To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Κώστας Μαννούρης: Καλή και άγια η γραφή, αλλά σαν τη ζωή δεν έχει
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Κώστας Μαννούρης: Καλή και άγια η γραφή, αλλά σαν τη ζωή δεν έχει
  27 Ιανουαρίου 2020, 10:30 πμ  
«Είναι τυχεροί αυτοί που έχουν ζήσει και έχουν να διηγηθούν συμβάντα που καθόρισαν τον βίο και τη σχέση τους με τους άλλους ανθρώπους.»
 
- Υπάρχουν στοιχεία του εαυτού σας ή της ζωής σας στα πρόσωπα του βιβλίου σας «Εσπερινές βιολογίες• τέσσερα θεατρικά έργα»; Σε κάθε χαρακτήρα υπάρχει κάτι από μένα, αυτό είναι, νομίζω, αναπόφευκτο. Πέρα απ’ αυτό όμως, ο καθένας τους έχει τη δική του ιστορία, τα ιδιοσυγκρασιακά του γνωρίσματα και τις δικές του προκλήσεις που, σε αντίθεση με μένα, πρέπει να λύσει μέσα στην πορεία ενός έργου προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια έννοια κάθαρσης.  

- Ποιο χαρακτήρα απ’ το βιβλίο σας, αν σας δινόταν η ευκαιρία, θα θέλατε να συναντήσετε; Θα έπινα έναν καφέ με τον Αβέρκιο της «Χλωροφύλλης». Είναι ψυχοθεραπευτής φυτών, έχει καθαρή καρδιά και πολλά άλυτα θέματα, επομένως πιστεύω πως, αν του ενέπνεα εμπιστοσύνη, η συνάντηση θα ήταν αρκούντως ενδιαφέρουσα. 
 
- Αλήθεια, από πού παίρνετε ιδέες για τα βιβλία σας; Από πολύ απλά και καθημερινά πράγματα. Μετά από ένα τηλεφώνημα με τον ηθοποιό Μάριο Κωνσταντίνου εμπνεύστηκα τη «Χουανίτα Τρομπόνι» που θα παιχτεί τώρα στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μονόλογο μιας αναπληρωματικής Καρυάτιδας. Από μια τυχαία συνάντηση με μια άγνωστή μου γυναίκα σε κάποιο κατάστημα το 2006 πήρα τροφή για το «Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!». 
 
- Είναι τυχεροί οι άνθρωποι που έχουν κάτι να διηγηθούν, Κώστα; Είναι τυχεροί αυτοί που έχουν ζήσει και έχουν να διηγηθούν συμβάντα που καθόρισαν τον βίο και τη σχέση τους με τους άλλους ανθρώπους. Μεγαλώνοντας λέω πως, είναι καλή και άγια η γραφή, και η αφήγηση εν προκειμένω, αλλά σαν τη ζωή δεν έχει. 
 
- Τι επιρροή έχει στη δική σας ζωή η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή βιβλίων; Η ίδια η γραφή προϋποθέτει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Μια συνεχή ενατένηση του εαυτού και των άλλων. Απαιτεί μια οξυμένη ενσυναίσθηση απέναντι στην ανθρώπινη κατάσταση. Αυτά αναπόφευκτα σε αλλάζουν. Σε κάνουν περισσότερο παρατηρητή και λιγότερο συμμέτοχο. Προκύπτει έτσι μια απόσταση που λειτουργεί και ως εγγύτητα σε ένα πιο θεμελιώδες επίπεδο.   
 
- Πριν ασχοληθείτε με τη συγγραφή σπουδάσατε Βιολογία, Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών. Τι ήταν αυτό που σας προέτρεψε να κάνετε στροφή στα επαγγελματικά σας; Η παρουσία μου στη γραφή, παρότι έγραφα από παλιά, ήταν συγκυριακή. Υπήρξε δηλαδή μια, ας την πω, εύνοια της τύχης. Αυτή η συναίνεση και η στήριξη εκ μέρους του κοινού είναι τα στοιχεία εκείνα που έκτισαν σιγά-σιγά μέσα μου την πεποίθηση ότι θα μπορούσα να μείνω σ’ αυτόν τον δρόμο. Αν το κοινό αποσύρει την εμπιστοσύνη και την αποδοχή του, θα πρέπει κι εγώ να σας απαλλάξω απ’ την παρουσία μου. Θα πρέπει να αποδεχθώ ότι η θέση μου στη γραφή έχει ανακληθεί. 
 
- Πώς επιλέγετε τα βιβλία που θα διαβάσετε κάθε φορά; Αγαπώ συγκεκριμένους συγγραφείς, αυτός ήταν ανέκαθεν ο βασικός μου γνώμονας. Ό,τι έβγαζαν οι συγκεκριμένοι λογοτέχνες ή ό,τι βγάζουν ακόμη -αναφέρομαι στους εν ζωή- φρόντιζα και φροντίζω να το διαβάσω το συντομότερο δυνατό. Αγαπώ τον Παύλο Μάτεσι, τον Μένη Κουμανταρέα, τον Μάνο Ελευθερίου, τον Γιάννη Ξανθούλη, την Ευγενία Φακίνου. Αυτές τις μέρες, λόγου χάριν, διαβάζω το «Άνδρες του αίματος», το τελευταίο βιβλίο του Ελευθερίου. Εδώ το «τελευταίο» φέρει δυστυχώς όλη τη σκληρότητα της λέξης αφού το βιβλίο εκδόθηκε μετά τον θάνατό του. 

* Το πρώτο βιβλίο του Κώστα Μαννούρη θα παρου­σιαστεί στη Λάρνακα, στις 29/1 στις 19:00, στην «Αποθήκη 79» (Αγίου Λαζάρου 83). Για τον συγγραφέα θα μιλήσει ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς. Για το βιβλίο θα μιλήσει η ηθοποιός και εκπαιδευτικός Ανθή Αντωνιάδου. Αποσπάσματα θα αναγνώσει η ηθοποιός και σκηνοθέτις Μαρίνα Βρόντη. 
Εκδ. Hippasus
Σελ. 274
Τιμή: €15

pieris.panagi@phileleftheros.com
 
Φιλελεύθερα, 26/1/2020.
 
  Συνέντευξη: Πιερής Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...