Καταγάλανα νερά, που απλώνονται μπροστά σε χρυσές ακτογραμμές, απόκρημνοι βράχοι και μονοπάτια της φύσης έτοιμα να τα εξερευνήσεις, παραλιακοί πεζόδρομοι που οδηγούν σε κοσμοπολίτικα στέκια που (υπερ)καλύπτουν κάθε είδους ανάγκη για διασκέδαση. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο εξωτικό σημείο του παγκόσμιου χάρτη, αλλά για τον γειτονικό Πρωταρά, τον προορισμό που αγαπούν χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη και ο οποίος φέτος επιστρέφει ακόμα πιο δυναμικά για να μας φτιάξει τη διάθεση, όταν η μόνη επιλογή είναι διακοπές στην Κύπρο.
 
Πάμε μια βόλτα
Σε μια έκταση τεσσάρων χιλιομέτρων ο παραλιακός πεζόδρομος που ενώνει την περιοχή Περνέρα με την παραλία Fig Tree Bay καθώς και το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Νικολάου με την παραλία Λούμα, προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να εξερευνήσει με τον καλύτερο τρόπο την περιοχή και να ανακαλύψει έναν πραγματικό θησαυρό από μαγευτικές παραλίες. Ο παραλιακός πεζόδρομος, κατά μήκος του οποίου υπάρχουν μικρές πλατείες που εκτείνονται προς τη θάλασσα είναι το ιδανικό μέρος για περπάτημα ή τζόκινγκ, ενώ προσφέρει μια εκπληκτική θέα κάθε ώρα της ημέρας.
 

 
Φυσική ομορφιά
Αν είσαι λάτρης της φύσης, ετοιμάσου για μεγάλες εξερευνήσεις στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, μια περιοχή παρθένας ομορφιάς. Καλύπτοντας έκταση 385 εκταρίων, το δασικό πάρκο βρίσκεται στο βραχώδες ακρωτήρι του Κάβο Γκρέκο, ανάμεσα στα δημοφιλή θέρετρα της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά. Περπάτησε στα μονοπάτια της φύσης με τα μικρά πεύκα και κυπαρίσσια, ενώ μην παραλείψεις να κάνεις μια στάση για να θαυμάσεις από ψηλά την υπέροχη θέα της γαλαζοπράσινης θάλασσας που απλώνεται μπροστά σου. Μάλιστα, ένα από τα μονοπάτια αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Μεγάλης Απόστασης Ε4, που εκτείνεται από το Γιβραλτάρ μέχρι την Κύπρο, και μέρος της Πολιτιστικής Διαδρομής Αφροδίτη. Στην περιοχή υπάρχουν, επίσης, ειδικά μονοπάτια για ποδηλασία.
 
Άγιος Νίκανδρος Εθνικό Δασικό Πάρκο
Ο εκδρομικός χώρος βρίσκεται πάνω σε ύψωμα κοντά στην παραλία Λάντα, ανάμεσα στις παραλίες Μακρόνησος και Nissi Beach και προσφέρει μια υπέροχη θέα του γαλάζιου της θάλασσας, συνδυασμένη με το πράσινο της περιοχής, που αποτελείται κυρίως από ακακίες και πεύκα. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στη γύρω περιοχή και να βουτήξουν στα κρυστάλλινα νερά της παραλίας της Λάντας.

 
Ένας άλλος κόσμος
Μία από τις πιο δημοφιλείς περιοχές για κατάδυση στην Κύπρο είναι και το Κάβο Γκρέκο, χάρη στη ζεστή θερμοκρασία της θάλασσας και τα καθαρά νερά που επιτρέπουν ορατότητα 30 μέχρι 40 μέτρων. Η πανίδα του βυθού περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα είδη.
 
Σπηλιές
Το σημείο είναι κατάλληλο για αρχάριους δύτες, μιας και το βάθος είναι σχετικά μικρό – από έξι μέχρι δώδεκα μέτρα. Η είσοδος στο νερό είναι λίγο δύσκολη, λόγω του ότι θα πρέπει να κουβαλήσεις τον εξοπλισμό σου σε απόσταση περίπου 50 μέτρων, περπατώντας πάνω σε βράχους. Οι σπηλιές είναι εντυπωσιακές, η ορατότητα αρκετά καλή και η είσοδος και έξοδος απ’ αυτές πολύ εύκολη.

