Η άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενάντια στον κορωνοϊό διεξάγεται με επιτυχία. Η επίθεση του αόρατου εχθρού μας βρήκε απροετοίμαστους. Για τούτο στην αρχή σημειώθηκαν λάθη και ασυντόνιστες ενέργειες, που στη συνέχεια διορθώθηκαν. Τώρα όλοι εφαρμόζουμε τα μέτρα περιορισμού, για αντιμετώπιση του κορωνοϊού και αρχίσαμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία και ελπίδα το μέλλον. Πιστεύουμε ότι στο τέλος θα νικήσουμε. Ευχαριστούμε θερμά τους επαγγελματίες υγείας που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή με συναίσθηση ευθύνης. Ευχαριστούμε ακόμα και όλους, που έμειναν στις επάλξεις εξασφαλίζοντας σε όλους μας συνθήκες καθαριότητας, προμήθειας τροφίμων και άλλων απαραίτητων αγαθών. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους υπαλλήλους που παρέμειναν στις θέσεις τους για να εξυπηρετήσουν το σύνολο, μέσα σε δύσκολες και επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες.
Η Κυβέρνηση άκουσε και εφάρμοσε τις εισηγήσεις των ειδικών και για τούτο η κατάσταση άρχισε να αντιμετωπίζεται και να διαγράφεται ελπίδα αλλαγής και νίκης ενάντια στον κορωνοϊό. Όμως υπάρχει και ένας άλλος μεγάλος εχθρός για την Κύπρο, που δεν είναι αόρατος, αλλά ορατός και που πολλοί άρχισαν ήδη να τον ψηλαφούν. Είναι ο ιός της φτώχιας, που άρχισε να πλήττει πολλές ευάλωτες τάξεις της κοινωνίας μας. Η οικονομία μας άρχισε να νοσεί και ήδη άρχισε να δέχεται την πρώτη και άμεση οικονομική αρωγή, με επιδόματα και παροχές.
Όλοι ξέρουμε ποια είναι τα επόμενα βήματα της παράλυσης της οικονομίας μας. Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά καθυστέρηση, εφησυχασμός ή αμέλεια και αναβλητικότητα. Το κράτος πήρε ήδη τα πρώτα άμεσα και επείγοντα μέτρα για αντιμετώπιση της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και των εισοδημάτων και της οικονομικής ανάπτυξης. Όμως τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας άρχισαν ήδη να δείχνουν τα δόντια τους. Το κράτος έχει ευθύνη να σχεδιάσει και να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που μπορεί για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη περίοδο που ακολουθεί. Οι πειραματισμοί δεν πρέπει να έχουν θέση στη μάχη που θα δώσουμε, για να σώσουμε την οικονομία μας, για να σώσουμε το βιοτικό επίπεδο και να το διατηρήσουμε σε υποφερτά επίπεδα, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Είναι απαραίτητη η οργάνωση μιας ομάδας ειδικών, που να μελετά συνεχώς την κατάσταση της οικονομίας και να εισηγείται μέτρα και λύσεις για τα προβλήματα. Η ομάδα των ειδικών της  υγείας υπήρξε πολύ σημαντική. Οι εισηγήσεις της αποτέλεσαν τα όπλα της ελπίδας ενάντια στον κορωνοϊό. Το ίδιο πρέπει να γίνει έγκαιρα με μια ομάδα ειδικών για την οικονομία, για να εισηγηθεί  μέτρα και λύσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, που προξένησε η επέλαση του κορωνοϊού και που θα συνεχίσει να τα προξενεί, ακόμα και όταν ο κορωνοϊός εξουδετερωθεί από τα μέτρα που μας εισηγήθηκαν οι ειδικοί.
Δεν υπάρχει καιρός για καθυστέρηση ή αναβολή. Η Κυβέρνηση πρέπει αμέσως να καταρτίσει μια ομάδα ειδικών για μελέτη της κατάστασης και για εισηγήσεις. Την ομάδα πρέπει να αποτελέσουν ειδικοί επιστήμονες, ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι, οικονομολόγοι του υπουργείου Οικονομικών. Προσοντούχοι οικονομολόγοι που έχουν πείρα και του παζαριού, επιχειρηματίες και ειδικοί επί εργασιακών και εργατικών θεμάτων από άλλους κλάδους. Φυσικά από αυτή την επιτροπή επιβάλλεται να απουσιάζουν οι πολιτικοί και τα όργανα των κομμάτων. Αυτοί θα προσφέρουν τη στήριξη ή και την πίεσή τους στην Κυβέρνηση για να εφαρμόσει τα μέτρα που θα εισηγείται η ομάδα των ειδικών. 
Στο πρόβλημα της υγείας τα πράγματα δεν αφέθηκαν στα χέρια του υπουργού Υγείας. Το ίδιο και τα προβλήματα της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας, της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού  δεν πρέπει να τα λύσουν μόνοι τους οι αρμόδιοι υπουργοί. Η υπουργική επιτροπή από τώρα και επί εβδομαδιαίας βάσεως πρέπει να έχει συναντήσεις με την αρμόδια επιτροπή και να ακούει τις προτάσεις και τις εισηγήσεις της. Και τα μέλη της Επιτροπής πρέπει να έχουν καθημερινές συναντήσεις για μελέτη των προβλημάτων και καταρτισμό προτάσεων και εισηγήσεων για την αντιμετώπισή τους. Το Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνει μέτρα που θα προτείνουν οι άριστοι ειδικοί.
Η μελέτη της οικονομίας δεν πρέπει να μείνει στο σπίτι. Όταν δεν θα μένουμε σπίτι, πρέπει να υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός και ένα πρόγραμμα για να το εφαρμόσουμε όλοι, χωρίς πειραματισμούς και παλινδρομήσεις. Μόνο έτσι θα έχουμε ελπίδα, ότι δεν θα κινδυνεύει το μέλλον της οικονομίας μας.
Όραμα της κοινωνίας μας πρέπει να είναι οι φτωχοί να μη γίνουν φτωχότεροι. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αναδιαρθρωτικά μέτρα και ανακατανομή του πλούτου.