Άνιση μεταχείριση καταγγέλλουν οι αγρότες που αρδεύουν τα τεμάχιά τους από ιδιωτικές γεωτρήσεις, σε σχέση με τους αγρότες που η κυριότερη πηγή άρδευσής τους είναι τα κυβερνητικά υδατικά έργα. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η Κυβέρνηση παρέχει νερό για άρδευση σε τεμάχια από τα κυβερνητικά αρδευτικά δίκτυα σε τιμή πολύ χαμηλότερη από ό,τι κοστίζει στους αγρότες που αρδεύουν τα τεμάχια τους από ιδιωτικές γεωτρήσεις λόγω της απουσίας κυβερνητικών υδατικών έργων. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι αγρότες που αρδεύονται από τον Νότιο Αγωγό χρεώνονται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων στην τιμή των 17 σεντ το κυβικό μέτρο. 

Αντίθετα, στους αγρότες που διαθέτουν δικές τους γεωτρήσεις το κόστος ανέρχεται στα 60 σεντ το κυβικό μέτρο και συμπεριλαμβάνει 40 σεντ με βάση τους μετρητές νερού και ΑΗΚ και άλλα 20 σεντ για το κόστος διατήρησης των τουρμπινών άντλησης νερού από διατρήσεις. Σύμφωνα με τους επηρεαζόμενους αγρότες, σε αντίθεση με όσους αρδεύονται από κυβερνητικά υδατικά έργα, αυτοί επωμίζονται και το κόστος ανόρυξης γεωτρήσεων, αλλά πολλές φορές και το κόστος μεταφοράς ηλεκτρισμού και τοποθέτησης μετρητών. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η παρατεταμένη ανομβρία αυξάνει τα προβλήματα αγροτών

Οι αγρότες ζητούν από την Πολιτεία ίση αντιμετώπιση και καλούν την Κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές έτσι ώστε να μην υπάρχει δυσμενής διάκριση από τη στιγμή που πωλούν το ίδιο προϊόν στην ίδια αγορά, ενώ το κόστος για την παραγωγή τους είναι δυσβάσταχτο. 

Προειδοποιούν μάλιστα πως θα βγουν στους δρόμους αν δεν εξευρεθούν τρόποι για επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος που αντιμετωπίζουν.

Το υπουργείο Γεωργίας αναγνωρίζει το πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Η διαφορά στα έξοδα ανά τόνο κατανάλωσης νερού είναι σημαντική και πρέπει να εξευρεθούν λύσεις, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο ισχυρίζονται οι παραγωγοί. Ο υπουργός Γεωργίας, θέλοντας να προχωρήσει με ορθολογικές, νόμιμες και βιώσιμες λύσεις επί του θέματος, έχει δώσει οδηγίες στα αρμόδια τμήματα του υπουργείου του, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Τμήμα Γεωργίας και Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, ώστε να προχωρήσουν με ειδικές μετρήσεις για αξιολόγηση του προβλήματος και εισηγήσεις για επίλυσή του. Οι μετρήσεις έχουν ήδη γίνει και φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται η σημαντική διαφορά στην αξία κατανάλωσης νερού, όχι όμως της τάξης των 40 και πλέον σεντ ανά τόνο που ισχυρίζονται οι παραγωγοί. Αυτό που απομένει τώρα είναι να εξευρεθούν λύσεις άμβλυνσης του προβλήματος. 

Πληροφορίες του «Φ» από αρμόδια πηγή του υπουργείου Γεωργίας αναφέρουν ότι μια από τις λύσεις που εξετάζεται είναι η προώθηση ενός σχεδίου διευκόλυνσης και επιχορήγησης των παραγωγών που αρδεύουν από γεωτρήσεις, έτσι ώστε να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ηλεκτρισμού για λειτουργία των τουρμπίνων άντλησης νερού. Αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια για άντληση νερού από μεγάλα βάθη, μειώνεται με τον τρόπο αυτό και το κόστος της άντλησης. Πρόκειται για μια διευθέτηση που, αν εφαρμοστεί, πέραν από την περιβαλλοντική της διάσταση θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά και άλλα οφέλη στους επηρεαζόμενους παραγωγούς. Το υπουργείο εξετάζει και άλλες δυνατές λύσεις, που θα συνάδουν με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία από τη μια και θα είναι βιώσιμες από την άλλη.