To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολιτιστική ατζέντα, Κυριακή 6 Οκτωβρίου
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ • Πολιτιστική ατζέντα, Κυριακή 6 Οκτωβρίου
  06 Οκτωβρίου 2019, 5:58 πμ  
Συναυλία με τον βιολονίστα Πίτερ Σέπαρντ Σκέρβεντ  
Με μια συναυλία με τον υποψήφιο για Γκράμι βιολονίστα Peter Sheppard Skaerved σε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα για σόλο βιολί, που φέρει τον τίτλο Time Traveler - The Nicosia Etudes (Χρονοταξιδιώτης – Οι Σπουδές της Λευκωσίας) συνεχίζεται το 11ο  Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος.  Εμπνευσμένος από τους ήχους, την υφή, την αρχιτεκτονική και την ποίηση διαφόρων μεσαιωνικών πόλεων, κυρίως της Λευκωσίας, ο Sheppard Skaerved συγκέντρωσε έργα από διάφορους σημαντικούς συνθέτες της εποχής μας, οι οποίοι έχουν ενσωματώσει στη μουσική τους υλικό από το παρελθόν, όπως τον εξαίσιο «Κώδικα της Κύπρου» (τον μοναδικό γνωστό Κώδικα μεσαιωνικής δυτικής μουσικής στην περιοχή), το μεσαιωνικό Totentänze και τον κολοσσιαίο «Κώδικα του Κλάγκενφουρτ». Το πρόγραμμα: Εύης Σαμμούτης (1979): 4 Nicosia Etudes (2018), Peter Sheppard Skaerved (1966): 4 Troubadours (2018), Ezra Pound (1885-1992): Plaintes, Sujets, Sestinas, Michael Hersch (1971): …in the snowy margins… (14 κομμάτια βασισμένα σε ποίηση του Primo Levi), Ανώνυμος (1685): Έργα από τον Κώδικα του Κλάγκενφουρτ, Gregory Rose (1948): The Dancing Fiddler (βασισμένο στο μεσαιωνικό Totentänze) (2018)
 
Λευκωσία, Shoe Factory, 8.30μ.μ., τηλ. 22663871  www.pharosartsfoundation.org
 
«Ο Διαβολάκος» του Ρομπέρτο Μπενίνι στο Cine Studio
Την ταινία «Ο Διαβολάκος» προβάλλει απόψε ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας. Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ Ρομπέρτο Μπενίνι για την ερμηνεία του στην ταινία «Η ζωή είναι ωραία». Στη Ρώμη, ο Αμερικανός ιερέας Μορίς προσπαθεί να βρει ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και πνευματικής του ζωής, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Μια μέρα τον καλούν για τον εξορκισμό μιας γυναίκας και το δαιμόνιο που φαίνεται να την είχε καταλάβει δεν είναι παρά ένας φοβισμένος διαβολάκος, ονόματι Τζουντίντα. Ο ανήσυχος διαβολάκος θέλει να ανακαλύψει και να απολαύσει τις χαρές της γήινης ζωής και έτσι ακολουθεί παντού τον ιερέα. Όταν όμως ο Τζουντίντα, συναντήσει τυχαία τη Νίνα, θα νιώσει ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα. Ερωτευμένος τώρα ο διαβολάκος, θα αποδεσμεύσει τον Μορίς από την παρουσία του και θα τρέξει πίσω της.
 
Λευκωσία, Cine Studio, 8μ.μ., τηλ. 96420491
 
Πέφτει η αυλαία του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού
 
Το Οpen House Festival το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού και περφόρμανς, το οποίο διοργανώνει η Στέγη Χορού Λεμεσού από το 2010, ολοκληρώνεται σήμερα με τρία έργα:
6/10 18:00-19:00 (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη)
 
«Juno» Αριάνα Μαρκουλίδου 
Μια εγκατάσταση στην οποία ο ήχος μπορεί να δημιουργήσει κίνηση καθώς και να μετακινήσει έναν θεατή.
Έχοντας σαν έμπνευση το ταξίδι του διαστημικού ανιχνευτή Juno - το οποίο στάλθηκε για συλλογή δεδομένων από τον πλανήτη Δία - η πρόθεση μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον το οποίο είναι οικείο και ταυτόχρονα ξένο, όπου το κοινό κάνει τις δικές του επιλογές για το πώς υπάρχει και αντιδρά μέσα σε αυτό. Η Αριάνα Μαρκουλίδου και ο Πάνος Μπάρτζης δημιουργούν έργα μαζί από το 2013. Η Αριάνα σπούδασε χορό σε Αυστρία και Γερμανία και ο Πάνος είναι αυτοδίδακτος σχεδιαστής ήχου. Η δύο τους χρησιμοποιούν τον ήχο και την κίνηση σαν βάση για όλα τους τα έργα.
 
