Οι διαδικτυακές πλατφόρμες Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft και Google κόβουν όποιες ειδήσεις θεωρούν ψευδείς για την πανδημία COVID κρίνοντας ότι είναι παραπληροφόρηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 29 Ιουλίου τις εκθέσεις τους σχετικά με τα μέτρα  που έλαβαν τον Ιούνιο και καλούν και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες να υπογράψουν. 

Για παράδειγμα, η εκστρατεία του TikTok για την υποστήριξη του εμβολιασμού σε συνεργασία με την ιρλανδική κυβέρνηση συγκέντρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές και πάνω από 20.000 «μου αρέσει» (likes). Η Google συνέχισε να συνεργάζεται με τις αρχές δημόσιας υγείας για την παρουσίαση πληροφοριών σχετικά με τις τοποθεσίες εμβολιασμού στην αναζήτηση και τους χάρτες της Google, μια λειτουργία που είναι διαθέσιμη στη Γαλλία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Ελβετία. Στο Twitter, οι χρήστες μπορούν πλέον να εκπαιδεύουν αυτοματοποιημένα συστήματα για τον καλύτερο εντοπισμό παραβιάσεων της πολιτικής της πλατφόρμας όσον αφορά την παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποικίλει το μέγεθος της ζημιάς στις εταιρείες 

Η Microsoft επέκτεινε τη συνεργασία της με την NewsGuard, μια επέκταση του προγράμματος πλοήγησης Edge που προειδοποιεί για τους δικτυακούς τόπους που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες. Το Facebook συνεργάστηκε με διεθνείς υγειονομικές αρχές για την αύξηση της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων, καθώς και με ερευνητές του Κρατικού Πανεπιστημίου του Michigan (MSU) για την καλύτερη ανίχνευση και αναγνώριση των deepfake. Το πρόγραμμα της Επιτροπής για την παρακολούθηση της παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό παρατάθηκε έως το τέλος του 2021 και οι εκθέσεις θα δημοσιεύονται πλέον κάθε δύο μήνες. Η επόμενη δέσμη εκθέσεων θα δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο.

Οι εκθέσεις παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες που απεικονίζουν τις ενέργειες που έγιναν για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τον COVID-19 και τον αντίκτυπο αυτών των ενεργειών έως τον Ιούνιο του 2021. Μερικά παραδείγματα από τις εκθέσεις όπως παρουσιάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

● Το Twitter αναφέρει ότι τον κεντρικό του κόμβο COVID «covid19.twitter.com» έχουν επισκεφθεί πάνω από 160 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από δύο δισεκατομμύρια φορές. Από την ενημέρωση πέρυσι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αμφισβήτησαν 11,7 εκατομμύρια λογαριασμούς, ανέστειλαν 1496 λογαριασμούς (+156 σε σύγκριση με τον Μάιο) και κατάργησαν πάνω από 43010 Tweets παγκοσμίως (+5110 σε σύγκριση με τον Μάιο) για παραβίαση του COVID-19. 19 παραπλανητική πολιτική πληροφοριών. Επίσης, τον Ιούνιο το Twitter ξεκίνησε ένα «101 Course on Getting Started with the Twitter API» για φοιτητές και ερευνητές που διεξάγουν ακαδημαϊκή έρευνα για να τους βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα το εργαλείο διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογών Twitter (API). Το API επιτρέπει στους ερευνητές να αποκτήσουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε μεγάλο όγκο δεδομένων από το Twitter.

● Η Microsoft αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2021, η εμπειρία του Bing COVID είχε 2.405.231 προβολές στην ΕΕ, παρουσιάζοντας αύξηση 15% στις προβολές έναντι του προηγούμενου μήνα (+363.692). Επίσης, η Microsoft Advertising απέτρεψε 1.583.881 διαφημίσεις που παραβιάζουν τις πολιτικές διαφημίσεών της (συμπεριλαμβανομένου του COVID-19 και των εμβολίων) που αγγίζουν τους χρήστες στην ΕΕ, σημαντική αύξηση από τον Απρίλιο (+1.233.427) και μικρή αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο (+55.955).

