To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Αντώνης Γεωργίου: H ποίηση είναι για μένα το όχημα να εκφράσω κάτι πολύ προσωπικό
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Αντώνης Γεωργίου: H ποίηση είναι για μένα το όχημα να εκφράσω...
  14 Νοεμβρίου 2019, 9:45 πμ  
Τα πάντα γύρω μου και μέσα μου μπορεί να είναι η αφορμή, αλλά νιώθω πια ότι με σπρώχνει στο γράψιμο μια βαθιά εσωτερική ανάγκη.

Τι σας σπρώχνει να αρχίσετε κάθε φορά το γράψιμο; 
Τα πάντα γύρω μου και μέσα μου μπορεί να είναι η αφορμή, αλλά νιώθω πια ότι με σπρώχνει στο γράψιμο μια βαθιά εσωτερική ανάγκη. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς και είναι οι στιγμές που γράφω τόσο αναζωογονητικές που νιώθω τυχερός έως ευγνώμων που μπορώ να το κάνω.
 
Αυτή τη φορά με τη νέα σας ποιητική συλλογή «Σαν πεταλούδα είμαι», ποια ήταν η αφορμή;
Τα ποιήματα γράφτηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια ενώ ένα ποίημα ξεκίνησε να γράφεται το 1991 στα σύνορα Ρωσίας-Μογγολίας και τελείωσε το 2018 κάπου στη Ιταλία. Αφορμές πολλές, για κάθε ποίημα διαφορετικές. Δεν είμαι ποιητής, δεν χρησιμοποιώ την ποίηση ως το κύριο μέσο έκφρασης μου στη λογοτεχνία, η ποίηση είναι ένα δύσκολο, επίπονο, έργο, θέλει αφοσίωση που δεν μπορώ να της δώσω. Γράφω ελάχιστα ποιήματα, όπως και ελάχιστα πειραματίζομαι με την ποίηση, όχι όπως στο θέατρο και στην πεζογραφία, όμως φαίνεται πως η ποίηση είναι για μένα το όχημα να εκφράσω κάτι πολύ προσωπικό.
   
Ποιος στίχος σας τριγυρίζει πιο έντονα στο μυαλό σας; 
Τριγυρίζουν συχνά στίχοι στο μυαλό μου, στίχοι άλλων ποιητών κυρίως, κάποιοι για χρόνια, επανέρχονται κάθε τόσο: Έκαναν οίστρο της ζωής το φόβο του θανάτου (Εμπειρίκος), Ούτε έχει σημασία που άσπρισαν τα μαλλιά μου, /(δεν είναι τούτο η λύπη μου η λύπη μου/ είναι που δεν ασπρίζει κι η καρδιά μου) (Ρίτσος), Με πονάει το κεφάλι μου και το σύμπαν (Πεσσόα)  ή Ανεπαίσθητα σα Λύπη Κύλησε το καλοκαίρι (Έμιλυ Ντίκινσον, μτφρ. Ερρίκος Σοφράς). Όσο για δικούς μου στίχους, πέρα από ότι γενικά αυτή την εποχή είμαι εύθραυστος για τέτοια, όπως είπα πιο πάνω, κάποτε με συγκινεί όλη αυτή η κανονικότητα που βλέπω γύρω μου, ή επιβεβαιώνω πως από τα ταξίδια σου/ περισσότερο θα θυμάσαι /όσους δεν γνώρισες και σίγουρα η ομορφιά είναι ζήτημα καθημερινής επιβίωσης.
 
Ποια βιβλία διαβάσατε το τελευταίο διάστημα και σας άρεσαν;
Το καλοκαίρι διάβασα αρκετά, είναι μια μεγάλη χαρά η ανάγνωση που μου λείπει. Μου άρεσαν βιβλία σύγχρονων συγγραφέων που χωρίς να φοβούνται την εντοπιότητα πραγματεύονται ευρύτερα (σύγχρονα) θέματα, (οικονομική κρίση, ανισότητες, νεοναζισμός, ρατσισμός, ελευθερία, διαφθορά), τέτοια ήταν το «Κόκκαλα από ήλιο», Μάικ Μακόρμακ, «Περί φυσικής της μελαγχολίας», Γκεόρκι Γκοσποντίνοφ, «Να τελειώνουμε με τον Έντυ Μπέλγκελ», Εντουάρ Λουί ή «Το Κακό» (Illska), Έιρικουρ Ερτν Νόρδνταλ που διαβάζω τώρα. Αφέθηκα, όμως, επίσης, στη χαρά της αφήγησης και του παραμυθού στις Χίλιες και μια Νύχτες. Τώρα έχω οφειλές, με την καλή έννοια, προς βιβλία Κυπρίων συγγραφέων που με περιμένουν καιρό. 
 
Εκδ. Το Ροδακιό 
Σελ. 84
Τιμή: €10,60

Φιλgood, τεύχος 246.
  Συνέντευξη: Πιερής Παναγή      Στέλιος Καλλινίκου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...