Μπορεί φυσική παρουσία να μην έχουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά μαθήματα δεν χάνουν. Κι αυτό διότι, από τη μέρα που η κανονική λειτουργία του αναστάληκε λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, φρόντισε όπως τα μαθήματα διεξάγονται διαδικτυακά χωρίς να εγκαταλείπεται το ωρολόγιο πρόγραμμα φοιτητών και ακαδημαϊκών.
 
Ερωτηθείς σχετικά για τη διαδικασία που ακολουθείται αυτές τις μέρες, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε στον «Φ» πως από τα περίπου 1.200 μαθήματα που προσφέρονται το τρέχον εξάμηνο σε όλα τα προγράμματα του ακαδημαϊκού ιδρύματος, περίπου τα 1.100 γίνονται πλέον διαδικτυακά με βάση το καθημερινό πρόγραμμα.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, ο αριθμός των μαθημάτων που είναι ανέφικτο να παραδοθούν στους φοιτητές μέσω διαδικτύου είναι αυτά που έχουν εργαστηριακή φύση και όσα αφορούν πρακτική φοιτητών σε συγκεκριμένους χώρους που λόγω των μέτρων δεν λειτουργούν, όπως για παράδειγμα τα σχολεία όπου φοιτητές του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής επισκέπτονται για τα μαθήματά τους. Όσον αφορά στον τρόπο που θα καλυφθούν τα εργαστηριακά μαθήματα των φοιτητών, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως είναι κάτι που θα εξεταστεί από το Πανεπιστήμιο σε μεταγενέστερο στάδιο και αναλόγως των δεδομένων που θα υπάρξουν.
 
Αναφορικά με την εξέλιξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου που «τρέχει» μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, ο πρύτανης υπογράμμισε πως θα ολοκληρωθεί κανονικά, εντός των προγραμματισμένων χρονικών περιθωρίων. Εκείνο που αναμένεται να διαφοροποιηθεί όμως είναι ο τρόπος εξέτασης των φοιτητών. Κι αυτό διότι με τα υφιστάμενα δεδομένα, δεν αναμένεται πως θα επανέλθουμε σύντομα στην ομαλότητα όσον αφορά στην καθημερινότητα και στις διάφορες απαιτήσεις της.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης οι εξετάσεις είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι έτοιμο να μελετήσει και εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης των φοιτητών του καθώς η τελική αξιολόγηση θα γίνει. Οι τρόποι αυτοί είναι η κατ’ οίκον εξέταση, η οποία θεωρείται και ως η πιο δύσκολη πρακτικά, καθώς επίσης και η εξέταση μέσω διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο και με τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της όλης διαδικασίας.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι διαδικτυακά εξ αποστάσεως μαθήματα παρακολουθούν την περίοδο αυτοί και οι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ καθώς και των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.