 

 
Εκκλησία Αγίων Αναργύρων
Σημείο εύκολα προσβάσιμο, φτάνοντας εκεί το μόνο που έχεις να κάνεις είναι κατέβεις τα 50 περίπου σκαλιά που οδηγούν στη θάλασσα. Στο σημείο εισόδου το βάθος είναι περίπου εννέα μέτρων και σου δίνει τη δυνατότητα να θαυμάσεις την πλούσια βλάστηση από διάφορα είδη, τους τεράστιους βράχους που υψώνονται, καθώς και αρκετά είδη ψαριών. Η περιοχή προσφέρεται για πολλών ειδών καταδύσεις, αφού προχωρώντας προς τα μέσα υπάρχει μεγάλο βάθος για πιο τεχνικές καταδύσεις. 
 
Πάνω στο κύμα
Περισσότερες από 30 μαγευτικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, οι οποίες έχουν αξιολογηθεί με άριστα για την ποιότητα των υδάτων τους, ενώ οι περισσότερες από αυτές είναι επίσης βραβευμένες με τη Γαλάζια Σημαία, συνθέτουν το μαγευτικό σκηνικό που θα αντικρίσεις σε μία έκταση 10 χιλιομέτρων, από την περιοχή Κάππαρης μέχρι τον Κόννο. Μερικές από αυτές είναι:

 

 
Κόλπος Συκιάς (Fig Tree Bay)
Παραλία ιδιαίτερα δημοφιλής για την όμορφη και ψιλή αμμουδιά της, καθώς και για τα καταγάλανα νερά της. Περιλαμβάνει εγκαταστάσεις με αποχωρητήρια, αποδυτήρια, κρεβατάκια θαλάσσης, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ, ενώ η ευρύτερη περιοχή έχει ποικιλία καταλυμάτων, εστιατορίων και περιπτέρων. Στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνεται, επίσης, η πρόσβαση σε άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένου και ενός ειδικού τροχοκαθίσματος στον ναυαγοσωστικό πύργο.
 
Παραλία Νησί (Nissi Beach)
Σε έκταση 600 μέτρων, η παραλία θεωρείται από τις πιο διάσημες της περιοχής, προσελκύοντας μεγάλα πλήθη λόγω του θελκτικού συνδυασμού μουσικής, μπαρ και πάρτι. Καλυμμένη με ψιλή, χρυσή αμμουδιά, η παραλία σχηματίζεται μέσα σε ένα φυσικό κόλπο κι έχει ρηχά και ήρεμα νερά που προστατεύονται από τους ανέμους.
 
 
Κόλπος Νησί
Από τις ομορφότερες του νησιού, η παραλία διαθέτει ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την ακτογραμμή, ενώ η παραλία Μακρόνησος είναι προσβάσιμη εύκολα, συνάμα με τον Αρχαιολογικό της Χώρο Τάφοι του Μακρόνησου.
 
Μακρόνησος
Ένας γραφικός συνδυασμός τριών κόλπων που εκτείνεται σε 350 μέτρα μήκους. Οι εγκαταστάσεις στην παραλία περιλαμβάνουν αποχωρητήρια, αποδυτήρια, κρεβατάκια θαλάσσης, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ, ενώ υπάρχει κοντά ένα παντοπωλείο.
 
Κόννος
Ανάμεσα στο Ακρωτήρι Γκρέκο και τον Πρωταρά, ο Κόννος αποτελεί μία από τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού. Η κάθοδος προς την παραλία είναι κατάφυτη με πεύκα και πράσινο, ενώ η θέα από την κορυφή κόβει την ανάσα. Η παραλία παρέχει πρόσβαση σε όλα όσα το Εθνικό Δασικό Πάρκο προσφέρει, συμπεριλαμβανομένης της πεζοπορίας και των καταδύσεων.
 
 
Κάππαρης
Μικρή παραλία, που βρίσκεται κοντά στο κυρίως παραλιακό μέτωπο του δημοφιλούς τουριστικού θερέτρου του Πρωταρά, σχετικά απομονωμένη και τοποθετημένη στο τέλος ενός δρόμου χιλίων μέτρων.
 
