To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολιτιστική ατζέντα, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ • Πολιτιστική ατζέντα, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου
  19 Φεβρουαρίου 2020, 5:00 πμ  
«Η Μικρή μας πόλη» στις κοινότητες
Με το σπουδαίο έργο του Αμερικανού συγγραφέα Θόρντον Ουάιλντερ, «Η μικρή μας πόλη»  ο ΘΟΚ εγκαινιάζει έναν καινούργιο θεσμό, με στόχο να απευθυνθεί σε θεατές δήμων και κοινοτήτων που βρίσκονται μακριά από τις μεγάλες πόλεις του νησιού.  Η μικρή μας πόλη καταγράφει όλες εκείνες τις απλές χαρές και λύπες της καθημερινής ζωής που στιγματίζουν την πορεία του ανθρώπου. Μια ελεγεία για τη γέννηση, τον έρωτα, το θάνατο, διαποτισμένη από αθωότητα και ειλικρίνεια. Η Αλεξία Παπαλαζάρου, που συνδυάζει την ευαίσθητη ματιά της με το ταλέντο ενός οκταμελούς θιάσου και τις μελωδίες του μουσικοσυνθέτη Κώστα Κακογιάννη, δημιουργεί μια παράσταση συνόλου, ιδανική να ταξιδέψει παντού. Μια παράσταση για όλη την οικογένεια.  Μετάφραση-Δραματουργική προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου. Παίζουν: Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Πάνος Μακρής, Μαρίνα Μανδρή, Γιάννης Μίνως, Μαρία Φιλίππου.
 
Αίθουσα εκδηλώσεων Δήμου Γερίου, 8μ.μ., τηλ. 22864330. Είσοδος Ελεύθερη.

Έργα με χιούμορ και αυτοσαρκασμό από τον Κλαύδιο
Ο Ελλαδίτης καλλιτέχνης Κλαύδιος παρουσιάζει την νέα εικαστική του πρόταση με τίτλο «6 Limassol – Lossamil 6». Ο Κλαύδιος έχει 35 χρόνια δημιουργικής πορείας σε Γερμανία και Αμερική. Είναι ένας εικαστικός που σκηνοθετεί ιστορίες τις οποίες στην συνέχεια καταθέτει στους καμβάδες του. Επαναστατεί απέναντι στην ιδέα της επανάληψης και του εγκλωβισμού. Γράφοντας για το έργο του η γνωστή κριτικός τέχνης Αθηνά Σχινά αναφέρει: “Με χιούμορ, αυτοσαρκασμό, συγκρατημένο λυρισμό και ειρωνεία, εμπνευσμένος από την ύστερη POP., τον κριτικό ρεαλισμό και το νέο Dada, παρουσιάζει τα στοιχεία ταυτότητας και βιορυθμού της αποσπασματικής πλέον ανθρώπινης φιγούρας, που πολλές φορές αυτοαναιρείται μέσα από παράδοξα έως αντιφατικά συμφραζόμενα της.” Όλα τα έργα του είναι φτιαγμένα σε μεταξωτό καμβά και ξύλο. Ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στην Λεμεσό, Αθήνα και Edon Γαλλίας.
 
Λευκωσία, Γκλόρια, 7.30μ.μ. τηλ. 22 762605. Μέχρι 9/3.

Μελοποιημένη ποίηση Σεφέρη
Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και ο Δήμος Αγίας Νάπας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΜΕΡΕΣ ΣΕΦΕΡΗ», οργανώνουν τη Μουσική Συναυλία: «Μελοποιημένη ποίηση Γιώργου Σεφέρη». Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, κύριος Χρίστος Ζαννέτος, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η εκδήλωση και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Καθηγητής Παντελής Σκλιάς. Προλογίζει ο Καθηγητής Γιώργος Γεωργής, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις. Ερμηνεύουν: η Αθηνά Χαραλαμπίδου και ο Γιώργος Ελευθερίου. Απαγγέλλουν: η Φωτιάνα Αντωνιάδη-Κωνσταντινίδη, η Αντιγόνη Γιαννίκου-Παπαδημητρίου και η Μαρία Χατζηιωάννου.  Παίζουν οι μουσικοί: Σάββας Ιγνατίου (πιάνο) και Κυριάκος Ποταμός (μπουζούκι). Η είσοδος είναι ελεύθερη
 
Πάφος, Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Νεάπολις, 7 μ.μ.