6/10 19:00 (40’) (Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού)
“Αναπαράσταση ενός Εγκλήματος“
Ρούλα Κλεοβούλου-Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε
 
 
Λεμεσός 1994. Σ ’ένα μπαρ με προσεγγίζει ένας ψηλός, ευγενικός, καλομίλητος άντρας, για να χορέψω στη νέα του χοροθεατρική δουλειά… το ΜΗΔΕΙ! Είπα αμέσως ναι. Κυριάκος Σταυρινός το όνομα του. Έβλεπε την ζωή μέσα από τα ματιά μικρού παιδιού, με ενθουσιασμό… με λαχτάρα… Ήταν ακροβάτης στην ζωή και σαν καλλιτέχνης.  Όλα ή τίποτα!  Είχε να μοιραστεί πολλά.  Εγώ μόλις 22 χρονών, προσπαθούσα μέσα από την χορογραφική του δουλειά να βιώσω τα βιώματα του…. Κοιτάζοντας πίσω τώρα, μετά από 25 χρονιά είναι όλα πλέον κατανοητά. Δημιουργός και περφόρμερ: Ρούλα Κλεοβούλου (βασισμένο στο καλλιτεχνικό έργο του Κυριάκου Σταυρινού). Δραματουργός: Χλόη Μελίδου 

6/10 20:30 (60’) (Arena Athlesis)
WRECK – List of extinct species
Πιέτρο Μαρούλο

 
Το WRECK είναι ένα τεράστιο αιωρούμενο γλυπτό που κινείται στο χώρο σαν κυνηγός. Η φαντασία μας περιπλανάται καθώς ρουφάει και ξεβράζει ανθρώπινα όντα. Είναι αυτό το γλυπτό ένας σύγχρονος Leviathan, ένα καθρέφτισμα της ίδιας της ανθρωπότητας ή η σκιά μιας επερχόμενης καταστροφής; Ο Pietro Marullo είναι Ιταλός καλλιτέχνης με έδρα τις Βρυξέλλες. Το διεπιστημονικό του έργο ασχολείται με τη σύζευξη των εικαστικών και των παραστατικών τεχνών, τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τις νέες τεχνολογίες.  Συντελεστές: Σκηνοθεσία και χορογραφία: Pietro Marullo. Χορευτές: Marianna Cifarelli, Aναστασία McCammon, Mάγδα Αργυρίδου, Στεφανία Χατζηαντώνη, Jon Hoff και Άρης Παπαδόπουλος. Γλυπτά και κοστούμια: Pietro Marullo& Bertrand Nodet.

Φεστιβάλ Κουκουβάγιας
Οι Little Worry People οργανώνουν το Πρώτο Φεστιβάλ Κουκουβάγιας  το οποίο αρχίζει με τη Θεατρική παράσταση «Φοβάσαι το σκοτάδι;», που συνδυάζει ταυτόχρονα θεατρικό παιγνίδι αλληλεπίδραση και συζήτηση με τα παιδιά, σε σκηνοθεσία Αντρέι Κρουπά. Η παράσταση έχει ξεκάθαρο στόχο τις παιδικές φοβίες και πως να βοηθήσει τα παιδιά μέσα από μια υπέροχη ιστορία να απαλλαγούν από αυτές. Είναι η συναρπαστική ιστορία της μικρής κουκουβάγιας που αν και νυχτοπούλι φοβάται το σκοτάδι και κυκλοφορεί παντού με λαμπάκια γύρω της σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η καθοριστική της γνωριμία με τη Σκότη θα της αλλάξει τη ζωή και θα συνεπάρει τους μικρούς θεατές σε ένα όμορφο θεατρικό ταξίδι με ζωντανή μουσική, ψηφιακή τέχνη, ενδιαφέρουσα πλοκή και πολλές εναλλαγές. Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά Δημοτικού και Νηπιαγωγείου.
 
Λευκωσία, The little worry people art and drama studio, Κυριακή, 6 Οκτωβ. & 3 Νοεμ. 2019, 11π.μ., τηλ. 99358663, 99621669, 22590197
 
Εργαστήρι στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, που ήταν στις 4 Οκτωβρίου, το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου οργανώνει ένα θεατρικό εργαστήρι βασισμένο στο ανατρεπτικό βιβλίο  ‘Ο αδέσποτος Κώστας’ του Μάκη Τσίτα, σε εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου. Το εργαστήρι θα είναι στα Ελληνικά. Ηλικία συμμετοχής: 7-10 χρονών. Αντί εισιτηρίου το Μουσείο θα δέχεται συσκευασίες ξηράς τροφής για σκύλους οι οποίες θα δοθούν σε καταφύγια.
 