Άμμος του Καμπούρη
Εκτείνεται ανάμεσα στις εκπληκτικές Θαλάσσιες Σπηλιές της Αγίας Νάπας και στην παραλία Λιμνάρα. Η μικρή, ήσυχη παραλία είναι κυρίως βραχώδης με αμμώδες κέντρο που καλύπτεται με ψιλή, χρυσή άμμο.
 
 
Αγία Τριάδα
Η παραλία βρίσκεται στο Παραλίμνι, εκτείνεται σε ένα δημοφιλές θέρετρο και μπορεί να είναι περήφανη για την όμορφη, ψιλή και χρυσή αμμουδιά της, καθώς και για τα κρυστάλλινα νερά της. Εκτός από την όμορφη ακτή, υπάρχει ένα γραφικό ψαρολίμανο και ένα κομψό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα.
 
Παραλία Αγία Θέκλα
Όμορφη, παράκτια λωρίδα εντός της προστατευόμενης ζώνης του δικτύου Natura 2000, η παραλία πήρε το όνομά της από την Αγία Θέκλα, στην οποία είναι αφιερωμένος ο λαξευτός ναός και η καινούρια άσπρη εκκλησία που βρίσκονται κοντά. Ένας πεζόδρομος δίνει τη δυνατότητα για μια ξέγνοιαστη βόλτα από την παραλία είτε προς το γραφικό ψαρολίμανο του Ποταμού του Λιοπετριού, είτε προς την παραλία Βαθιά Γωνιά. Η παραλία παρέχει ένα ειδικό τροχοκάθισμα στο ναυαγοσωστικό πύργο, ώστε άτομα με αναπηρία να μπαίνουν στη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια των ναυαγοσωστών. 
 
 
A day in the city
Ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (και όχι μόνο), η ευρύτερη περιοχή εκτός από τις αμέτρητες επιλογές σε διαμονή -εστιατόρια που καλύπτουν από παραδοσιακά μέχρι fusion  πιάτα, μοναδικές shopping εμπειρίες και ξέφρενη νυχτερινή διασκέδαση- διαθέτει, επίσης, έναν μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών χώρων αλλά και σημείων ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, που συνδέουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Μερικοί από αυτούς είναι:
 
Παραδοσιακό Σπίτι
Πρόκειται για μια παλιά παραδοσιακή κατοικία στο Παραλίμνι, κτισμένη στις αρχές του 19ου αιώνα και ποσανατολισμένη με τον ηλιακό προς τον Νότο, η οποία αποτελείτο από το δίχωρο δωμάτιο, ένα μικρότερο δωμάτιο με καμάρα, τον ηλιακό με δύο καμάρες. Το 2010 αναπαλαιώθηκε, ενώ ο χώρος λειτουργεί και ως εκθεσιακός. Η συλλογή και ταξινόμηση έγινε με βάση τα δημιουργήματα της λαϊκής κυπριακής τέχνης. Τα εκθέματα έχουν ποικίλη ηλικία και μέσα από αυτά μπορεί κάποιος να μελετήσει τις ρίζες της ζωής και την παράδοση.
 
 
Άγιος Νικόλαος
Ακριβώς δίπλα από τη θάλασσα, κοντά στο μικρό λιμανάκι όπου δένουν οι βαρκάρηδες τα πλεούμενα τους, μικρό και ασπρογάλανο, το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, θυμίζει τα αιγαιοπελαγίτικα νησιώτικα εκκλησάκια.
 
Προφήτης Ηλίας
Λίγα μέτρα από την καρδιά του Πρωταρά, πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο βρίσκεται το πετρόκτιστο, βυζαντινού τύπου ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, το οποίο μπορείς να παρατηρήσεις από οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι, ιδιαίτερα τα βράδια που παρουσία του τονίζεται από το φως των προβολέων. Για να το επισκεφτείς πρέπει να ανεβείς τα 153 απότομα σκαλοπάτια, ενώ φτάνοντας εκεί η θέα από ψηλά είναι πραγματικά μαγευτική.
 