«Οικογενειακή ευτυχία Α.Ε.» στο Cine Studio
Ένας υπάλληλος μιας εταιρίας στην Ιαπωνία που ενοικιάζει ηθοποιούς για να υποδυθούν αληθινούς ανθρώπους στις «αληθινές» στιγμές άλλων νιώθει να ξεπερνά τα όρια του επαγγέλματος, στην ταινία του Βέρνερ Χέρτσογκ.  Η εταιρεία «Οικογενειακή ευτυχία Α.Ε.» μισθώνει ηθοποιούς που αναπληρώνουν συγγενείς, φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα για λογαριασμό των πελατών της, ώστε να εξασφαλίζεται αυτό ακριβώς που δηλώνει η επωνυμία της: η οικογενειακή ευτυχία. Οι υπάλληλοι της εταιρείας συμπαρίστανται στους πελάτες αναλαμβάνοντας ρόλους σε πάρτι, γάμους, κηδείες ακόμη και σε ιδιαίτερα προσωπικές στιγμές. Είναι ένας κόσμος εικονικός, άλλες φορές κωμικός, συχνά τραγικός και ιδιαιτέρως παράξενος. Οι ανθρώπινοι δεσμοί μοιάζουν εύθραυστοι και προκατασκευασμένοι: Πόσους ρόλους υποδύονται στην πραγματικότητα οι άνθρωποι στις σχέσεις τους; Ποια είναι τα όρια της ευτυχίας και ποια αυτά της απεικόνισής της;
 
Λευκωσία, Cine Studio, 8μ.μ., τηλ. 96420491

«Γυναίκα χωρίς κεφάλι»
To Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», συνεχίζεται με προβολές από τρεις ενότητες. Στην πρώτη με τίτλο «Μαρίνα Ξενοφώντος: Περί Hλιοφάνειας και Bανδαλισμών» προβάλλονται οι ταινίες μικρού μήκους: «Topos or Closer to deja vu than nostalgia» (Cyprus, the Island of Love) 8' / 2012, «We were supposed to have fun» 4' / 2011 – ongoing, «A Portrait of Perfi and Abdullah Öcalan» 0:08’/ 2012 και η ταινία «Sunlight Vandalism» 13' / 2020. Εισαγωγή θα γίνει από τον Ευαγόρα Bανέζη, θεωρητικό τέχνης και επιμελητή του Προγράμματος και τη Μαρίνα Ξενοφώντος, εικαστικό. Στην ενότητα «Maxence Stamatiadis: Μελαγχολία, Όνειρα και το Μέλλον», θα προβληθούν οι ταινίες «Purina n°1» 23' / 2018 και «Shiver of Love» 20' / 2019 στην παρουσία του σκηνοθέτη. Εισαγωγή από τον Δώρο Δημητρίου, ιστορικό κινηματογράφου και επιμελητή του Προγράμματος. Στο τέλος θα προβληθεί η μεγάλου μήκους ταινία της Λουκρέσια Μαρτέλ «The Headless Woman» / La Mujer sin cabeza 87' / 2008 από την ενότητα «Lucrecia Martel: Η Τριλογία της Salta». Εισαγωγή από τον Δημήτρη Μπάμπα, κριτικό κινηματογράφου και επιμελητή του Προγράμματος.
 