Λεμεσός, Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, 10π.μ. 25343464
 
Φθινοπωρινό Μουσικό Κονσέρτο
Ο ταλαντούχος 12χρονος σοπράνο/treble, Edgar Evoyan παρουσιάζει ένα  ξεχωριστό κονσέρτο. Μαζί με την Zara Barkhoudarian (πιάνο/σοπράνο) θα παρουσιάσουν Opera, Neapolitan και Musicals στα Αγγλικά, Ιταλικά, Ελληνικά, Ρωσικά και Αρμενικά. Ο Edgar Evoyan κέρδισε το ‘Galaxy of Talents’ στη Λεμεσό και πρόσφατα κέρδισε το 1ο βραβείο στον 5ο Διεθνή Ρωσικό Μουσικό Διαγωνισμό στη Λευκωσία.
 
Πάφος, Τεχνόπολις 20, 8μ.μ., τηλ. 70002420
  
Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει την ανατρεπτική μαύρη κωμωδία του πολυβραβευμένου Μάρτιν Μακντόνα «Ακρωτηριασμός στο Σποκέιν», σε σκηνοθεσία Λέανδρου Ταλιώτη. Παραστάσεις: Πάνω Σκηνή κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι 27/10, 20:30. 22312940. 90’. Λεμεσός: Συνεργείο, 15 & 16/10. 20:30. 96740757. Η ιστορία εξελίσσεται σ’ ένα δωμάτιο άθλιου ξενοδοχείου με στόχο μέσα από την ανίχνευση των ψυχολογιών των εξ ίσου άθλιων ηρώων, να αποκαλύψει μερικές ενδιαφέρουσες αποχρώσεις της ανθρώπινης φύσης και ψυχοσύνθεσης. Παίζουν: Στέλιος Ανδρονίκου, Μαρίνα Αργυρίδου, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Ανδρέας Δανιήλ.
 
Η Θεατρική Ομάδα Μαρίας Καρολίδου επαναφέρει το βασισμένο σε πραγματική ιστορία έργο της Βρετανίδας συγγραφέα Κορντίλια Λιν «Λέιλα και Συνεργάτες», στο πλαίσιο της Σεζόν Γυναίκες 2019-2020. Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου. Λευκωσία, Space 6/10 19:00, 7/10 20:30, 99784920. 100’. Η προσωπική ιστορία μιας νεαρής παίρνει μια σκοτεινή στροφή όταν αποφασίζει να μιλήσει για το επώδυνα βίαιο ταξίδι ενός κοριτσιού στην ενηλικίωση. Παίζουν: Αντωνία Χαραλάμπους, Γιάννης Καραούλης.
 
Μια πολυπρόσωπη πανδαισία έρωτα και πάθους παρουσιάζει το Θέατρο Ένα, που προτείνει το αριστούργημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Ματωμένος Γάμος» σε διασκευή- σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη. Παραστάσεις: Λευκωσία, Θέατρο Ένα, κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή & Αρχοντικό Αξιοθέας 17, 18, 19 & 20/10, Λεμεσός, Θέατρο Ένα, 23/10, 24/10 & 25/10, 20:30. 22348203. 90’. Ο πιο φημισμένος μεσογειακός έρωτας με ματωμένο τέλος ζωντανεύει στη σκηνή με τη χορογραφική συμβολή της Φιλίππας Στυλιανούδη. Παίζουν: Έλενα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Βαρβάρα Χριστοφή, Σωτήρης Μεστάνας, Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Βασιλική Ανδρέου, Μαριλύ Μήλια, Φανή Σωκράτους, Γιώργης Χριστοδούλου.
 
Η Παιδική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου παρουσιάζει το παραμύθι «Αλαντίν: ένας θαυμάσιος, καινούργιος κόσμος» σε μορφή μιούζικαλ για όλη την οικογένεια, σε διασκευή και σκηνοθεσία Παναγιώτη Μπρατάκου. Παραστάσεις: Λευκωσία, Σατιρικό Θέατρο, κάθε Κυριακή 10:30. 22312940. 90’. Η πολυαγαπημένη ιστορία από τις «Χίλιες και Μία Νύχτες», μιλάει για τις ανθρώπινες αξίες, την αιώνια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό και τη δύναμη της αγάπης. Παίζουν: Αντώνης Καλογήρου, Ηλίας Ανδρέου, Ειρήνη Ανδρονίκου, Μάρκος Καλλής, Ελένη Ζάντη, Μιχάλης Καζάκης, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Γεωργία Σάββα, Πόλυς Χατζηκώστα, Εστέλα Τεμπριώτη.
 
