To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Η κυπριακή κουζίνα στα καλύτερά της
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTGOING OUT • Η κυπριακή κουζίνα στα καλύτερά της
  15 Ιανουαρίου 2020, 6:30 πμ  
Κυπριακή κουζίνα δεν σημαίνει μόνο σουβλάκι και χαλλούμι στα κάρβουνα σε ταβέρνες με μουσαμάδες και πλαστική καρέκλα. Αυτοί οι σεφ πήραν την κουζίνα (μας) σε άλλο επίπεδο. Από την Άρτεµις Ευαγόρου 
 
The Jolly Joker
Το πρώτο πράγµα που θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον σε αυτό το πληθωρικό εστιατόριο, είναι η πολύ ιδιαίτερη και ευφάνταστη διακόσµησή του που δεν θυµίζει τίποτα άλλο που να έχουµε δει µέχρι τώρα στο νησί. Αφού περάσουν τα πρώτα επιφωνήµατα θαυµασµού για το ντεκόρ, στη συνέχεια ξεκινούν τα απανωτά επιφωνήµατα από τις δοκιµές των δηµιουργικών πιάτων του εστιατορίου. Μια λαµπρή οµάδα έχει ενώσει τις δυνάµεις της για να προκαλέσει αυτά τα επιφωνήµατα, συγκεκριµένα οι βραβευµένοι µε Χρυσό Σκούφο, Michelin Plate και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας chefs Αλέξανδρος Χαραλαµπόπουλος και ∆ηµήτρης ∆ηµητριάδης ως consultants, µε τον Αλέξανδρο Κάρλο να κρατά τα ηνία ως resident chef. Στο µενού πρωταγωνιστούν πιάτα εµπνευσµένα κυρίως από την ελληνική και κυπριακή κουζίνα. Προτού στηθεί το µενού µελετήθηκαν οι παραδοσιακές συνταγές και τα τοπικά προϊόντα της Κύπρου για έµπνευση και µετά εξελίχθηκαν χρησιµοποιώντας τις γνώσεις της οµάδας στην υψηλή γαστρονοµία. Κάποια παραδείγµατα αυτής της προσπάθειας αποτελούν τα λαχταριστά αλµυρά λουκουµαδάκια τυριών µε χαλλούµι και φέτα, µαρµελάδα ντοµάτας µε βασιλικό και αφρό µαστίχας ή το αισθησιακό αρνίσιο κιλότο γιουβέτσι µε ντοµάτα, φρέσκα ρίγανη, κρέµα λιαστής ντοµάτας και µάραθο. Βραβεύτηκε µε το βραβείο «Κυπριακή Κουζίνα 2019» στους Χρυσούς Σκούφους. Στασικράτους 26-28, Λευκωσία, 22777774, ∆ευτέρα-Σάββατο 17:30 - 02:00 (η κουζίνα κλείνει στις 23:30).
 


 
∆ηµιουργική Ταβέρνα Το Πατρικόν
Τρία αδέλφια, παθιασµένα µε την κουζίνα του νησιού µας αποφασίζουν να ανοίξουν το απόλυτο κυπριακό εστιατόριο. Με αυτή τους την απόφαση γυρίζουν την πλάτη στον γνωστό, τυποποιηµένο ντόπιο µεζέ και τις έτοιµες παραδοσιακές συνταγές, κτίζοντας από το µηδέν τη δική τους έννοια της κυπριακής κουζίνας. Αντλούν την έµπνευσή τους από µνήµες, µυρωδιές και γεύσεις. Μελετούν τι έτρωγε η γιαγιά και ο παππούς στο καθηµερινό τους τραπέζι, τι πρώτες ύλες και τι µυρωδικά χρησιµοποιούσαν και αναπλάθουν την κυπριακή γαστρονοµία οπλισµένοι µε όρεξη, δηµιουργικότητα και σπουδές στον τοµέα του fine dining. Και κάπως έτσι, τα αδέλφια Φώκου προσθέτοντας ο καθένας το δικό του ξεχωριστό κοµµάτι στην εξίσωση που συνθέτει την ταβέρνα τους, έχουν δηµιουργήσει κάτι εντελώς δικό τους, αλλά συνάµα οικείο σε όλους µας. Η πολιτιστική και γαστρονοµική µας κληρονοµιά αναδεικνύεται µέσα από κάθε καινούρια δηµιουργία του chef Κυριάκου Φώκου, αναγεννώντας ξεχασµένες γεύσεις, αλλά ταυτόχρονα, κάνοντας µια «µετάγγιση» φρεσκάδας και πρωτοτυπίας στον χώρο. Αρχ. Μακαρίου Γ, Τερσεφάνου, Λάρνακα, Τετάρτη-Σάββατο 19:00-23:00, Κυριακή 12:00-15:30.


