To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Nihat Agdac – Νάταλη Νεοφύτου: «Θέλουμε να παίξουμε σε όλες τις πόλεις της Κύπρου»
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Nihat Agdac – Νάταλη Νεοφύτου: «Θέλουμε να παίξουμε σε όλες τις...
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουαρίου 2020, 12:34 μμ
Δεν άφησαν ποτέ την πολιτική να επηρεάσει τη φιλία τους που μετρά περισσότερα από 10 χρόνια ή τη συνεργασία τους που επισημοποιήθηκε με τη δημιουργία της δικής τους δικοινοτικής ορχήστρας. Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές της Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου Κύπρου μας μιλούν για όλα όσα τους ενώνουν.
 
Από την Νταϊάνα Αζά
 
Τι θυμάστε από την πρώτη εκείνη φορά που συναντηθήκατε;
Νάταλη: Με τον Νιχάτ γνωριστήκαμε το 2007 στον Πεδουλά στα πλαίσια της καλοκαιρινής κατασκήνωσης της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Ο Νιχάτ ήταν ο δεύτερος Τουρκοκύρπιος που γνώριζα τότε. Αμέσως δέσαμε και μετράμε τώρα πάνω από δέκα χρόνια φιλίας.
 
Πότε γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας μιας ορχήστρας;
Nihat: Το 2015 στο Λονδίνο. Αρχικά θέλαμε να κάνουμε μια συναυλία, ουσιαστικά επειδή θέλαμε να παίξουμε μαζί. Η μια συναυλία έγιναν 14!
 


 Ποια ήταν τα πρώτα βήματα για την υλοποίησή της;
Νάταλη: Πολλή δουλειά κυρίως στην οργάνωση των συναυλιών. Για εμένα προσωπικά το να βγω πάνω στη σκηνή είναι το εύκολο μέρος. Το να οργανώσεις μια συναυλία χρειάζεται ώρες δουλειάς και πολύ τρέξιμο. Δεν σας κρύβω όμως, ότι απολαμβάνω και αυτό.
 
Τι θυμάστε πιο έντονα από την πρώτη σας συναυλία;
Νάταλη: Ήμουν τόσο αγχωμένη που πραγματικά, νιώθω πως κράτησε μόλις δέκα λεπτά. Ήταν ένα απίστευτο το συναίσθημα. Ένιωσα μεγάλη η ικανοποίηση, όταν βγήκαμε στη σκηνή και αντίκρυσα το θέατρο γεμάτο. Μετά από τη συναυλία, οι μουσικοί μας ήταν πολύ χαρούμενοι και ανυπομονούσαν πραγματικά για την επόμενη.  
 
Ποια στιγμή από τη συνεργασία σας ήταν η πιο έντονη;
Nihat: Όταν συνεργαστήκαμε με τη φιλαρμονική του Βερολίνου τον Απρίλη του 2017. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.
Νάταλη: Ήταν μεγάλη τιμή και επιτυχία που είχαμε αυτή την ευκαιρία ζωής. Nα συνεργαστούμε με μια από τις καλύτερες ορχήστρες του κόσμου.
 
Ποιος είναι ο στόχος σας κάθε φορά;
Nihat: Να έχουμε ένα γεμάτο θέατρο, σε κάθε συναυλία. Αυτό όχι μόνο μας βοηθά οικονομικά για την επόμενη συναυλία, αλλά το να βγαίνουμε στη σκηνή και ν’ αντικρίζουμε ένα θέατρο γεμάτο, μας δίνει απίστευτη ικανοποίηση και ως μουσικούς.
 
Πόσο απλό ήταν να κρατήσετε την πολιτική μακριά από αυτό που κάνετε;
Nihat: Καθόλου δύσκολο. Αρχικά μεταξύ μας δεν είχαμε τέτοια θέματα, επειδή με τους περισσότερους είμαστε φίλοι από παλιά. Εννοείται πως συζητούμε για το μεγάλο πρόβλημα της Κύπρου, αλλά  ποτέ δεν αφήσαμε τα πολιτικά ζητήματα ή εμπόδια να επηρεάσουν τη φιλία και τη συνεργασία μας. Ως ορχήστρα ήταν ένας στόχος που θέσαμε από νωρίς, γι’ αυτό και δεν θέλαμε να συνδεθούμε πολιτικά με οποιονδήποτε χώρο.

 
Από πόσα μέλη αποτελείται σήμερα η ορχήστρα;
Nihat: Κάθε φορά επιλέγουμε τους μουσικούς μας με βάση το ρεπερτόριο που επιλέγουμε να παίξουμε.

 
Ποιες ανάγκες δημιουργεί η απουσία μαέστρου;
Nihat: Παίζοντας χωρίς μαέστρο είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς και δεν κρύβω το γεγονός ότι είναι και πολύ δύσκολο. Όμως αυτό είναι που κάνει την ορχήστρα μας να διαφέρει, καθώς είναι κάτι που το κοινό δεν βλέπει συχνά.
 
Σε ποιο μέρος του νησιού ή του κόσμου ονειρεύεστε να πραγματοποιήσετε μια μέρα συναυλία;
Nihat: Στόχος μας είναι να παίξουμε σε όλες τις πόλεις της Κύπρου μας. Θα θέλαμε επίσης να ταξιδέψουμε κάποια στιγμή και στο εξωτερικό. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία.
Νάταλη: Μια σκέψη, ένα όνειρο αν θέλετε για εμάς, είναι να παίξουμε στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Ίσως να τα καταφέρουμε κάποια στιγμή.

Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;
Ετοιμάζουμε μια συναυλία σε συνεργασία με το Sistema Cyprus , όπου η ορχήστρα μας θα βρεθεί στη ίδια σκηνή με τα παιδία του Sistema, και είμαι σίγουρη θα είναι μια συναυλία που κανένας δεν πρέπει να χάσει. Η συναυλία θα γίνει το Σάββατο  7 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσία. Θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες στο website μας  και στα social media!
 

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...