Το Θέατρο Τσέπης παρουσιάζει την παράσταση του Βασίλη Μαυρογεωργίου «Το βέλος που δεν πληγώνει», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κύπρια. Σκηνοθεσία: Μάριος Θεοχάρους. Παραστάσεις: Δερύνεια, Δημοτικό Αμφιθέατρο: 6/10 18.30, 75’. 77777040. Τρεις άνθρωποι γνωρίζονται κάτω από αντίξοες καταστάσεις κι ενώνουν την εξυπνάδα, τη δύναμη και το θάρρος τους για να μπορέσουν να σώσουν τους συμπολίτες τους. Μαριλένη Σταύρου, Ξένια Προδρόμου, Αθηνά Σάββα, Κωνσταντίνος Τσιόλης.
 
Το πασίγνωστο παραμύθι του Κάρλο Κολόντι «Πινόκιο» σε θεατρική διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, παρουσιάζει το Θέατρο ΑντίΛογος. Παραστάσεις: Λευκωσία, Flea Theatre. Κάθε Κυριακή στις 11:00 μέχρι 17/11. 99251331. 70’. Ο Πινόκιο, δεν είναι απλά ένα παραμύθι «καληνύχτας», αλλά ένα παγκόσμιο σύμβολο και μια μεταφορά της ανθρώπινης κατάστασης. Παίζουν: Άντρη Αγγελίδου, Βασίλης Παφίτης, Βαλάντω Χαραλάμπους, Αντρέας Σιαμαρής.
 
Η ομάδα Point To Contemporary Theater παρουσιάζει το έργο του Άκη Δήμου «Αν αργήσω, κοιμήσου», σε σκηνοθεσία Ευαγγελίας Ονουφρίου. Παραστάσεις: Λευκωσία, Θέατρο WhereHaus 612, 6, 12, 13/10, 21:00. 99122552. 70’. Οι χαρακτήρες παρουσιάζονται από επτά ηθοποιούς, που ξεδιπλώνουν προβληματισμούς, απωθημένα, απογοητεύσεις και εσώψυχα για τον έρωτα και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Παίζουν: Νικόλας Δημητρίου, Παναγιώτης Ζαμπακίδης, Άντρεα Κάσινου, Κώστας Κωνσταντίνου, Ισαβέλλα Μελετίου, Εύα Μιλτιάδου, Ευαγγελία Ονουφρίου, Μαρί Τζαγικιάν – Ιωάννου.
 
Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Διόνυσος ανεβάζει το έργο «Πούπα», βασισμένο στο παιδικό βιβλίο της Μελίσσας Έκκερς, σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου. Παραστάσεις: Λευκωσία, Θέατρο Διόνυσος, κάθε Σάββατο 17:00 &  Κυριακή 10:30. 22818999. 70’. Η Πούπα, μια νεαρή και ξεχωριστή κάμπια πρόκειται να μεταμορφωθεί σε μια πεταλούδα. Σύντομα, θα ανακαλύψει τι σημαίνει να μπορείς να πετάξεις και να απολαύσεις τον κόσμο από ψηλά. Παίζουν: Ναταλία Παναγιώτου, Δέσποινα Χρυσάνθου.
 
Το Θέατρο Βεστιάριο παρουσιάζει την παιδική παράσταση «Πρίγκιπας Βάτραχος», σε σκηνοθεσία Γιάννη Σπανού. Παραστάσεις: Λευκωσία, Μελίνα Μερκούρη: 12/10 15:00, 17:30, 13/10 11:00, 15:00, Πάφος, Μαρκίδειο: 6/10 11:00, Λεμεσός, Θέατρο Πάνω Πολεμιδιών: 28/10 15:00, Σωτήρα, Δημοτικό Θέατρο: 20/10 11:00. 96403029. 70’. Βασισμένο στο παραμύθι των αδελφών Γκριμ με πρωταγωνιστή τον πρίγκιπα – βάτραχο που προσπαθεί ν’ ανακαλύψει την πραγματική ομορφιά.
 
«Το αστρογέννητο παιδί» του Όσκαρ Ουάιλντ. Παιδική Σκηνή Θεάτρου Σκάλα. Σκηνοθεσία: Μόνικα Μελέκη. Παραστάσεις: 6, 13, 20/10 & 3/11, 11π.μ. 24652800. 80’. Παίζουν: Μαρία Ζορλή, Μαρία Μεσαρίτη, Δημήτρης Χατζηπαύλου, Χρίστος Χρυσάνθου, Γιώτα Ηλία.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...