 
Τα Πιατάκια
Ο Roddy Damalis, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Τα Πιατάκια» πιστεύει ότι η ενέργεια που βάζουµε στη δηµιουργία ενός γεύµατος είναι ένα από τα πιο σηµαντικά συστατικά του. Το φαγητό και η δηµιουργία του, είναι για αυτόν ένα µέσο επικοινωνίας και σύνδεσης µε όσους προσκαλεί στο µαγαζί του να γευτούν όλα αυτά που έχει να «πει». Αυτή η αισθαντική και αισθησιακή σχέση του µε το φαγητό αλλά και µε τους ανθρώπους στους οποίους µαγειρεύει, διαφαίνεται στα πιάτα του καθώς και στην επιτυχία του µαγαζιού του, που χρόνια τώρα, όποια µέρα και να πας, θα το βρεις γεµάτο. Οι γεύσεις που διαλέγει ως βάση των πιάτων του είναι αυτές της κυπριακής παράδοσης, οι οποίες επιδέχονται λίγα «τσιµπήµατα» και λίγα «πειράγµατα» από δω κι από κει, ανακατεύονται και συγχωνεύονται µε άλλες κουζίνες και τεχνικές και αναδοµούνται ως κάτι καινούριο µε ολόδική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Νικοδήµου Μυλωνά 7, Λεµεσός, 25745017, ∆ευτέρα-Σάββατο 18:00-23:00.


 Στου Ρουσιά
Ξεκίνησε σαν µια µικρή παραδοσιακή ταβερνούλα σε µια µικρή, γραφική στοά στη Λάρνακα. Οι φανατικοί (Λευκωσιάτες) θαµώνες του Ρουσιά όµως, «δούλεψαν» ακούραστα για χρόνια ώστε να πείσουν τους ιδιοκτήτες να ανοίξουν ακόµα ένα µαγαζί στην πρωτεύουσα. Το 2018 εισακούστηκαν οι προσευχές των Λευκωσιατών και καλωσόρισαν το νέο ταβερνάκι του Ρουσιά σε ένα πανέµορφα ανακαινισµένο γωνιακό σπίτι στον Άγιο ∆οµέτιο. Το βραβευµένο εστιατόριο µε το βραβείο «Κυπριακή Κουζίνα 2019» στους Χρυσούς Σκούφους, έχει αγαπηθεί και στηριχθεί και στις δύο πόλεις για την προσεγµένη τους αισθητική, το ποιοτικό και νόστιµο κυπριακό φαγητό, το καλό σέρβις και για τα µικρά διαµαντάκια στο µενού που ξεχωρίζουν και φέρνουν τους πελάτες πίσω ξανά και ξανά. Τα διαµαντάκια στα οποία αναφέροµαι είναι φυσικά το σήµα κατατεθέν τους τα καλοϊρκά, τα παραδοσιακά κυπριακά ραβιολάκια, µε γέµιση από µυρωδάτο κρέας που θυµίζουν καλογερικό σκούφο. Το αξιοσηµείωτο µε τα καλοϊρκά είναι ότι αποτελούσε µια πολύ παλιά και δυστυχώς ξεχασµένη συνταγή του τόπου µας, την οποία έχει επιτυχώς αναβιώσει και καταστήσει ξανά δηµοφιλή, το συγκεκριµένο εστιατόριο. Αξίζουν επίσης αναφοράς οι ζουµερές και νόστιµές τους σιεφταλιές καθώς και το συκώτι µαγειρεµένο σε χυµό ροδιού. ∆ηµοκρατίας 31, Άγιος ∆οµέτιος, Λευκωσία, 70088848, ∆ευτέρα-Κυριακή 12:00-23:00/ Νικόλαου Λανίτη, Λάρνακα, 24400676, 99243870, ∆ευτέρα-Σάββατο 12:00-23:00, Κυριακή 19:00-23.00 (θερινό ωράριο) 12.00-23.00 (χειµερινό).


