To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολιτιστική ατζέντα, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ • Πολιτιστική ατζέντα, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου
  26 Φεβρουαρίου 2020, 5:41 πμ  
Ειρωνεία και χαρά
Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου συνεχίζει το αφιέρωμα στον Μπετόβεν με τη Συμφωνία αρ. 8, ένα αριστούργημα που περιέχει περάσματα που θα μπορούσαν κάλλιστα να θεωρηθούν ως μουσικά ανέκδοτα. Αυτή η κωμική οπτική γωνία – ειρωνεία και χαρά – συνδέει την παρούσα συμφωνία με τα άλλα δύο έργα του προγράμματος: Το La scala di seta – μια οπερατική farsa comica του Rossini – είναι ένα αυθεντικά κωμικό έργο, ενώ στην Burlesque ο Richard Strauss φλερτάρει με την ιδέα μιας καυστικής παρωδίας της σοβαρότητας του κονσέρτου. Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα: G. Rossini: H μεταξένια σκάλα: Εισαγωγή, R. Strauss: Burlesque για πιάνο και ορχήστρα σε Ρε ελάσονα, L. v. Beethoven: Συμφωνία αρ. 8 σε Φα μείζονα, έργο 93. Σολίστ: Άντρη Χατζηανδρέου (πιάνο). Μαέστρος: Χανς Γέοργκ Μπάχμαν. Οι συναυλίες θα δοθούν στη Λευκωσιά, Λεμεσό και Πάφο, 26,27 και 28 αντίστοιχα.
 
Λευκωσία, Θέατρο Παλλάς, 8.30μ.μ., 22 463144, www.cyso.org.cy  
 
Το παράλληλο σύμπαν του Κυριάκου Καδή
Το έργο του Κυριάκου Καδή κινείται γύρω από ανθρωποκεντρικά θέματα, την αγάπη, τον έρωτα, τη συνύπαρξη, την κβαντική φυσική και άλλα θέματα που εδράζονται στο υποσυνείδητο και διαχρονικά προβληματίζουν την ανθρώπινη οντότητα.  Στην έκθεση του στην Alpha C.K. Art Gallery με τίτλο «Stimuli in a Parallel Universe» χρησιμοποιεί στοιχεία από πολλά καλλιτεχνικά ρεύματα. Επίσης σημαντική θέση στη δουλειά του έχουν τα βιώματά του και η καθημερινή συνάφειά του με τον κόσμο και την πραγματικότητα. Ο καλλιτέχνης ανήκει στη νέα γενιά των κύπριων καλλιτεχνών που δοκιμάζουν και δοκιμάζονται σε μια δύσκολη περίοδο πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων. Γεννήθηκε το 1979 στη Λευκωσία. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Ιωάννη Ψυχοπαίδη και Νίκο Τρανό. Αποφοίτησε με αριστείο και διακρίσεις. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
 
Λευκωσία. Alpha C.K. Art Gallery 7 μ.μ., τηλ. 22 751325. Μέχρι 14/3.
 
Ποια Κύπρο θέλουμε;
Με αφορμή την έκδοση του τελευταίου βιβλίου του ευρωβουλευτή Καθηγητή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ «Μια ιστορία βίας και μνησικακίας», ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ) και ο εκδοτικός οίκος ΗΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑ οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ποια Κύπρο θέλουμε; - Μπορεί η επίγνωση του χθες και του σήμερα να μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό αύριο;». Στη θεματολογία και στο βιβλίο θα αναφερθούν οι Τάκης Χατζηγεωργίου, πρώην ευρωβουλευτής, Ντίνος Λόρδος, επιχειρηματίας, και Αλέξης  Αλέκου, ιστορικός. Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τη Μελίνα Στυλιανού, μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚ. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Την εκδήλωση θα συντονίζει ο Γιώργος Τσαλακός, πρόεδρος του ΑΜΟ Λύσης.
 
Λάρνακα, Αίθουσα Εκδηλώσεων Αποθήκη 79 (Αγίου Λαζάρου 81-83) 6.15 μ.μ..
 
