Άρχισε χθες στη Βουλή η κατ’ άρθρων συζήτηση των νομοσχεδίων που αφορούν στον πρόληψη και πάταξη του φαινομένου των εικονικών γάμων, με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή να αναφέρεται σε δημαρχείο που τέλεσε σε μια τριετία 1.600 από σύνολο 3.600 παγκύπρια.
 
Με τα νομοσχέδια που συζητά η Επιτροπή Νομικών εισάγονται πλέον αυστηρές διαδικασίες έρευνας πριν την τέλεση ενός πολιτικού γάμου, αυξάνονται οι ποινές και μεταφέρονται οι αρμοδιότητες για τον διορισμό λειτουργών γάμων στον υπουργό Εσωτερικών αντί στους δημάρχους. Επίσης εισάγονται αυστηρές ποινές για όσους καταθέτουν πλαστά έγγραφα για να ξεγελάσουν τους δήμους, ώστε να τεθεί φραγμός στην τέλεση εικονικών γάμων ή εικονικών συμβιώσεων.
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Νουρής είπε ότι το 2017- 2019 τελέστηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία 3.600 περίπου γάμοι, οι οποίοι προωθήθηκαν στην Αστυνομία για έρευνα καθώς θεωρήθηκε ότι ενέχουν εικονικότητα. Εξ αυτών, οι 1.600 περίπου γάμοι έγιναν σε ένα μόνο δημαρχείο συνέχισε ο κ. Νουρής, λέγοντας πως «αυτό νομίζω μιλά από μόνο του». Ωστόσο, είπε, οι σχετικοί φάκελοι έχουν επιστραφεί στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και λόγω της αδυναμίας που υπάρχει στις συγκεκριμένες νομοθεσίες, του τεράστιου όγκου, αλλά και των προθεσμιών που τίθενται από τις ίδιες τις νομοθεσίες, δεν κατέστη δυνατό να κηρυχθούν εικονικοί οι γάμοι και να ακυρωθούν.
 
Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, από έρευνα που έχει διεξαχθεί «ουσιαστικά και πραγματικά δεν μπορούμε να ακυρώσουμε αυτούς τους γάμους», καθώς ένας εκ των δύο συμβίων απουσιάζει στο εξωτερικό επί μονίμου βάσεως. Αυτό, εξήγησε, σημαίνει ότι τελέστηκε ο εικονικός γάμος και αναχώρησε ευθύς αμέσως ο ένας εκ των δύο συμβίων, που απλώς συναίνεσε στην εικονικότητα ενός τέτοιου γάμου. «Επειδή ακριβώς απουσιάζει ο δεύτερος, δεν μπορούν να διεξαχθούν οι απαραίτητες, όπως ο νόμος ορίζει σήμερα, συνεντεύξεις, για να κηρυχθεί ο γάμος άκυρος» πρόσθεσε.
 
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Νουρής, οι Αρχές γνωρίζουν και την ταρίφα που πληρώθηκε η Ευρωπαία νύφη για να πραγματοποιήσει ταξίδι αστραπή στην Κύπρο, να τελέσει τον γάμο και σε 48 ώρες να αναχωρήσει. Ο ίδιος είπε ότι έγινε δέκτης ρηματικής διακοίνωσης από πρέσβειρα Ευρωπαϊκής χώρας, γιατί η Κύπρος επιτρέπει γάμους με Ρομά.
 
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Νομικών θα εξετάσει και άλλο πακέτο νομοσχεδίων του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στη διαχείριση των αιτητών ασύλου.
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος