To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Κώστας Αρκουδέας: Tα βιβλία που με σημάδεψαν ήταν είτε λογοκριμένα είτε απαγορευμένα
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Κώστας Αρκουδέας: Tα βιβλία που με σημάδεψαν ήταν είτε...
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Φεβρουαρίου 2020, 12:04 μμ
«Πίσω από τα τρανταχτά ονόματα υπήρχαν άνθρωποι που φιμώθηκαν και υπέφεραν, που διώχτηκαν ανελέητα, που κλείστηκαν στη φυλακή και εκτελέστηκαν.»
 
- Ποιο το έναυσμα της δημιουργίας του βιβλίου σας «Επικίνδυνοι συγγραφείς»; Η διαπίστωση ότι τα περισσότερα από τα βιβλία που με είχαν σημαδέψει ήταν είτε λογοκριμένα είτε απαγορευμένα. Θα ήθελα, λοιπόν, να διάβαζα ένα βιβλίο στο οποίο να ήταν όλα συγκεντρωμένα εκεί. Μιας και δεν υπήρχε το βιβλίο αυτό, αποφάσισα να το γράψω εγώ. 
 
- Ποιους τέτοιους συγγραφείς θα συναντήσει κανείς στο βιβλίο σας; Ο αναγνώστης θα διαβάσει για συγγραφείς που κρίθηκαν επικίνδυνοι και τιμωρή­θηκαν από τους φύλακες της μιας και μοναδικής αλήθειας – της σιωπής των τυράννων. Αναιδείς Ρώσοι σαν τον Λέο­ντα Τολστόι και τον Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, αθυρόστομοι Ιρ­λανδοί σαν τον Όσκαρ Ουάιλντ και τον Τζέιμς Τζόυς, Λατι­νοαμερικάνοι αντάρτες σαν τον Πάμπλο Νερούδα και τον Χούλιο Κορτάσαρ, Νοτιοαφρικάνοι ακτιβιστές σαν τον Α­ντρέ Μπρινκ και τη Ναντίν Γκόρντιμερ, διαβόητοι αιρετικοί σαν τον Φραντς Κάφκα και τον Σαλμάν Ρούσντι, ασύδοτοι πορνογράφοι σαν τον Ντ. Χ. Λώρενς και τον Βλαντίμιρ Να­μπόκοφ, ψευδοπροφήτες του μέλλοντος σαν τον Άλντους Χάξλεϋ και τον Ρέυ Μπράντμπερυ, γνωστοί εξωμότες σαν τον Ηλία Πετρόπουλο.
 
- Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τους συγκεκριμένους λογοτέχνες; Το γεγονός ότι πίσω από τα τρανταχτά τους ονόματα υπήρχαν άνθρωποι που φιμώθηκαν και υπέφεραν, που διώχτηκαν ανελέητα, που κλείστηκαν στη φυλακή και εκτελέστηκαν, όπως ο Λόρκα. 
 
- Υπάρχει κάτι που πρέπει να είναι απαγορευμένο στη λογοτεχνία; Αν υπάρχουν σε ένα βιβλίο σκηνές μεγάλης βίας ή χυδαιότητας άνευ λόγου και αιτίας, το αναγνωστικό κοινό τις απορρίπτει μόνο του. Όσοι διαβάζουν έχουν συνήθως υψηλή ευφυΐα και αντιληπτικότητα. Δεν χρειάζονται τη δαμόκλειο σπάθη κανενός λογοκριτή και κανενός επαΐοντα γι’ αυτό. Αντίθετα, αν οι λογοκριτές και οι κάθε είδους «ειδικοί» (όπως συνέβη πρόσφατα στην Ισπανία, όπου απαγόρευσαν την «Κοκκινοσκουφίτσα» και άλλα βιβλία από τις σχολικές βιβλιοθήκες) αποκτήσουν τη δύναμη να επιβάλλουν τη θέλησή τους, τότε οδηγούμαστε σε ολοκληρωτικές συμπεριφορές.   
 
- Σε ποιους από τους επικίνδυνους συγγραφείς που περιλαμβάνει το βιβλίο σας έχετε περισσότερη αδυναμία; Ω, είναι πολλοί. Ο Κέρουακ, ο Όργουελ, ο Χάξλεϋ, ο Ναμπόκοφ, ο Μπουλγκάκοφ, ο Κάφκα, ο Μπολάνιο… Η αδυναμία μου στον Χούλιο Κορτάσαρ είναι εμφανής και δεδηλωμένη. Όπως και στον Νερούδα. 
 
- Βιογραφικά στοιχεία των συγγραφέων, περιλήψεις λογοκριμένων έργων, χαρακτηριστικά τους αποσπάσματα, διανθισμένα με δικά σας σχόλια. Τι απαίτησε από εσάς αυτή η καταγραφή και τι σας ιντρίγκαρε κατά τη διάρκειά της; Απαίτησε επίπονη έρευνα περίπου τεσσάρων ετών κι ένα πραγματικό σαφάρι προκειμένου να ανακαλύψω –να ξετρυπώσω για την ακρίβεια– μια σειρά από σπάνια και εξαντλημένα στην ελληνική αγορά βιβλία. Εκείνο που με ιντρίγκαρε κατά τη διάρκεια της συγγραφής ήταν το πέμπτο στοιχείο, το οποίο και προσθέτω στα τέσσερα που αναφέρατε: Η αφήγηση. Υπάρχει μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος που επεκτείνεται στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον της λογοκρισίας και της απαγόρευσης όσων βιβλίων έχουν κριθεί κατά καιρούς «επικίνδυνα» από την καθεστηκυία τάξη.  
 
- Αυτή την περίοδο ποιο βιβλίο διαβάζετε; Το «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο», του Ισίδωρου Ζουργού. Είναι ένα βιβλίο που με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. 
 
Εκδ. Καστανιώτης
Σελ. 592
Τιμή: €18
   
Φιλελεύθερα, 2/2/2020.
 
  Συνέντευξη: Πιερής Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...