Το «Cut» ταξιδεύει στη Λευκωσία
Στη Λευκωσία περιοδεύει η παραγωγή του Θεάτρου Versus με το έργο του Κύπριου συγγραφέα Μιχάλη Παπαδόπουλου «Cut», σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή.  Στο έργο προβάλλονται οι διαχρονικές απαιτήσεις των παιδιών που έρχονται σε σύγκρουση με τις ανάλογες προσδοκίες των γονιών. Πώς οι ιδέες, ο τρόπος ζωής, οι επιλογές μπορούν να αποκλείσουν κοινωνικά ένα άτομο; Πώς ο συναισθηματικός αποκλεισμός μπορεί να οδηγήσει στην απομόνωση, στο τέλος; Παίζουν: Βαρνάβας Κυριαζής, Ερμίνα Κυριαζή, Θανάσης Ιωάννου, Γρηγόρης Πετρή.
 
Λευκωσία, Wherehaus 612, 26, 27 & 28/2, 8.30μ.μ., τηλ. 99395970.
 
Ποίηση της Γενιάς της Εισβολής
Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής αρχίζει τη σειρά έντεκα διαλέξεων με θέμα «Τάσεις και αναζητήσεις στην ποίηση της Γενιάς της Εισβολής» με την διάλεξη του Λεωνίδα Γαλάζη, Ποιητή, Δρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Επιθεωρητή Φιλολογικών Μαθημάτων, ΥΠΠΑΝ με θέμα «Εισαγωγή στην ποίηση της Γενιάς της Εισβολής: Τάσεις, αναζητήσεις, φιλολογικά ζητούμενα». Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης σε όσους και όσες παρακολουθήσουν τουλάχιστον 8 από τις 11 διαλέξεις της Σειράς. Δηλώσεις συμμετοχής στη Σειρά Διαλέξεων υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του ακόλουθου ειδικού συνδέσμου που δημιουργήθηκε στον ιστότοπο του Ο.Λ.Κ.: https://wp.me/paULRN-mB
 
Λευκωσία Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αμφιθέατρο ΒΗΤΑ, 7.30μ.μ.
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
* Λευκωσία, Θέατρο Χώρα, «Μανώλη» του Γιώργου Νεοφύτου με τη Μήδεια Χάννα, 26/2 & 27/2 8.30μ.μ., τηλ. 99361887.
* Λευκωσία, Cine Studio, «Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες» 9μ.μ., τηλ. 96420491
* Λευκωσία, Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών. Προβολή της ταινίας «Θεϊκή Κρήτη», σε σκηνοθεσία Φώτη Κωνσταντινίδη στα Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους, 8μ.μ., τηλ. 22256782.
 
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Λευκωσία
Alpha C.K. Art Gallery (22751325). Έκθεση ζωγραφικής Κυριάκου Καδή. Μέχρι 14/3.
Γκλόρια (22 762605). Έκθεση ζωγραφικής του Κλαύδιου «6 Limassol – Lossamil 6. Μέχρι 9/3
«Το Έρμα» (22346770). Έκθεση φωτογραφίας Στέφανου Κουρατζή «Ενταύθα». Μέχρι 14/3
Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου (22459333). Διαδραστική έκθεση φωτογραφίας eMotion. Μέχρι 28/2
Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής. Έκθεση χαρακτικής «Από τον Άλμπρεχτ Ντίρερ στον Τηλέμαχο Κάνθο». Μέχρι 30/4
NiMAC (22797400). Ομαδική έκθεση με 12 σύγχρονους Κύπριους καλλιτέχνες με τίτλο «hypersurfacing». Μέχρι 29/2
Πολυχώρος «Σταθμός» Πανεπιστημίου Frederick. Έκθεση με θέμα «The Sun and Us». Μέχρι 31/5/21
 
Λεμεσός
Μορφή (25 378733). Έκθεση ζωγραφικής Κωστή Γεωργίου. Μέχρι 28/2
Exhibit8 (25212171). Έκθεση των Παναγιώτη Μερακλή και Ιρίνας Σιγκίτοβα «Γύρισε και Νιώσε». Μέχρι 3/3
 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...