To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολιτιστική ατζέντα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ • Πολιτιστική ατζέντα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου
  09 Οκτωβρίου 2019, 5:57 πμ  
Ο Νικόλας Αντωνίου στην Alpha C.K. Art Gallery 
Με τίτλο «The Sense of Self», ο Νικόλας Αντωνίου επιστρέφει με μια νέα σειρά ζωγραφικών έργων. Με τολμηρές σχεδιαστικές χειρονομίες, ο καλλιτέχνης τοποθετεί την ανθρώπινη μορφή στο κέντρο μιας κατάστασης μεταβατικής. Τα ζωγραφικά του έργα δεν πηγάζουν απο μια συγκεκριμένη ιδέα ή θεματική. Αποφεύγει συνειδητά να εστιάζεται σε απόλυτα ερωτήματα ή συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά αντίθετα, δημιουργεί καινούργιες ζωγραφικές εικόνες που θέτουν άγνωστα ερωτηματικά και καλούν το θεατή σε ένα νοητό διάλογο. Ο Νικόλας Αντωνίου γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1988. Σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα με καθηγητές  τον Χάρη Κοντοσφύρη και Μανώλη Πολυμέρη. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο, Ελλάδα, Ουγγαρία και Ρουμανία, καθώς και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. 
 
Λευκωσία, Alpha C.K. Art Gallery εγκαίνια 7.30  μ.μ., τηλ.  22751325. Μέχρι 19/10
 
Ρεσιτάλ πιάνου με τον Αντρέϊ Γκαβρίλοφ
Μετά τη Λευκωσία, ο παγκοσμίου φήμης πιανίστας Αντρέϊ Γκαβρίλοφ θα μας ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής σε μια συναυλία στη Λεμεσό που θα δοθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια. Ο πολυβραβευμένος βιρτουόζος, γνωστός για το βάθος της ερμηνείας του, παρουσιάζει ένα απαιτητικό πρόγραμμα με τις «Εικόνες σε μια έκθεση» του Μοντέστ Μουσόργκσκι και τη «Σονάτα σε Σι ελάσσονα» του Φραντς Λιστ. Ο πιανίστας έχει παίξει σε όλο τον κόσμο με σημαντικές ορχήστρες και με κάποιους από τους καλύτερους μαέστρους. Ήταν αποκλειστικός μουσικός της EMI και έχει κερδίσει διεθνείς διακρίσεις, όπως τα Gramophone Classical Music Award, Grand Prix International du Discque de L’Academie Charles Crois και το International Record Critics Award (IRCA).
 
Λεμεσός, Παττίχειο Θέατρο, 8.30μ.μ., www.tickethour.com.cy & ACS Couriers.
 
Άγνωστες πτυχές του έργου του El Greco
Διάλεξη στην ελληνική γλώσσα με θέμα «Μερικά πρόσθετα στοιχεία για τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο» θα δώσει ο Δρ. Ανδρέας Πίττας, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Medochemie και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κύπρου (CREF).  Ο Δρ. Ανδρέας Πίττας θα παρουσιάσει μια ευρεία σύνοψη της ζωής και της σταδιοδρομίας του El Greco ως καλλιτέχνη μεταξύ Candia (Ηρακλείου), Βενετίας, Ρώμης και Τολέδο, πόλεις όπου έζησε και δημιούργησε. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει σε μερικά από τα πιο εικονικά έργα του, ως αντιπροσωπευτικά της καλλιτεχνικής του ιδιοφυΐας και χαρακτηριστικά της αίσθησης της πολιτιστικής ταυτότητάς του, ενώ θα προχωρήσει και σε μια επισκόπηση των ιστορικών, κοινωνικοοικονομικών και πολιτιστικών δικτύων που επηρέασαν την τέχνη του. Στο πλαίσιο της διάλεξης, ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, του Ινστιτούτου Κύπρου, Νικόλας Μπακιρτζής, Θα προβεί σε επιστημονική ανάλυση των πινάκων του El Greco, ενώ θα προηγηθεί χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Λεμεσού, κ. Νίκο Νικολαΐδη.
 
Λεμεσός, Δημοτικό Μέγαρο, 7.30μ.μ.
 
Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
Η παράσταση για τη ζωή και το έργο της Ευτυχίας Παπαγιαννoπούλου που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, σε πρωτότυπο θεατρικό κείμενο της Χριστιάνας Αρτεμίου παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά. Το ρόλο της Ευτυχίας ενσαρκώνει η κορυφαία ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου σε σκηνοθεσία Γιώργου Μουαΐμη. Επίσης συμμετέχει η ηθοποιός Χριστιάνα Λάρκου. Στο τραγούδι είναι ο Φίλιππος Κτενάς. Όλα τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στο φιλανθρωπικό σωματείο Βαγόνι Αγάπης.
 
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 8.30μ.μ., εισιτήρια tickethour.com.cy
 
Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος
Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου συνεχίζεται με το έργο «Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος» από τη Θεατρική Ομάδα «Σόλο για Τρεις» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου Καρσερά. Εμπνευσμένο από τη ζωή του ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913–1987), ενός άγνωστου μέχρι πρότινος στο ευρύ κοινό κύπριου καλλιτέχνη, το έργο της Ευρυδίκης Περικλέους – Παπαδοπούλου τον συστήνει στο κυπριακό κοινό μέσα από μια ενδιαφέρουσα παράσταση, που αποκαλύπτει συγκλονιστικές πτυχές της προσωπικότητας του ως μια πρωτοπόρα φυσιογνωμία της σύγχρονης κυπριακής ζωγραφικής. Τον Αντρόνικο υποδύεται ο ηθοποιός Νεκτάριος Θεοδώρου.
 
Λευκωσία, Αρχοντικό Αξιοθέας, 8.30μ.μ., τηλ.  22894531-2
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 
Λευκωσία, Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών. Προβολή της ταινίας Becoming Astrid (Unga Astrid). Μια βιογραφική ταινία της Σουηδής συγγραφέως Άστριντ Λίντγκρεν, η οποία έγραψε την Πίπη η Φακιδομύτη και πολλά άλλα παιδικά βιβλία, 8μ.μ., τηλ.  22256782
Λευκωσία, Λεβέντειος Πινακοθήκη. Στο πλαίσιο των μηνιαίων Διαλέξεων της Τετάρτης παρουσιάζεται απόψε η διάλεξη «Christian Dior, Η ιστορία ενός μύθου» από τον Philippe Le Moult, γενικό γραμματέα του συλλόγου "Presence of Christian Dior". Η διάλεξη θα είναι στα γαλλικά με μετάφραση στα ελληνικά, 7.30μ.μ., τηλ. 22668838
 
 
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Λευκωσία
Πολυχώρος Λόγου και Τέχνης Ροές (22250652 /99651799). Έκθεση ζωγραφικής της Στάλως Χριστοδούλου. Μέχρι 11/10
Γκλόρια (22762605). Έκθεση ζωγραφικής Ανδρέα Καρούσιου. Μέχρι 18/10
Γκαράζ (22001508). Έκθεση «Look under the hood» της Μαρίας Λοϊζίδου. Μέχρι 31/10
Ινστιτούτο Γκαίτε (22674606). Έκθεση με θέμα «Games and Politics». Μέχρι 16/10
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου (22128157). «1940 / Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος - Ελλάδα». Μέχρι 31/12
Πολυχώρος «Σταθμός» Πανεπιστημίου Frederick. Έκθεση με θέμα «The Sun and Us». Μέχρι 31/5/21
* Opus 39 (22424983). Έκθεση σύγχρονης τέχνης Κυπρίων δημιουργών. Μέχρι 19/10
 
Λεμεσός
The Island Club (25 252010). Παρουσίαση συλλογής αρχειακού υλικού για τον queer Γερμανό χορευτή, Γιούλιους Χανς Σπίγκελ, με τίτλο «Island Drag» Μέχρι 2/11.
Peter’s Gallery (99679242). «Τα πλοία του Πειραιά» του Γιάννη Παπανελόπουλου. Μέχρι 31/10
Tonia Jewel & Art Gallery (25355244). Έκθεση έργων της Ολιβέρα Σμίλκοβιτς «Ταξίδι μέσα στη φύση». Μέχρι 9/10
Πλατανίστεια, Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή (25 222772). Ομαδική έκθεση «Τιμή στους δασκάλους χαράκτες», αφιερωμένο στους Ερρίκο και Μαρούλλα Φιλίππου. Μέχρι 13/10.
eins (99522977). Στέλιος Καραμανώλης «Fast Paced Collectives». Μέχρι 1/11
 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...