 Μουσικός
Μια µικρή συµβουλή θα σας δώσω αγαπητά µου παιδιά όσον αφορά αυτήν την ταβέρνα: κράτηση να κάνετε. Είτε καθίσετε στην εσωτερική αυλή του πανέµορφου πετρόκτιστου σπιτιού κάτω από τις κληµαταριές και δίπλα από τις καµάρες (για καλοκαιρινά βράδια ισχύει αυτό, εκτός αν είστε ΟΗΚ), είτε στο ζεστό εσωτερικό, το σίγουρο είναι ότι εδώ θα φας το πιο θεσπέσιο χωριάτικο χαλλούµι της ζωής σου. Γιατί τόσο θεσπέσιο άραγε; Γιατί αγαπητέ αναγνώστη, την ώρα που παραγγέλνεις εσύ το χαλλουµάκι σου, αυτό ψήνεται εκείνη ακριβώς την ώρα µέσα στο καζάνι. Το βγάζουν ολόφρεσκο και αχνιστό το κυλάνε µέσα σε αλάτι και σου το σερβίρουν. Μιας και βρίσκεσαι στην περιοχή οφείλεις να αποτίνεις φόρο τιµής και στο κολοκάσι καππαµά, καθώς και στο κοτόπουλο σουβλάκι τους, το οποίο δεν έχει σχέση καµία µε την περιοχή, είναι όµως µαλακό σαν λουκουµάκι. Κυριάκου Μάτση 6, Αµµόχωστος, 23828833, ∆ευτέρα-Σάββατο 18:00-23:00.


 Dionysus Mansion
Βραβευµένο πρόσφατα µε το βραβείο «Κυπριακή Κουζίνα 2019» στους Χρυσούς Σκούφους, το Dionysus Mansion έχει λάβει την αναγνώριση που του αξίζει, ως άξιος γαστρονοµικός εκπρόσωπος της κυπριακής κουζίνας. Εξάλλου, το ποιοτικό και πραγµατικά εξαιρετικό του φαγητό, η άψογη εξυπηρέτηση και η ευχάριστη αισθητική είναι όλα παράγοντες που έχουν κερδίσει και τον κόσµο της Κύπρου από τότε που άνοιξε τις πόρτες του το 2016. Ο καταξιωµένος chef ∆ηµήτρης Χαϊδεµένος στην κουζίνα, δηµιουργεί εµπνευσµένα και πανέµορφα πιάτα που κάνουν τον ουρανίσκο µας να παραληρεί και να ζητά διαρκώς κι άλλα. Ερχόµενος εδώ, µπορείς να περιµένεις καινοτόµα πιάτα µε διασκεδαστικές πειραµατικές πινελιές, κυπριακότατες γεύσεις, ζεστή ατµόσφαιρα και προσιτές τιµές. Ιουνίου 16, Λεµεσός, 25222210, ∆ευτέρα-Κυριακή 12:30-00:00.

Dafne
Με ένα µενού που κρατά και αναδεικνύει την ουσία της κυπριακής κουζίνας, το DAFNE σερβίρει κλασικά πιάτα, εµπνευσµένα από τις παραδοσιακές γεύσεις της Κύπρου αλλά εµπλουτισµένες µε σύγχρονες πινελιές. Το πανέµορφο και κοµψότατο εστιατόριο, έχει σχεδιαστεί να θυµίζει παραδοσιακό πετρόκτιστο αρχοντικό, αποδοµένο σε µια άκρως φινετσάτη και καλαίσθητη εκδοχή. Με ορεκτικά που θυµίζουν την κουζίνα της γιαγιάς όπως οι «κατσούρες», δηλαδή τηγανητό χωριάτικο ψωµί σε ελαιόλαδο, σερβιρισµένο µε λούντζα κρασάτη και τηγανητό αβγό ή κυρίως πιάτα που αξιοποιούν πλήρως τους τοπικούς µας «θησαυρούς» όπως το καραµελωµένο χοιρινό κότσι µε σάλτσα Κουµανδαρίας ή το λαβράκι µε ντρέσινγκ εσπεριδοειδών, πρωτίστως µας ανοίγει η όρεξη και δευτερευόντως, µας ευφραίνεται η ψυχή. Βραβεύτηκε µε το βραβείο «Κυπριακή Κουζίνα 2019» στους Χρυσούς Σκούφους. Parklane Resort & Spa, Γιάννου Κρανιδιώτη 11, Λεµεσός, 25862000, ∆ευτέρα-Κυριακή 12:00-23:00.

Περιοδικό Go, τεύχος 97.

  Άρτεμις Ευαγόρου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...