Υποχωρούν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφώσει η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με αφορμή και την τελευταία παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ.

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημειώνει βουτιά 4,8% μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα εξετάσει ένα νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια στην πρώην βρετανική αποικία μετά τις μαζικές και συχνά βίαιες κινητοποιήσεις πέρυσι υπέρ της δημοκρατίας. 

Η ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον. “Εάν αυτό συμβεί, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα πολύ σθεναρά”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Πεκίνο είχε αναφέρει νωρίτερα ότι “δεδομένων των νέων συνθηκών και αναγκών” σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει ένα νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής για να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite σημειώνει πτώση 1,5%, ενώ ο Shenzhen Composite υποχωρεί σε ποσοστό 1,6%. 

Ο ιαπωνικός Nikkei σημειώνει πτώση 0,8% στις 20.388,16 μονάδες. 

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρεί 1,6%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 χάνει 0,9%. Οι δείκτες σε Σιγκαπούρη και Ταϊβάν υποχωρούν 2% και 1,8% αντίστοιχα. 

Πηγή: Capital.gr