● Η Google ανέφερε ότι έλαβε μέτρα έναντι 14.895 διευθύνσεων URL στο AdSense τον Ιούνιο, αύξηση σε σύγκριση με τον Μάιο (+2.013) και τον Απρίλιο (+4.346), με την πιο αξιοσημείωτη αύξηση των ενεργειών που έγιναν στη Γαλλία (+1.065 σε σύγκριση με τον Μάιο και +2.370 σε σύγκριση με τον Απρίλιο ). Ταυτόχρονα, ο αριθμός των διαφημίσεων και των λογαριασμών διαφημίσεων που απορρίφθηκαν για παραβίαση των πολιτικών διαφήμισης COVID είναι σύμφωνος με αυτούς που αναφέρθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο.

● Το Facebook αναφέρει ότι τον Ιούνιο αφαίρεσε πάνω από 76 χιλιάδες κομμάτια περιεχομένου στην ΕΕ στο Facebook και το Instagram, για παραβίαση των πολιτικών τους για COVID-19 και  για παραπληροφόρηση εμβολίων, συνεχίζοντας μια τάση σημαντικής αύξησης από τον προηγούμενο μήνα (+ 14.000). Επιπλέον, η εταιρεία ανέφερε τη συνεργασία της με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU) για την προώθηση της ικανότητας εντοπισμού και απόδοσης ψεύτικων ειδήσεων. 

● Το TikTok αναφέρει για τη συνεχιζόμενη δράση του για την εφαρμογή μιας ετικέτας COVID, με μειωμένο αριθμό τέτοιων ετικετών έως τον Ιούνιο στην ΕΕ (-26.403). Μια ετικέτα εμβολίου εφαρμόζεται σε όλα τα βίντεο εμβολίων COVID-19 και ένα banner ανακατευθύνει τον χρήστη επαληθεύσιμες, έγκυρες πηγές πληροφορίες. Για τον έλεγχο των γεγονότων υπάρχουν εξωτερικοί εμπειρογνώμονες και ενημερώνουν για την παραπληροφόρηση σχετικά με το εμβόλιο COVID-19. Ενημερώνουν τους χρήστες εάν ένα βίντεο έχει επισημανθεί ότι περιέχει ατεκμηρίωτα περιεχόμενο. Εάν ένας χρήστης προσπαθήσει στη συνέχεια να μοιραστεί το βίντεο, θα του ζητηθεί να κάνει παύση και εξετάσει  την επόμενη κίνησή του  προτού επιλέξουν να το «ακυρώσουν».

Θετικές αντιδράσεις

Η αντιπρόεδρος   Βιέρα Γιούροβα, αρμόδια για τις αξίες και τη διαφάνεια, δήλωσε: «Το πρόγραμμα παρακολούθησης της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό μας βοηθά να αποκτήσουμε μια εικόνα των σημαντικών μέτρων που εφαρμόζουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες. Καθώς οι νέες μεταλλάξεις του ιού εξαπλώνονται και οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς, είναι ζωτικής σημασίας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Προσβλέπουμε στην ενίσχυση του κώδικα δεοντολογίας.» Ο   Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, πρόσθεσε: «Η ΕΕ τήρησε την υπόσχεσή της να χορηγήσει επαρκείς δόσεις για τον ασφαλή εμβολιασμό κάθε πολίτη της ΕΕ. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει τώρα να αναλάβουν την ευθύνη τους για την αντιμετώπιση της επιφυλακτικότητας απέναντι στα εμβόλια, την οποία προκαλεί η παραπληροφόρηση. Ενώ ο κώδικας δεοντολογίας ενισχύεται, συγκεντρώνοντας περισσότερες πλατφόρμες και υπογράφοντες, καλούμε και άλλους φορείς να τον υπογράψουν και να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης».