Η ελληνική συμπρωτεύουσα των χαλαρών ρυθμών και η πόλη που ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει διασκέδαση. Η Θεσσαλονίκη σε περιμένει για μοναδικές στιγμές που θα σου μείνουν αξέχαστες. 
 
 
Estrella World Street Food: Εκτός από καφεδάκι, το πιο πλούσιο και γευστικό πρωινό/brunch θα το δοκιµάσεις στο Estrella, το στέκι που έφερε το πολυσυζητηµένο πλέον bougatsan, δηλαδή το πάντρεµα του γαλλικού κρουασάν µε την µπουγάτσα. Το µενού τους κρύβει όµως και άλλες µοναδικές προτάσεις, όπως τσουρέκι µε διπλή σοκολάτα και κρέµα από ταχίνι, pancakes red velvet µε κρέµα cheesecake και κόκκινα φρούτα, γλυκά και αλµυρά popovers, pizza σε ζύµη από κουλούρι Θεσσαλονίκης µε bacon, σπιτική µαγιονέζα, γραβιέρα και δύο τηγανιτά αβγά, αλλά και πολλά άλλα. (Παύλου Μελά 48, Κέντρο Θεσσαλονίκης, 00302310272045)
 
 
Κούκος: Το τυροπιτάκι του έχει µεγαλώσει µια ολόκληρη γενιά και το νέο κατάστηµα Κούκος στο κέντρο της πόλης ήρθε για να εκσυγχρονίσει παλιές και αγαπηµένες γεύσεις. ∆οκίµασε κουλούρι µε γέµιση φέτα, ταχίνι, κασέρι, ελιά και γαλοπούλα µε κρέµα τυριού, brioche µε αβγό και φέτα, το µοναδικό λουκούρι (λουκουµάς και κουλούρι) και µεγάλη ποικιλία από αλµυρά και σάντουιτς. Σηµείωσε πως όλα τα προϊόντα είναι παρασκευασµένα από τους ίδιους στο εργαστήριο εντός του καταστήµατος, το οποίο µπορείς να δεις µέσα από τη βιτρίνα. (Βογατσικού 10, 00302310242403)
 

TOMS Café: Σηµείο συνάντησης, στο κέντρο της Τσιµισκή, έχει πλέον γίνει το underground καφέ του πρώτου TOMS Flagship Store της Ελλάδας. Στον ιδιαίτερο αυτό πολυχώρο, εκτός από τις αγορές σας, θα καθίσετε σε ένα πανέµορφο αίθριο café, στο ισόγειο του διατηρητέου κτηρίου γνωστό και ως Παλιό Ταχυδροµείο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, πίνοντας τα διαλεκτά blends από τη σειρά TOMS Roasting Co και απολαµβάνοντας τη µοναδική του ατµόσφαιρα. (Τσιµισκή 22, 00302310234222)

Τάσος: Το ψάρι θέλει τέχνη και µαεστρία και για καλή σου τύχη θα τα βρεις στο πρόσωπο τής σεφ και ιδιοκτήτριας Κυριακής Τοπτζή η οποία βραβεύτηκε µε τον Χρυσό Σκούφο για το 2017, ενώ η ταβέρνα απέσπασε και το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το 2015. Οι τοίχοι του µαγαζιού είναι γεµάτοι µε ιστορικές φωτογραφίες από σηµαντικές προσωπικότητες της τέχνης αλλά και της πολιτικής που πέρασαν κατά τη διάρκεια των χρόνων για να γευτούν την κουζίνα του όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη κ.α.. Εδώ θα φας φρέσκο, νόστιµο και τραγανό τηγανιτό ψάρι, µερακλίδικους µεζέδες και αχνιστές σπεσιαλιτέ που θα κάνουν την επίσκεψη σου εκεί σκέτη απόλαυση. (Φαέθωνος 6, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Καλαµαριά, 00302310430523)
 
Ουζερί Μπαζαγιάζι: Αφήνοντας την Πλατεία Αριστοτέλους πίσω σας, ανεβείτε την Αριστοτέλους, περάστε την Τσιµισκή και κάντε αριστερά στο πρώτο στενό. Στο δεξί σας χέρι, στη δεύτερη στοά θα βρείτε µια κλασική αξία στο χώρο της εστίασης, το Μπαζαγιάζι, που σηµαίνει µπάζει αγιάζι. Με αναφορές στην πολίτικη παράδοση, η κουζίνα του συνεπαίρνει τους λάτρεις των θαλασσινών. (Βασιλέως Ηρακλείου 35, 00302310279006

