Πολιτικά κόμματα τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, σχετικά με την άρνησή του να δεχθεί έλεγχο του Κοινοβουλίου από τον Γενικό Ελεγκτή και το θέμα θα τεθεί και σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
 
Χθες ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ύστερα από συνάντησή του με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, δήλωσε πως «η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, σε σχέση με τον έλεγχο της Βουλής από τον Γενικό Ελεγκτή, είναι ξεκάθαρη. Η Βουλή πρέπει να ελέγχεται από τον Γενικό Ελεγκτή, όπως ελέγχονται όλοι οι υπόλοιποι θεσμοί που διαχειρίζονται χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου».
 
 
Ανέφερε επίσης πως «η μάχη κατά της διαφθοράς είναι μια συνεχής μάχη και είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους». «Γι αυτό κι εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή καθώς θεωρούμε ότι είναι ένας θεσμός που αποτελεί την πρώτη άμυνα για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
 
Από πλευράς του ο Γενικός Ελεγκτής δήλωσε: Από τις αντιδράσεις των κομμάτων, αντιλαμβάνομαι ότι δεν ήταν στις προθέσεις του νομοθετικού Σώματος ο αποκλεισμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όπως είχαμε καταγράψει και στην επιστολή μας, με τον τρόπο που σήμερα έχει τροποποιηθεί το Σύνταγμα, θεωρούμε προφανές ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει αποκλειστεί από τον έλεγχο της Βουλής. Η έγνοια μας, και αυτό περιλάβαμε και στην επιστολή μας, ήταν να μην υπήρξε βούληση για να υπάρξει νέα τροποποίηση του Συντάγματος. Χαίρομαι που τα κόμματα τοποθετούνται ότι δεν είναι αυτή η βούλησή τους και πιστεύω ότι, με τον τρόπο που είναι σήμερα διατυπωμένο το Σύνταγμα, όπως τροποποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019, είναι κατ’ εμάς σαφές ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα μπορεί να προχωρήσει κανονικά στον έλεγχο».
 
 
Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως, «αναμφίβολα, άλλο είναι το θέμα της οικονομικής αυτονομίας της Βουλής και άλλο ο έλεγχος που διενεργείται από τον Γενικό Ελεγκτή προς όλους τους κρατικούς θεσμούς που χειρίζονται δημόσιους πόρους».
 
«Αν απώτερος μας στόχος είναι η διαφάνεια, εμείς πρώτοι θα πρέπει να την επιδιώκουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
 
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής υποδεικνύει πως «σε μια περίοδο όπου οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι από τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς που δικαιολογημένα τους καθιστούν καχύποπτους έναντι των εξουσιών και θεσμών του κράτους, η διαφωνία που προκύπτει μόνο ζημιά προκαλεί στην εικόνα της Βουλής των Αντιπροσώπων».
 
Τέλος, η Ειδική Αντιπρόσωπος της Κ.Σ. του (ΚΣ ΟΑΣΕ) για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε ανάρτησή της υποδεικνύει πως «ο έλεγχος είναι ζητούμενο για λόγους διαφάνειας και προσθέτει πως η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει καθήκον να ελέγχει τη διαχείριση δημοσίου χρήματος».