Για «πυκνή» συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, έκανε λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση και παρουσιάζοντας στον Τύπο την ατζέντα των Υπουργών,

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε τα εξής: «το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πρόκειται να συζητήσουμε για γενικά ζητήματα, όπως τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα στο οποίο πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο, επειδή οι νέες τεχνολογίες θα αλλάξουν την ισορροπία ισχύος στον κόσμο και πρέπει να συζητήσουμε για το πώς αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση».

«Το άλλο γενικό ζήτημα είναι η στρατηγική πυξίδα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά οι Υπουργοί Εξωτερικών θέλουν επίσης να έχουν το ρόλο τους, οπότε πρόκειται να συζητήσουμε μαζί τους το επόμενο βήμα που θα γίνει επίσης στη συνάντηση του Gymnich με τους Υπουργούς Άμυνας μετά τις διακοπές», ανέφερε.

«Σήμερα θα λάβουμε την επίσκεψη του νέου [Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και] Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ [Yair Lapid]. Χθες είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις μαζί του. Είναι σημαντικό ότι εκπρόσωπος της νέας ισραηλινής κυβέρνηση βρίσκεται εδώ, στις Βρυξέλλες», είπε ο κ. Μπορέλ.

«Είναι μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, για την επανεκκίνηση της σχέσης με το Ισραήλ από την άποψη των διμερών μας σχέσεων, αλλά και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Πιστεύω ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να ξαναρχίσουμε τις σχέσεις μας, οι οποίες, στο παρελθόν, είχαν επιδεινωθεί αρκετά», σημείωσε.

«Σε σχέση με το Αφγανιστάν θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μετά την απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και όχι μόνο από το Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το Λίβανο, ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Δεν νομίζω ότι σήμερα θα λάβουμε καμία απόφαση, αλλά πρέπει να πω ότι η κρίση στον Λίβανο συνεχίζεται χωρίς καμία βελτίωση από την τελευταία μου επίσκεψη. Και ναι, θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις εάν το προτείνουν τα κράτη μέλη».

«Θα συζητηθούν επίσης η Αιθιοπία και το Τιγκράι, όπου, αντιμετωπίζουν λιμό, καταστροφή υποδομών, και εκεχειρία που δεν ανακουφίζει τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση», εξήγησε.

«Νομίζω ότι πρόκειται να είναι ένα πολύ πυκνό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και ελπίζω ότι στο τέλος θα μπορώ να σας πω ορισμένα αποτελέσματα σε αυτές τις συζητήσεις», κατέληξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