 
Μουσείο Θάλασσα
Το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας δημιουργήθηκε με στόχο να παρουσιάσει τον ρόλο και τη σημασία της θάλασσας στην ιστορία της Κύπρου, από την παλαιοντολογία μέχρι σήμερα. Ο χώρος διαιρείται σε παλαιοντολογικά, γεωλογικά, αρχαιολογικά και τα θαλάσσιας ζωής εκθέματα που παρουσιάζονται σε υποδαπέδιες γυάλινες προθήκες, με άλλα να τοποθετούνται ελεύθερα στον χώρο και άλλα να κρέμονται από την οροφή.
 
Πάρκο Γλυπτικής Αγίας Νάπας
Ένα μοναδικό μείγμα διεθνούς τέχνης και τοπικής φύσης, το Πάρκο Γλυπτικής αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό έργο αλλά και το νέο σημείο αναφοράς της πόλης. Εκεί, κάθε χρόνο καλλιτέχνες από κάθε γωνιά του κόσμου συμβάλλουν με την αμίμητη επαφή τους στην επέκταση του πάρκου.
 
 
Ocean Aquarium
Μια πραγματικά εντυπωσιακή εμπειρία, την οποία μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια. Ένα μαγικό ταξίδι στο οποίο θα συναντήσεις 400 διαφορετικά είδη της θαλάσσιας ζωής, όπως χέλια, χελώνες και μια τεράστια ποικιλία από κοράλλια που συνήθως κρύβονται μέσα στους απέραντους ωκεανούς.
 
Μουσείο Αγίας Άννας
Στο κέντρο του Παραλιμνίου, βρίσκεται η αρχαία βυζαντινή εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Άννα, η οποία ανήκει στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και είναι ένα από τα ιστορικά αξιοθέατα που επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Έχει ανακηρυχθεί από το τμήμα Αρχαιοτήτων ως μουσείο από το 1985 και περιλαμβάνει πολλά εκκλησιαστικά εκθέματα.
 
Μοναστήρι της Αγίας Νάπας
Στη μέση του χωριού, είναι λαξευμένο σε βράχο και χτίστηκε με τη μορφή ενός μεσαιωνικού κάστρου γύρω στο 1500 μ.Χ., ενώ η παλιά συκομουριά μπροστά στην νότια πύλη πιστεύεται ότι είναι πάνω από 600 ετών. Όταν δύει ο ήλιος, η περιοχή μεταμορφώνεται. Εκατοντάδες νέοι από κάθε μερικά του πλανήτη συρρέουν στα στενά δρομάκια γύρω από την κεντρική πλατεία, δημιουργώντας μια κατάσταση που θυμίζει ξέφρενο υπαίθριο πάρτι.
 
 
Η πλατεία με τις τρεις εκκλησιές
Ανοιχτή για το κοινό, σήμερα πλέον λειτουργεί και ως μουσείο. Βρίσκεται στα διοικητικά όρια της περιοχής Παραλιμνίου και θεωρείται ως η μεγαλύτερη πλατεία εκκλησιών στην Κύπρο με τρεις εκκλησίες στο κέντρο της πόλης. Δύο από τις εκκλησίες είναι αφιερωμένες στον Άγιο Γεώργιο και μια στην Αγία Άννα, που είναι η παλαιότερη από τις τρεις.

Let’s have some fun
Δημοφιλής σε όλο τον πλανήτη για τα πάρτι και τη νυχτερινή ζωή της, η περιοχή διαθέτει δεκάδες club, bar και εστιατόρια που προσφέρουν ένα κράμα ευρωπαϊκής διασκέδασης σε ξέφρενους ρυθμούς, ενώ την ίδια ώρα εκλεπτυσμένα μαγαζιά με γούστο και φινέτσα οδηγούν κατευθείαν στη νέα εποχή. Στα περίχωρα θα μεταβείς για να γευτείς την παράδοση, με τη Δερύνεια, το Λιοπέτρι και τη Σωτήρα να διαθέτουν μερικές από τις καλύτερες και πιο δημοφιλείς παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού, ωδή στην κυπριακή κουζίνα.

 
 
Περιοδικό Go, τεύχος 116.