Λευκωσία, Λέσχη Βιβλίου Υφαντουργείο, 8μ.μ. Είσοδος ελεύθερη, 99517910
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
* Λευκωσία, Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου (Παλιό Δημαρχείο). H Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου (ΕΛΚ) και ο Όμιλος Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, συνδιοργανώνουν παρουσίαση της Ποιητικής Συλλογής του Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, «ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ» (Εκδόσεις Σοκόλη, Αθήνα, 2019). Θα την παρουσιάσει το Μέλος της ΕΛΚ Δρ Κώστας Κατσώνης, θα απαγγείλουν ηθοποιοί και φιλόλογοι και θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα της συλλογής, 7:30 μ.μ.
* Λευκωσία, Διαχρονική γκαλερί, διάλεξη της μουσειολόγου Τατιάνας ντε Παρτόκ με θέμα «Γιατί οι άνθρωποι κλέβουν έργα τέχνης;»,7.30μ.μ., τηλ.22680145
* Λάρνακα, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Παρουσίαση της τελευταίας ποιητικής συλλογής του Γιώργου Χριστοδουλίδη "Μυστικοί άνθρωποι" (Κύμα 2019). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Δέσποινα Κωνσταντίνου, γραμματέας της Πολιτιστικής Κίνησης Λάρνακας «Φίλοι της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού» και ο ποιητής- φιλόλογος Παναγιώτης Νικολαΐδης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας και η πρόεδρος της Κίνησης Αγγέλα Καϊμακλιώτη. Ποιήματα του Χριστοδουλίδη θα διαβάσει ο ηθοποιός Αντρέας Μελέκης, 7.30μ.μ.
* Λεμεσός, Αίθουσα Τέχνης Θεομάρια.  14η έκθεση μάσκας από διάφορες χώρες του κόσμου καθώς και καλλιτεχνική έκθεση με μάσκες της Βέρας Ευθυμίου Παρλαλίδου. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαίδης, ενώ στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και οι κανταδόροι Λεμεσού, 7μ.μ.
* Λεμεσός, Ριάλτο, προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα» 8.30μ.μ., τηλ. 77777745
 
ΘΕΑΤΡΟ
* Λεμεσός, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, «Γυάλινος κόσμος» από το θέατρο Ανεμώνα σε σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου 8.30μ.μ. 70007721
* Δημοτικό Θέατρο Αγίας Νάπας, «Η σημασία να είσαι σοβαρός» από το θέατρο Σκάλα, σε σκηνοθεσία Μόνικας Μελέκη, 8 μ.μ., τηλ. 99490102

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Λευκωσία
Γκλόρια (22 762605). Έκθεση ζωγραφικής του Κλαύδιου. Μέχρι 9/3
Alpha C.K. Art (22751325). Έκθεση του Χρίστου Μιχαηλίδη με τίτλο «Φανταστικές Αντανακλάσεις». Μέχρι 22/2
Αποκάλυψη (22300100). Έκθεση ζωγραφικής της Μερόπης Παύλου. Μέχρι 19/2
Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου (22459333). Διαδραστική έκθεση φωτογραφίας eMotion. Μέχρι 28/2
Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής. Έκθεση χαρακτικής «Από τον Άλμπρεχτ Ντίρερ στον Τηλέμαχο Κάνθο». Μέχρι 30/4
NiMAC (22797400). Ομαδική έκθεση με 12 σύγχρονους Κύπριους καλλιτέχνες με τίτλο «hypersurfacing». Μέχρι 29/2
Πολυχώρος «Σταθμός» Πανεπιστημίου Frederick. Έκθεση με θέμα «The Sun and Us». Μέχρι 31/5/21
 
Λεμεσός
Μορφή (25 378733). Έκθεση ζωγραφικής Κωστή Γεωργίου. Μέχρι 28/2
Exhibit8 (25212171). Έκθεση των Παναγιώτη Μερακλή και Ιρίνας Σιγκίτοβα «Γύρισε και Νιώσε». Μέχρι 3/3
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...