτο από δύο στάδια του διαγωνισμού για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G στην Κύπρο, που προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων δικτύων, όσοι δηλαδή και οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο, ενώ αφήνει ανοικτό παράθυρο και για είσοδο νέου παρόχου αν υπάρξει ενδιαφέρον. 

Ο διαγωνισμός θα γίνει με τη μορφή πλειστηριασμού για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων στα 700 MHz και στα 3.6 GHz. Στο παρόν στάδιο, οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στον πλειοδοτικό διαγωνισμό και να ορίσουν τους εκπροσώπους τους που θα είναι εξουσιοδοτημένοι να πλειοδοτήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η αρχική τιμή «ανοίγματος» στην ιδιόμορφη πλειοδοτική διαδικασία για κάθε μία από τις τέσσερις άδειες θα είναι τα €6 εκατ. για τις άδειες στα 700 MHz συν €2,5 εκατ. για τις ισάριθμες άδειες στα 3.6 GHz και για τις συμπληρωματικές συχνότητες τα €3,5 εκατ.

Ενδιαφέρουσα είναι και η πρόβλεψη ότι οι αιτητές, μεταξύ σειράς άλλων εγγράφων, πρέπει να υποβάλουν και ρητή δήλωση ότι δεν δραστηριοποιούνται στις κατεχόμενες περιοχές. Επίσης, πρέπει να υποβληθεί το πρόγραμμα ανάπτυξης του κάθε ενός από τα δίκτυα 5G μαζί με τις πηγές χρηματοδότησης, όπως και τα στοιχεία εμπειρίας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι τα έγγραφα θα πρέπει να υποβληθούν στην ελληνική γλώσσα. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου με πρόβλεψη ότι θα έχουν ισχύ μέχρι και τις 24 Μαρτίου 2021, με παράλληλη εγγυητική ύψους €400.000. 

Θα δοθούν τέσσερις άδειες για δίκτυα 5G στο φασματικό τμήμα (2x5MHz) στη ζώνη των 700 MHz και προβλέπεται και η διάθεση φάσματος στη ζώνη των 3.6 GHz. Επίσης, προβλέπεται και η χορήγηση ακόμα δύο αδειών στα 700 MHz με φάσμα 2x5MHz. Οι άδειες θα έχουν 20ετή ισχύ. Το κάθε ένα από τα τέσσερα δίκτυα θα πρέπει να καλύπτει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025, το 70% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και όλους τους αυτοκινητόδρομους, με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps. 

Τα τέσσερα δίκτυα για τα οποία θα δοθούν άδειες, θα αναπτυχθούν κυρίως στο φάσμα των 700 ΜHz. κάτι που καθορίζει και τον χαρακτήρα των δικτύων, αφού πρόκειται για το φάσμα στο οποίο λειτουργούσε προηγουμένως η αναλογική τηλεόραση στην Κύπρο.  

Γι’ αυτό και επισημαίνεται στα έγγραφα του διαγωνισμού, ότι «το υπό αδειοδότηση ραδιοφάσμα ενδέχεται να επηρεάζεται από ραδιοεπικοινωνιακές εκπομπές που προέρχονται από γειτονικές χώρες ή/και από τα κατεχόμενα».

Μάλιστα, όπως επεξηγείται, «η διαβούλευση με τον πάροχο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (Velister Ltd) στην Κυπριακή Δημοκρατία για μετακίνηση των εκπομπών της από τη ζώνη των 700 MHz έχει ολοκληρωθεί. Αποτέλεσμα τούτου, οι εκπομπές του εν λόγω παρόχου στα κανάλια 49 και 50 (694 – 710 MHz), αναμένεται να τερματιστούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Επίσης, σε πρόσφατες μετρήσεις παρατηρείται εκπομπή αναλογικής τηλεόρασης, στο κανάλι 53 (726-734 MHz), προερχόμενης από τα κατεχόμενα, η οποία αναμένεται να τερματιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020». Δεν επεξηγείται το πώς και γιατί τα κατεχόμενα αναμένεται ότι θα τερματίσουν τις εκπομπές στις εν λόγω συχνότητες πριν το τέλος του χρόνου.

Υπάρχει πρόβλεψη ώστε τα δίκτυα 5G που θα αναπτυχθούν, να μην επηρεάσουν τη λειτουργία των τριών δορυφορικών σταθμών στην ελεύθερη Κύπρο, δηλαδή τους σταθμούς «Μακάριος» της CYTA, «Hellas Sat» στην Κακορατζιά και «Ερμής» της CYTA στον Άγιο Θεόδωρο.

Μελέτη και μετρήσεις για κάθε κεραία 

Προτού εγκαταστήσει και λειτουργήσει σταθμό 5G, το καθένα από τα δίκτυα που θα αδειοδοτηθούν, υποχρεούται να διεξαγάγει σχετική μελέτη εκτίμησης των συνολικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην περιοχή που πρόκειται να εγκατασταθεί ο σταθμός, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνεισφέρουσες πηγές, συμπεριλαμβανομένων και συνεισφορών από πηγές χαμηλών συχνοτήτων. 

Αν η εκτίμηση των συνολικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υπερβαίνει το 30% του Εθνικού Ορίου Έκθεσης, η εξουσιοδοτημένη επιχείρηση υποχρεούται να υποβάλει στο τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών ολόκληρη τη μελέτη εκτίμησης των συνολικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που έχει διεξαγάγει. 

Επίσης, το κάθε δίκτυο υποχρεούται να αξιολογεί την έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία κάθε έξι μήνες για κάθε σταθμό που βρίσκεται εντός αστικής περιοχής και κάθε δώδεκα μήνες για κάθε σταθμό που βρίσκεται σε αγροτικές περιοχές.

Για τη ζώνη των 26 GHz, που ουσιαστικά θα επιτρέψει την πραγματική ανάπτυξη των δικτύων, το τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών αναφέρει ότι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία ζήτησης της αγοράς, οπότε δεν προσφέρεται για αδειοδότηση και θα επαναξιολογηθεί στο μέλλον. 

Επισημαίνεται ότι, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας βρίσκεται στη διαδικασία μελέτης και αξιολόγησης των θεμάτων κυβερνοασφάλειας των υποδομών 5G, με σκοπό την έκδοση Απόφασης με την οποία θα καθορίζεται ειδικό πλαίσιο μέτρων ασφάλειας για τα δίκτυα και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G.