Vanilla Sky Rooftop Cocktail Bar: Πρόκειται πιθανότατα για την πιο εντυπωσιακή ταράτσα της πόλης που σου υπόσχεται µαγικές στιγµές καλοκαιρινής διασκέδασης µε θέα το λιµάνι της Θεσσαλονίκης. Κάτω από τα άστρα, σε µια ξεχωριστή ατµόσφαιρα όπου κυριαρχεί το λευκό θα νιώσεις πως βρίσκεσαι σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί πίνοντας τα πιο trendy και ψαγµένα δροσιστικά cocktails της σεζόν. (Χάψα 2 και Καρατάσου, 00306985025359)

 

Μασσαλία: Ένα αυθεντικό µεζεδοπωλείο το οποίο τιµάει την κλασική θεσσαλονικιώτικη κουζίνα µε νέα δηµιουργική προσέγγιση και µπόλικη φαντασία. Το µενού, που φέρει την υπογραφή του έµπειρου executive chef Γιάννη Γιαννακάρα, προσφέρει ποικιλία από ορεκτικά, σαλάτες, κρέατα και θαλασσινά. ∆οκίµασε τη µελωµένη παντσέτα µε πουρέ µελιτζάνας και µους φέτας, το ριζότο σουπιάς µε µελάνι, το καπνιστό χέλι, τα γιαπράκια και τις κροκέτες. (Μανουσογιαννάκη 6 και Φιλικής Εταιρείας, 00302314003714)
 
Ο Μαιτρ & Η Μαργαρίτα: Το εναλλακτικό wine bar/bistro, που δανείζεται το όνοµά του από το οµώνυµο βιβλίο του ρώσου συγγραφέα Μπουλγκάκοφ, αποτελεί µια από τις καλύτερες επιλογές για ποιοτική και οικονοµική έξοδο για καλό κρασί και φαγητό στην πόλη. Στο µενού του θα βρεις ελληνική κουζίνα, τυριά και αλλαντικά από µικροπαραγωγούς, µεγάλη ποικιλία σε κρασιά, ελληνικές µπίρες και αποστάγµατα, µοναδικά πιάτα κρεατικών και ψαρικών. ∆οκίµασε τη νέα άφιξη του καλοκαιρινού του µενού, ριζότο Mojito µε κρέµα κοπανιστής Μυκόνου και φιστίκι Αιγίνης. (Βεροίας 2, Θεσσαλονίκη, 00302314007586)
 

∆εντρόσπιτο: Στο πάρκο της ΧΑΝΘ, κρυµµένο µέσα στο πράσινο, θα βρεις ένα µοναδικό στέκι για υπέροχα cocktail, µπίρες, ρακή, µεζέδες και ψαγµένη progressive µουσική. Ειδικά το καλοκαίρι µετατρέπεται σε µια µικρή όαση του κέντρου και µια εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να αποφύγουν τα καφέ της πολύβουης Λεωφόρου Νίκης. (Πάρκο ΧΑΝΘ, 00302310251488)
 
Ουζερί Αριστοτέλους: Ένα από τα πιο διάσηµα ουζερί/τσιπουράδικα της Θεσσαλονίκης που φηµίζεται τόσο για τη ροµαντική του ατµόσφαιρα, όσο και για το ποιοτικό φαγητό. Στο πανέµορφο αίθριο ενός ιστορικού κτηρίου και στο art nouveau εσωτερικό του, µε ψηλοτάβανες αίθουσες, µαρµάρινα τραπεζάκια και ξύλινες βιεννέζικες καρέκλες θα δοκιµάσεις καλοµαγειρεµένα πιάτα ηµέρας και εξαιρετικά εδέσµατα θαλασσινών και κρεατικών. Ξεχωρίζουν οι σουπιές γεµιστές µε διάφορα τυριά, το τρυφερό του ψαρονέφρι και τα τραγανά του κολοκυθάκια. (Αριστοτέλους 8, 00302310230762)

 

Αίγλη – Γενί Χαµάµ: Το εντυπωσιακό Γενί Χαµάµ, ένα από τα ιστορικά διατηρητέα κτήρια της Οθωµανικής Περιόδου, στη γωνία των σηµερινών οδών Κασσάνδρου και Αγίου Νικολάου, λειτουργεί σήµερα ως εστιατόριο – bar και χώρος εκδηλώσεων και αποτελεί µια ξεχωριστή πρόταση για υπέροχο φαγητό, τέλεια cocktails και απολαυστικά µουσικά ταξίδια. Το κτήριο εικάζεται ότι χτίστηκε το τελευταίο τέταρτο του 16ου αιώνα και έπαψε να λειτουργεί ως λουτρό µετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι θα επισκεφτείς την αυλή του που διαθέτει µια τεράστια οθόνη στην οποία προβάλλονται πρωτότυπα βίντεο καθώς παλαιότερα ο χώρος λειτουργούσε και ως θερινό σινεµά. (Αγ. Νικολάου 3 – Κασσάνδρου, 00302313059024)
 

 

≈ H ΓΕΩΡΓΙΑ ∆Ω∆ΟΥ, PR/Communications Manager στο Sani Resort, αναλαµβάνει να µας ξεναγήσει στην πόλη της: «Ο οδηγός Lonely Planet την κατατάσσει στην 5η θέση της λίστας µε τις ωραιότερες πόλεις για διασκέδαση στον κόσµο. Αλλά η Θεσσαλονίκη δεν είναι µόνο αυτό. Είναι τα πάντα. Είναι µια πόλη που δεν κοιµάται ποτέ. Στα µάτια µου είναι κοσµοπολίτισσα όσο λίγες, ένα πραγµατικό χωνευτήρι λαών, πολιτισµών και θρησκειών που διακηρύσσει σταθερά µέσα στους αιώνες την πολυφωνία και το σεβασµό στη διαφορετικότητα. Μερικά από τα σηµαντικότερα ρεύµατα του νεότερου ελληνικού πολιτισµού γεννήθηκαν εδώ, ενώ ιδιαίτερα για την κουλτούρα του 20ου αιώνα θα µπορούσε να πει κανείς ότι στη µουσική, τη λογοτεχνία και τον κινηµατογράφο υπήρξε πραγµατική έκρηξη. Εδώ γεννήθηκαν θεσµοί όπως το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου το 1960, που τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει υψηλή θέση πλάι σε αντίστοιχες διεθνείς διοργανώσεις, προσελκύοντας θρύλους του κινηµατογράφου και ανοίγοντας πρωτοποριακές διαδροµές στην Έβδοµη Τέχνη. Ακόµα, εδώ και χρόνια το ∆ιεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Reworks δηµιουργεί µουσικά κύµατα, συναυλίες, live εµφανίσεις, εργαστήρια, οµιλίες, δωρεάν δρώµενα, µετατρέποντας την πόλη σε σηµείο συνάντησης φίλων της µουσικής και µια εστία καλλιτεχνικής δηµιουργίας και φυσικά τα ∆ηµήτρια, η µεγάλη πολιτιστική γιορτή της πόλης που πραγµατοποιείται κάθε φθινόπωρο µε καταπληκτικές µετακλήσεις καλλιτεχνών, παραστάσεις, εκθέσεις κ.λπ.  Η γοητεία της Θεσσαλονίκης τονίζεται βεβαίως και από τις µυρωδιές µιας φύσης υπέροχης, µε την αύρα του Βαρδάρη να ενώνεται µεθυστικά µε την αλµυρή ευωδιά της θάλασσας του Θερµαϊκού και απόλυτο επιστέγασµα τις ευωδιές που ξεχύνονται από ταβέρνες και ρεστοράν απ’ άκρη σ’ άκρη της πόλης, περίφηµης για τη γαστρονοµική της κουλτούρα, µε πολλές πολυ-πολιτισµικές αναφορές που την καθιστούν µοναδική στην απόλαυση του ουρανίσκου.

Αγαπηµένα µου µέρη:
Μούργα- ελληνικός µεζές with a twist. Το αγαπώ. 
Το εστιατόριο του Μακεδονία Παλλάς γιατί ήρθε πίσω (ήταν ο σεφ του Grand Bretagne) ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου τον οποίο θεωρώ τον Πάπα της γαστρονοµίας στη Θεσσαλονίκη. Και όχι µόνο…
To µπαρ Βογατσικού 3 για το απόλυτο fine drinking
Το µπαρ Gorilas για τον ίδιο ακριβώς λόγο
Τον Νέο Γαλέριο γιατί είναι ένα εστιατόριο τόσο διασκεδαστικό σαν µπαρ.
Το εστιατόριο Duck. Ζητήστε σκορπίνα αχνιστή. Υπέροχη λίστα κρασιών. Μοναδικά γλυκά. Ιδανικό και για business lunch.
Το Οψοποιών Μαγγανείαι. Όσο µικρό σε τετραγωνικά είναι, τόσο «µεγάλη» κουζίνα έχει.
Το Estrella και το Ergon Agora για brunch
Το BE στο Excelsior για business lunch. Και όχι µόνο
Το ΟΜΙΚΡΟΝ για µοναδικό φαγητό είτε µεσηµέρι είτε βράδυ».
 
 
 
 
 
 
Περιοδικό Go, τεύχος 88.